NAV-figyelő, 21. hét: megjelent a NAV útmutatója a méltányossági jogkörének gyakorlásáról Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a NAV útmutatója a méltányossági jogkörének gyakorlásáról. Jelentős változások jönnek július 1-től a dohánytermékek adózásában és közeleg a reklámadó bevallás határideje is.

1.Bejelentőlap MINTA az ingyenes termékátadásról és szolgáltatásnyújtásról

A NAV a 2020.05.12. napján megjelent tájékoztatójában összefoglalta a veszélyhelyzet idején teljesített ingyenes termékátadások és szolgáltatásnyújtások kedvezőbb adózási szabályait.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló tv. (továbbiakban: Stab. tv.) feltételeinek megfelelő ingyenes termékátadás, ingyenes szolgáltatásnyújtás tekintetében az Áfa tv. szabályai szerint áfafizetési kötelezettség keletkezne, ugyanakkor az áfafizetési kötelezettséget a Stab. tv. értelmében nem kell teljesíteni, feltéve, hogy az ügyletet teljesítő adóalany ezzel összefüggésben bejelentést tesz az adóhatóságnak.

A héten közzétett bejelentőlap használható a Stab. tv. 28/A. § szerinti, koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások bejelentésére.

  1. Adózási könnyítések a légijárműipari vállalkozásoknak

A légijárműipari vállalkozások – a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében a légijárműiparban tevékenykedő vállalkozások közteher kötelezettségeinek csökkentéséről szóló 209/2020. (V. 15.) Korm. rendelet alapján – adózási könnyítéseket vehetnek igénybe a veszélyhelyzet megszűnése hónapjának utolsó napjáig, de legfeljebb december 31-ig.

  1. Közeleg a reklámadó bevallás határideje

A 2019-re befizetett adóelőlegek és az adó éves összege közötti különbözetet általános esetben 2020. június 2-ig  kell bevallani és befizetni, illetve a többletbefizetést is ettől az időponttól lehet visszaigényelni.

A reklámadó mértéke 2019 első félévére 7,5 százalék, ezt követően, 2022. december 31-ig 0 százalék.

Az adózó eldöntheti, hogy a 2019-re vonatkozó reklámadót

  • az adóév napjai vagy
  • a könyvviteli zárlat
  • szerint állapítja meg.

Például, ha a naptári év szerint, folyamatosan működő adózó az adóév napjai alapján állapítja meg az adóját, akkor az első félév napjainak száma szerint arányosított adóalapra, vagyis az adóalap 181/365-öd részére 7,5 százalékos adót kell fizetnie, az adóalap további részére pedig nem kell adót fizetnie.

A 2019-re vonatkozó reklámadót a 1994 számú nyomtatványon kell bevallani, ami letölthető a NAV honlapjáról.

A NAV-figyelőben a fentieken túl megtudhatja a július 1-től érvényes jövedéki fajtakódokat, olvashat arról, hogy miként változik a dohánytermékek adózása, mit tartalmaz a NAV útmutatója a méltányossági jogkör gyakorlásáról, illetve megtalálja az adóhatóság frissített feketelistáját az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatókról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. május 4.

NAV-figyelő 18. hét: július 1-től ismét csökken a szocho

További könnyítések a koronavírus okozta vészhelyzet miatt. Július 1-től ismét csökken a szociális hozzájárulási adó. Munkavállalók mentesülése az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Kedvezményesebb szabályok a SZÉP kártyára vonatkozóan. Kedvező változások az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait illetően.