NAV figyelő, 26. hét:a KOBAK-on tesztelhető az online számlázás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az számlázóprogramok NAV-hoz való bekötésén túl az ügyvezetők járulékfizetési kötelezettségéről és az egészségügyi szolgáltatási járulékról is részleteen tájékoztatott a NAV.


1. Barackot a KOBAK-ra

Ahogy azt a NAV egy külön közleményben is megerősítette, a számlázóprogramok NAV-hoz történő online bekötésének határideje 2018. július 1-re változott, tehát egy évet kaptak a vállalkozások (is) a felkészülésre. A hivatalos indokolás is a megfelelő- elő és felkészülésre hivatkozással magyarázza a határidő elhalasztását, de az egy év éppen ezért nem az édes semmittevés, hanem a tesztelésről fog szólni. A vállalkozások az online számla tekintetében elkészült fejlesztői XML állományaikat a NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszerében (röviden: KOBAK) tesztelhetik. A NAV IT helpdesket is felállított a tesztelők számára. A rendszerben ingyenes a részvétel, de előzetes regisztráció szükséges. A tesztelés ingyenes, és érdemes is, mert 1 év múlva a helytelen adatszolgáltatásért már „barack jár a kobakra”.

2. Frissülő információs füzetek

12. info füzet a Társas vállalkozók járulékairól

A szabályok érdemben nem változtak a legutóbbi füzet publikálása óta. Továbbra is arra érdemes figyelni, hogy a vezető tisztségviselői poszt járulékfizetési kötelezettséget keletkeztet, ha nincs mellette legalább 36 órás munkaviszony, vagy hallgatói jogviszony. Érdemes tehát átgondolni – főleg a családi vállalkozások  esetében – hogy az ügyvezetést ki vállalja, hiszen ha a fenti feltételeket nem teljesíti a kinevezett személy, akkor járulékot kell fizetni akkor is, ha a pozíciót díjazás nélkül tölti be.

91. info füzet: Egészségügyi szolgáltatási járulék

Abban az esetben azonban, ha pl. megszűnik a munkaviszony, vagy a nappali tagozatos tanuló, hallgató elvégzi az iskolát és már a diákigazolványa sem érvényes, de nem tud elhelyezkedni, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnik, ezért havonta 7 110 forint (napi 237 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. A biztosítás a jogviszony megszűnését követő 45 napig áll fenn, onnantól fizetni kell a fenti szolgáltatási járulékot. Figyelem: a szolgáltatási járulék-fizetési kötelezettség megszűnését jelezni kell a NAV-hoz. Ha nem jelenti be a magánszemély, akkor az állami adó- és vámhatóság nyilvántartásában továbbra is kötelezettként szerepel, és az adószámláján az egészségügyi szolgáltatási járulék folyamatosan előírásra kerül. Ez különösen a külföldre tartósan kiköltöző és ott munkát vállaló állampolgárok esetében volt jellemző hiba (azaz úgy hagyták el az országot, hogy azt nem jelezték a NAV-nak, így akár több évre is előírták számukra a járulékot.) Jó hír azonban, hogy kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét a NAV, a fenti hibába esett.

 

 

11. info füzet az EHO-ról

44. info füzet a Pénzügyi tranzakciós illetékről

49. info füzet a SZOCHO-ról

03. info füzet az Egyéni vállalkozók járulékairól

Praxisjog átruházás adózása

Tájékoztató a Nyugdíjas szövetkezetről

Személyi kedvezmény érvényesítése

EKHO edzők és sportolók esetén

Rövid kiegészítés az osztalék adózásáról

3. Vám-jövedék

Tájékoztató bérfőzési napló használatához és meghatalmazáshoz

Pénügyi biztosíték szabályai

4. Frissített rendelkezések

Ahogy az már lenni szokott, ismét frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Drónokkal csempészett cigarettát foglalt le a NAV

Drónokkal csempészett cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kölcsén – közölte a vámhivatal pénteken.

2023. december 8.

Vagyonfelosztás a tagok között kényszertörlési eljárásban

A kényszertörlési eljárás során sarkalatos pont, hogy az érintett céggel szemben követelés bejelentésére sor kerül-e, illetve a társaságnak van-e fellelhető vagyona. Most adójogi szempontból vizsgáljuk a lehetőségeket.