NAV-figyelő, 27. hét: indul az utólagos adótraffipax

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2018. július 9.
Rovat:

Hétfőtől kiemelt ellenőrzést kezd a NAV; fókuszban a környezetvédelmi termékdíjköteles termékek.


1. Utólagos ADÓTRAFFIPAXot indít a NAV

A NAV tájékoztatása szerint július 9-től indul a kiemelt ellenőrzés. Az ellenőrzés fókuszában ezúttal a környezetvédelmi termékdíjköteles termékek állnak. Az ellenőrzést egyedi kockázatelemzés előzte meg, melynek eredményeként több mint 200 olyan adózót szűrt ki a NAV kockázatkezelése, akik az EKÁER-, valamint a vám- és tagállami adatbázisok adatai szerint az elmúlt két évben környezetvédelmi termékdíjköteles terméket hoztak belföldön forgalomba vagy importáltak, de arról bevallást nem nyújtottak be vagy nem teljesítették a termékdíjra vonatkozó bejelentési kötelezettségüket.

Ennek keretében a NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek (bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés) szabályszerű teljesítését vizsgálják.

A NAV honlapján található tájékoztató szerint azok, akik nem tesznek eleget adókötelezettségüknek, kisebb hiba esetén támogató eljárásra, szándékos mulasztás esetén azonban ellenőrzésre számíthatnak.

2. USA, vám

2018. június 22-től az Amerikai Egyesült Államokból származó, alábbi jogszabályokban meghatározott termékek szabad forgalomba bocsátása esetében 25 % (valamint egyetlen termék esetében 10 %) kiegészítő vám kiszabására kerül sor:

· A BIZOTTSÁG (EU) 2018/724 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. május 16.) az Amerikai Egyesült Államokból származó egyes termékekre vonatkozó egyes kereskedelempolitikai intézkedésekről;

· A BIZOTTSÁG (EU) 2018/886 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018. június 20.) az Amerikai Egyesült Államokból származó egyes termékekre vonatkozó egyes kereskedelempolitikai intézkedésekről, valamint az (EU) 2018/724 végrehajtási rendelet módosításáról.

A részletes listát itt találjuk.

3. MVSZ vámügyi szakértői hatósági képzés meghirdetése 2018. II. félévre

Augusztus 27-ig lehet jelentkezni az ősszel, Budapesten és Győrben induló vámügyi szakértői hatósági képzésre. A jelentkezési lap a NAV honlapján érhető el.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

4. Tájékoztató az áru megsemmisítése során felmerülő szállítási költségről

A vonatkozó jogszabályhely alapján a szellemi tulajdonjog megsértésének gyanúja miatt vámhatósági rendelkezés alá vont nem uniós áru tekintetében elrendelt megsemmisítés esetén, az árunak a megsemmisítés helyszínére a vámhatóság vagyonkezelésében lévő gépjárművel történő szállításával kapcsolatban felmerült szállítási költségekkel kapcsolatos tájékoztató itt olvasható.

5. Újabb iránymutatás

A Biztosítékok lehetséges vagy meglévő vámtartozásokra tárgyú iránymutatás megjelenítéséről szóló 7013/2018. évi tájékoztató itt érhető el.

6. Vámudvarok elérhetőségei

A vámudvarok elérhetőségi és nyitvatartási adatairól információs füzet elérhető a NAV oldalán.

7. Feketelista

Frissítésre került a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listája.

8. HIRDETMÉNY

A hirdetmény innen tölthető le.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


600 ezer kisvállalkozó örülhet a 12 milliós áfamentessségnek
2018. október 22.

Több mint 600 ezer kisvállalkozó adózónak jelenthet könnyebbséget, hogy az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Deloitte: automatizálás útján bebiztosítható az áfalevonási jog
2018. október 19.

Az elmúlt években és jelenleg is a legtöbb adóper megindításának az alapja az áfajogvita. A Deloitte szerint a NAV ezekben a perekben jellemzően a számlázási lánc legvégén álló, valós gazdasági tevékenységet végző, jóhiszemű nagyvállalatokon próbálja behajtani a számlázási lánc megelőző szereplői által elkövetett mulasztásokból eredő áfahiányt.

A NAV is felkészült a karácsonyi csomagforgalomra
2018. október 19.

Az Európai Unión (EU) kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. 22 euró és 150 euró között csak az általános forgalmi adót kell megfizetni, míg 150 euró felett már áfát és vámot is.

Érdekesség az EU Bíróság gyakorlatából: a trust intézménye és a tőkekivonási adók
2018. október 19.

Nemcsak a magánszemélyeket, hanem a társaságokat is megilleti a szabad mozgáshoz való jog, valamint a letelepedés szabadsága. Ahogy korábban is kiemeltük: egy cég székhelyének áthelyezése országhatáron belül általában zökkenőmentes. Tagállamon belüli mozgás azonban már számos kérdést felvet. Azt, hogy mi minősül társaságnak és megilleti-e a letelepedés szabadsága, azt az Európai Bíróság joggyakorlata és értelmezése határozza meg.