NAV-figyelő, 26. hét: fókuszban az online számlázás

Szerző:
Dátum: 2018. július 2.
Rovat:

Az online számlázás július 1-jén 0:01-kor lépett életbe lépett – nem is csoda, hogy az adóhatóság kommunikációjának nagy részét múlt héten az online számlázással kapcsolatos híradások jelentették.


1. Minden az online számlázás körül forog

Még egy kis haladék!

A NAV hajlandó „félre nézni” azon adózók esetében, akik számlázó programja még nem képes az új szabályoknak megfelelő adatszolgáltatásra, de a fejlesztést és felkészülést július folyamán befejezi és az adatok még július vége előtt megérkeznek a NAV-hoz.

Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerben

Ahogy múlt heti összefoglalónkban is írtuk, már lehet regisztrálni az Online Számla rendszerbe. Az online számlázás július 1-jén 0:01-kor lépett életbe. Ahhoz, hogy az adatszolgáltatási kötelezettséget az adózók teljesíteni tudják, regisztrálniuk kell a NAV honlapján elérhető Online Számla rendszerben. Akár számlázóprogrammal, akár manuálisan állítjuk ki a számlákat, melyeknek áfa tartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, azok adataik minden esetben jelenteni kell a NAV felé.

A regisztrációhoz szükség van Ügyfélkapu hozzáférésre. A regisztrációt követően pedig lehetőség van létrehozni másodlagos és technikai felhasználót.

NAV Online Számlázó rendszer

A NAV igyekszik segíteni azokat az adózókat, akiknél minimális számú számla esik a jelentési kötelezettség alá. Mivel a számlázó programok fejlesztése időben és anyagi oldalról is nagy ráfordítást igényel az adózók részéről, ezért a NAV létrehozott egy online számlázó rendszert, amely bárki által ingyenesen elérhető, azonban regisztrációhoz kötött. A rendszer teljesíti a számlázó programokkal szembeni követelményeket, így érdemes megfontolni annak használatát. Vegyük azonban figyelembe, hogy az Online Számlázó program alapfunckiókat tud ellátni, és nem lehet cégre specifikusan fejleszteni, ezért jelentős mennyiségű számla kiállítása esetén érdemes saját programot használni.

Adózói fórumok

Akinek még kérdése van… néhány megyében még júliusra is van időpont.

2. Frissített határozatok listája

ENSZ BT határozatainak listája a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekről

Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája

 

3. Feketelisták

Frissült a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listája, illetve a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók listája

 

4. Szja 1%

Frissült a 25. számú információs füzet az 1%-ról történő rendelkezésről, illetve a 26. számú információs füzet a kedvezményezettekre vonatkozó eljárásról.

 

5. Egy kis jövedék

Dohánygyártmányok lefoglalásának statisztikája 2018 január-május időszakra.

 

6. Egy kis vám

Megjelent a NAV 4001/2018. tájékoztatója a vámigazgatási bírság gyorsított eljárásban történő kiszabásáról a magyar nyelvet nem beszélő, külföldi állampolgárok részére.

 

7. Múlt heti feketelista

A listában szereplő adózók elmulasztották teljesíteni bejelentkezési kötelezettségüket a NAV felé.

 

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.