NAV-figyelő, 24. hét: kisokos a feltételes adómegállapításról

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. június 18.
Rovat:

A NAV elmagyarázza a feltételes adóbírság intézményét, és fórumokat szervez az online számlázóprogramok bekötéséről.


1. Az online számlázás lázában ég az ország!

Az adózói, könyvelői szakmát leginkább izgató téma a nyáron az online számlázás. Ezzel természetesen a NAV is tisztában van, és ezért országszerte fórumokat rendez, ahol részletesen kivesézi a témát. A fórumokra külön meghívást kaptak az adózók képviselői, és a NAV kézszéggel összegyűjtötte a felmerült kérdéseket is, melyekre a helyszínen igyekszik majd megfelelő választ adni. A fórumok időpontja és helyszíne itt található.

2. Feltételes adóbírság igénybevételének feltételei

A 2017. évi Art. szerinti újítás, mi szerint bevezetésre került a feltételes adóbírság-kedvezmény rendszere. Amennyiben az adózó el ezzel a lehetőséggel, akkor mentesül a kiszabott adóbírság ötven százalékának megfizetése alól.

Mikor van lehetőség élni a feltételes adóbírság-kedvezmény lehetőségével? Akkor, ha az utólagos adó-megállapításról hozott elsőfokú határozatban előírt kötelezettségek 2018. január 1. napját követően válnak esedékessé.

Mik a feltételei a feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének? A kedvezmény érvényesítésének feltételei:

  • az elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogról történő lemondás és 
  • az előírt adókülönbözet esedékességig történő megfizetése.

A feltételek teljesítése esetén a kedvezmény automatikusan jár. Nem szükséges hozzá külön kérelmet benyújtani.

FIGYELEM! Azzal, hogy élünk a feltételes adóbírság-kedvezményével, lemondunk a fellebbezési jogról a vonatkozó határozatot illetően, valamint a később felügyeleti intézkedés iránti kérelem sem nyújthatunk be!

3. Családi adókedvezmény a korhatár előtti ellátás esetén

2018. január 1-től a korhatár előtti ellátásban, valamint a szolgálati járandóságban részesülők családi kedvezményének érvényesítéséhez szükséges igazolás kiállítását már nem az adózónak kell kérelmeznie, hanem a nyugdíjfolyósító szerv megkeresése alapján állítja ki a NAV. Bár ez adminisztrációs könnyebbségnek tűnik, azonban érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a nyugdíjfolyósító szerv csak abban az esetben tudja az igazolást kérelmezni, amennyiben rendelkezik az adózó hozzájáruló nyilatkozatával. Ha érintettek vagyunk, akkor tehát ne felejtsünk el nyilatkozni!

4.Az Európai Bizottság konzultációs kérdőíve az uniós exportőrök számára tervezett segédletről

Az Európai Bizottság szeretné megismerni azokat a nehézségeket, melyekkel az uniós exportőrök szembesülnek a szabadkereskedelmi megállapodások alkalmazása során, valamint segítséget kíván nyújtani az alkalmazandó származási szabályokban való eligazodásban.

5. Éves jelentés 2017.

A NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda elkészítette a 2017. évről szóló, 17 oldalas jelentését. A jelentés betekintést ad az iroda tevékenyésébe és néhány érdekes adattal is szolgál a 2017. évre vonatkozóan.

6. Programok a nyárra

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumi (PAM) eseménynaptára innen tölthető le.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Adózási tudnivalók szüretelőknek II.
2018. október 15.

A mezőgazdasági tevékenységet üzletszerűen folytató vállalkozások, gazdák számára az idényjellegű munkacsúcsokhoz, így az őszi betakarításhoz is az ún. egyszerűsített foglalkoztatás biztosít rugalmas alkalmazkodási lehetőséget.

Roncsautóban tárolták az adózatlan cigarettát
2018. október 13.

Hamis márkajelzésű ruhákat és nagy mennyiségű adózatlan cigarettát foglaltak le 215 millió forint értékben a NAV pénzügyőrei Budapesten egy ellenőrzéssorozatban.