NAV-figyelő, 25. hét: „éles” az online számlázás

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. június 25.
Rovat:

A regisztrációs felület a részletes útmutatással már elérhető a NAV honlapján.  


1. Online számlázás: élesítve

Múlt hétfő óta már „élesítve” van az online számla adatszolgáltatás rendszer.

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben.

A regisztrációs felület a NAV honlapjáról érhető el. Az alábbi linken kapunk útmutatást a regisztrációt illetően.

2. A roadshow folytatódik!

Az elmúlt héten kezdődtek a NAV által rendezett adózói fórumok, melyek témája az online számlázás. A NAV ismerteti a vonatkozó szabályokat. Ezen kívül interaktív fórumról van szó, ugyanis minden, az online számlázással kapcsolatban felmerült kérdésünkre választ kaphatunk személyesen a NAV előadóitól. A soron következő fórumok listája itt.

3. Online pénztárgépek

A múlt hét során a NAV oldalára felkerült a közlemény az Online Pénztárgépek gyártói és forgalmazói részére az XSD állomány struktúrájának leírásáról.

4. Csalások felszámolása

Az OLAF 2017. évi nagyszabású vizsgálataival több összetett csalási konstrukció felszámolásához járult hozzá. Részletek a 2018/05. számú sajtóközleményben.

5. Közbeszerzési szerződések

Itt található a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítéséről szóló tájékoztató.

6. A júliusi üzemanyagárak már elérhetők

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

7. Határozatok listája

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája

Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

8. Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 110. § (3) bekezdésének alapján számított, és a 110. § (1) a-c) pontjának megfelelő adómértékek megállapításához szükséges átlagárat itt érjük el.

9. Bővül a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet

Állápályázatot hirdetett meg a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet irodai adminisztrátor munkakörbe. Tudnivalók a jelentkezésről itt.

10. HIRDETMÉNY

…büntetőeljárás során készült határozat kézbesítéséről.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Adózási tudnivalók szüretelőknek II.
2018. október 15.

A mezőgazdasági tevékenységet üzletszerűen folytató vállalkozások, gazdák számára az idényjellegű munkacsúcsokhoz, így az őszi betakarításhoz is az ún. egyszerűsített foglalkoztatás biztosít rugalmas alkalmazkodási lehetőséget.

Roncsautóban tárolták az adózatlan cigarettát
2018. október 13.

Hamis márkajelzésű ruhákat és nagy mennyiségű adózatlan cigarettát foglaltak le 215 millió forint értékben a NAV pénzügyőrei Budapesten egy ellenőrzéssorozatban.