NAV-figyelő, 22. hét: a webshopot üzemeltetőknek érdemes megfontolniuk az OSS-rendszerbe való regisztrációt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június hónapban a NAV kiemelten ellenőrzi a székhelyszolgáltatókat. A munkahelyi, üzemi étkeztetést 27 % áfa terheli.

1.Módosult a NAV „Általános forgalmi adó bevallás általános szabályairól, valamint a gyakorított elszámolási lehetőségének engedélyezéséről szóló 3011/2018. útmutatója

A 3004/2021. útmutató módosította azt, az új szabályozó 2021. május 19-től érvényes, rendelkezéseit a folyamatban lévő adómegállapítási időszak esetében is alkalmazni kell. A hatályos útmutató egységes szerkezetben innen is közvetlenül elérhető.

2.Hogyan adózhat az adószámos magánszemély a bevételei után?

A jövedelmet az Szja tv. alapján az összevont adóalapba kell beszámítani, ennek adóterhe pedig 15 %.

Ha a bevétel nem magyarországi kifizetőtől, hanem például magánszemélytől származik, akkor az adószámos magánszemélynek az adóelőleget negyedévente, a negyedévet követő hónap 12-éig kell megfizetnie.

Ha a magánszemély bevétele kifizetőtől származik, az adóelőleget, fő szabály szerint, a kifizetőnek kell megállapítani és levonni akkor is, ha a kifizetés számla alapján történik. A kifizető az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmet a magánszemély költségnyilatkozata szerint állapítja meg. A kifizetőnek tehát – az szja-előleg levonásához és a szocho-kötelezettség teljesítéséhez – tisztában kell lennie azzal, hogy a kifizetést adószámos magánszemélynek vagy egyéni vállalkozónak teljesíti.

webshop üzemeltetők adózása3.Közösségen belüli távértékesítők figyelébe: OSS/IOSS egyablakos e-kereskedelmi rendszer

Ha az Ön vállalkozása a Közösség valamely más tagállamában nem adóalanyoknak nyújt szolgáltatásokat, Közösségen belüli távértékesítést teljesít, vagy importált termékek távértékesítését végzi, és az OSS/IOSS-rendszer használata mellett dönt, akkor elegendő

  • a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által üzemeltetett OSS-portálon bejelentkeznie, és
  • bevallási időszakonként (negyedévente) egy egységes bevallást benyújtania minden tagállamra vonatkozóan.

Ekkor Magyarország mint azonosítót kiadó tagállam a bevallási adatokat továbbítja azoknak a tagállamoknak, amelyeket Ön a bevallásában feltüntet. Az adófizetés egy összevont utalással teljesíthető, amelyet a NAV a bevallásnak megfelelően továbbít a teljesítés helye szerinti tagállamoknak.

Az OSS/IOSS-rendszerbe az előregisztráció már 2021. április 1-jén megkezdődött, azonban a rendszer 2021. július 1-jei indulása miatt csak a 2021. június 30. után teljesített ügyleteket lehet bevallani az új felületen

Az e-kereskedelem reformjaként így például a webáruházak 2021. július 1-jétől az egyablakos rendszeren (OSS) keresztül teljesíthetik a külföldi magánszemély vevők felé történő ún. távértékesítéseik kapcsán felmerülő áfakötelezettségeket.

A NAV-figyelőben a fentieken túl megtalálja a NAV válaszait a munkahelyi étkeztetés adózásáról, valamint a legfrissebb adótraffipax-információkat is.

webshop üzemeltetők adózása

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek