NAV-figyelő, 21. hét: közölte tapasztalatait a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az országonkénti jelentésekkel és a transzferár-ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait hozta nyilvánosságra a NAV.


1. Első tapasztalatok az országonkénti jelentésekkel kapcsolatban

Bizonyára sokan emlékszünk még a 2017. év végi kapkodásra, ami az országonkénti jelentés bevezetésének volt köszönhető. A tavalyi év végével kellett az adózók bizonyos körének első alkalommal eleget tennie az adóhatóság felé az ún. országonkénti jelentésekkel kapcsolatos bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségnek, elsőként a 2016. adóév vonatkozásában. Az eltérő üzleti éves adózók ezen kötelezettségeiket a 2017-es év folyamán kell teljesíteniük elsőként.

A mostanáig beérkezett nyomtatványok nemzetközi információcserét megelőző vizsgálatának eddigi tapasztalataival kapcsolatban készített összefoglalót a NAV. Érdemes végigolvasni a kétoldalas anyagot, mert a jövőben a segítségünkre lehet.

2. Transzferár ellenőrzés tapasztalatai

A transzferárazás a nemzetközi és a nemzeti adózás szintjén is egyre inkább kiemelt szerepet kap, amely összecseng az elmúlt időszakban a különböző nemzetközi szervezetek által publikált számos új iránymutatással és munkaanyaggal. A témában összegyűjtött legfrissebb szakmai tapasztalatokat –a leggyakrabban előforduló hibákat és mulasztásokat kiemelve – foglalta össze a NAV, a következő pontokra fókuszálva:

  • Bejelentési és kijelentési kötelezettség elmulasztása
  • Kapcsoltság fogalmának változása, aktualizálása, félreértelmezése
  • Országonkénti jelentésekkel kapcsolatos bejelentés elmulasztása, késedelmes teljesítése.

3. A NAV és a GDPR

A NAV adatkezelési tájékoztatója itt.

[htmlbox art_tukor]

 

 

4. Tájékoztató a közadatok újrahasznosításáról

A tájékoztató sok hasznos információval szolgál.

Az újrahasznosítás iránti igény írásban, az újrahasznosítási cél megjelölése mellett nyújtható be a NAV felé.

Amennyiben az igénylő a kérelmében megjelöli, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban) az a Kútv. szerinti közadat újrahasznosítására irányuló igénynek minősül, tehát e törvény előírásai vonatkoznak rá.

Amennyiben az igénylő kérelmében nem jelöli meg, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban), akkor az az Infotv. szerinti közérdekű adatigénylésnek minősül.

5. Adatszolgáltatás a NAV adatbázisából

Az NGM rendeletben foglaltak szerint mind az eseti, mind a rendszeres adatszolgáltatás díjazás ellenében történhet. Az adatszolgáltatást a NAV Informatikai Intézete (a továbbiakban: INIT) teljesíti.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos részletes információkat

6. Dohány kiskereskedők – elektronikus ügyintézés!

2018. január 1.-étől a dohánytermék-kiskereskedők is az elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályok alá tartoznak. Rövid tájékoztató látott napvilágot az ügyintézéshez szükséges nyomtatványokról.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

7. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Legújabb listája már elérhető itt.

8. Múlt hét során törölt adószámok:

Berki Hause Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft

JELSZIT Termeltető, Szolgáltató és Kereskedelmi BT

TELESZÖV SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS ÉRTÉKESÍTŐ SZÖVETKEZET

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.