NAV-figyelő, 25. hét: „éles” az online számlázás

Szerző:
Dátum: 2018. június 25.
Rovat:

A regisztrációs felület a részletes útmutatással már elérhető a NAV honlapján.  


1. Online számlázás: élesítve

Múlt hétfő óta már „élesítve” van az online számla adatszolgáltatás rendszer.

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben.

A regisztrációs felület a NAV honlapjáról érhető el. Az alábbi linken kapunk útmutatást a regisztrációt illetően.

2. A roadshow folytatódik!

Az elmúlt héten kezdődtek a NAV által rendezett adózói fórumok, melyek témája az online számlázás. A NAV ismerteti a vonatkozó szabályokat. Ezen kívül interaktív fórumról van szó, ugyanis minden, az online számlázással kapcsolatban felmerült kérdésünkre választ kaphatunk személyesen a NAV előadóitól. A soron következő fórumok listája itt.

3. Online pénztárgépek

A múlt hét során a NAV oldalára felkerült a közlemény az Online Pénztárgépek gyártói és forgalmazói részére az XSD állomány struktúrájának leírásáról.

4. Csalások felszámolása

Az OLAF 2017. évi nagyszabású vizsgálataival több összetett csalási konstrukció felszámolásához járult hozzá. Részletek a 2018/05. számú sajtóközleményben.

5. Közbeszerzési szerződések

Itt található a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítéséről szóló tájékoztató.

6. A júliusi üzemanyagárak már elérhetők

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

7. Határozatok listája

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája

Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

8. Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 110. § (3) bekezdésének alapján számított, és a 110. § (1) a-c) pontjának megfelelő adómértékek megállapításához szükséges átlagárat itt érjük el.

9. Bővül a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet

Állápályázatot hirdetett meg a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézet irodai adminisztrátor munkakörbe. Tudnivalók a jelentkezésről itt.

10. HIRDETMÉNY

…büntetőeljárás során készült határozat kézbesítéséről.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.