NAV-figyelő, 22. hét: online is kérhető igazolás az adóazonosítóról


A NAV Ügyfélportálról (ÜPO) már elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

Online is kérhető az új igazolás

2024. május 9-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új digitális szolgáltatásaként, a NAV Ügyfélportálról (ÜPO) már elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről.

Az adóazonosító jelről általában azért szükséges igazolást kérni, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Az igazolás, mint közokirat egyes ügyekben hatósági bizonyítványként, hatósági igazolványként helyettesíti az új adókártyát, amíg az meg nem érkezik. Az adóazonosító jelet ideiglenes pótló dokumentumot mindenki csak saját profiljából, önmagának töltheti le, képviselő ebben nem működhet közre, és senki nem kérhet ilyet képviseltjei nevében sem.

Az elektronikus változat mellett továbbra is megmarad a papíralapú, szárazbélyegzős igazolás az adóazonosító jelről.

A folyamatról részletesebb útmutató található a hatóság honlapján.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor, néhány koppintással ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, mint ahogyan arról az adóhatóság már számos alkalommal beszámolt, azonban 2024 májusától már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – áll a hatóság tájékoztatásában.

Az applikáció üzenetet küld a biztosítotti jogviszonyt érintő új bejelentésről, változásról, törlésről, szünetelésről és zárásról. Nem jön azonban értesítés például a saját bejelentésekről, (önfoglalkoztatás, külföldi foglalkoztató helyett teljesített bejelentés), a foglalkoztató visszamenőleges jogviszonybejelentéseiről, illetve a hibás vagy még feldolgozatlan bejelentésekről.

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a funkció bármikor ki- és bekapcsolható.

A foglalkoztatási adatok lekérdezését lépésről lépésre tájékoztató segíti, mely elérhető a hatóság honlapján.

A NAV-figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax–információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.