NAV figyelő, 28. hét: ilyen a jó számla

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2017. július 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számla- és a nyugtaadás tudnivalóit, valamint az áfakötelezettség alapvető szabályait tisztázta többek között múlt héten a NAV.
 


1. Mire figyeljünk számla, illetve nyugta kibocsátása során?

Az adóhatósági ellenőrzések során mindig érdeklődve szemléli az ellenőr, hogy adott társaságnál rendben van-e a számlázás. A számlázással és nyugtaadással kapcsolatos szabályokat az Áfa tv mellett a 23/2014. NGM rendelet tartalmazza, ami a számlázó programokkal szembeni követelményeket is részletesen szabályozza. Tekintettel arra, hogy a tervek szerint jövő júliustól a NAV „mindent lát”, érdemes felülvizsgálni a társaságunknál alkalmazott számlázási szabályokat, beleértve a számlázó program paramétereit is, hogy azok megfelelnek-e a rendeletben foglaltaknak.

A 18. számú információs füzet részletesen bemutatja a számlával, valamint a nyugtával szembeni követelményeket, ezen felül kitér azokra a speciális esetekre, melyekben mentesül az adóalany a számla- vagy nyugtaadási kötelezettség alól.

2. Minden kezdet nehéz

Az Áfa tv értelmében adóalanynak minősül az a jogképes személy, szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Ahhoz, hogy egy adott tevékenység gazdasági tevékenységnek minősüljön, az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • üzletszerűen, tartósan vagy rendszeres jelleggel végzik és

  • ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi és

  • független formában történik a végzése.

Az utolsó pontban megfogalmazott feltétel kizárja a munkaviszonyban, munkaviszony-jellegű jogviszonyban, vagy olyan munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végzett tevékenységet, amelyben a jogosult irányítása és felelőssége mellett a kötelezett alárendelt helyzetben van a tevékenység végzése eredményének, díjazásának, valamint egyéb feltételeinek és körülményeinek meghatározásában.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy vannak egyedi esetek, amikor már az alkalmi értékesítés is áfa alanyiságot keletkeztet, ilyenek az új közlekedési eszköz a Közösség más tagállamába történő értékesítése és az egyes ingatlanok sorozatjelleggel történő értékesítése.

Mielőtt azonban belevágnánk bármilyen áfa-kötelezettséget eredményező ügyletbe, ezt jelentenünk kell a NAV felé, máskülönben könnyen a feketelistások között találhatjuk magunkat. A bejelentő lapon van lehetőségünk a különböző adózási módok közül választani (természetesen a vonatkozó feltételek vizsgálata mellett). Valamint ezen az adatlapon kérhető meg a Közösségi adószám, amennyiben a Közösség más országaiban letelepedett adóalanyokkal szeretnénk ügyleteket bonyolítani.

Abban az esetben, ha a magánszemély kizárólag az Áfa tv szerinti ingatlan bérbeadási tevékenységet folytat, és nem él az áfa kötelessé tétel lehetőségével e tevékenységére vonatkozóan, akkor mentesül a bejelentési kötelezettség terhe alól.

A fentieken túlmenően az információs füzet a speciális kérdésekkel is foglalkozik, mint amilyen az adómentesség a tevékenység közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel, az alanyi mentes státusz, a pénzforgalmi elszámolás, valamint a különleges adózási módokkal is.

 

3. Amit a szakképzési hozzájárulásról tudni érdemes

A 74. számú információs füzet került frissítésre az elmúlt hét során, amely összefoglalja a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályokat. Az információs füzetből megtudjuk, kik a szakképzési hozzájárulás alanyai; bemutatja azokat eseteket, amikor átalányadózóként, kiva alanyként, katásként vagy Eva adóalanyként kell teljesíteni a hozzájárulást; ismerteti a szakképzési hozzájárulás alóli mentesülés eseteit; továbbá külön hangsúlyt fektet arra vonatkozóan, hogy bemutassa a szakképzési hozzájárulás gyakorlati képzéssel történő teljesítését.

4. KIVA

Év elejétől több ponton is változott a kiva szabályozása. A NAV egy komplett összefoglalóval igyekszik megkönnyíteni a szabályok megértését, és segíteni azok alkalmazását.

5. Augusztusi üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Év elején egy kormányrendelet-módosítás „visszaváltoztatta” a munkába járás költségtérítésének mértékét 15 Ft-ról gyakorlatilag (9+6) Forintra. Ez azonban nem befolyásolja a kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költséget, amely így maradt 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

6. Pénztárgép Felügyeleti Rendszer (PFR) rendszertámogatása

7. Még egy kis vám…

Megjelent a 7022/2017 felhívás a Vámkódex végrehajtási rendelet 27. cikk (2) bekezdésében foglaltak alkalmazásáról a végzett tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó, gyakorlati jellegű szakértelem vagy szakmai képesítés, mint AEO kritérium vizsgálata során.

[htmlbox Tb_Kommentár]

 

8. Nyomtatványok a bérfőzéshez

A július 1-jén hatályba lépett új Jövedéki adótörvény az alkalmazandó bérfőzési nyomtatványokra is hatással van. Ennek megfelelően a nyomtatvány minták innen tölthetőek le. FIGYELEM! A NAV honlapján található minták Kizárólag az elektronikus úton történő előállítás érdekében, megismerés céljából kerültek fel. Az új nyomtatványokat az állami adó- és vámhatóság állíttatja elő nyomdai úton, illetve azok elektronikusan is előállíthatók. A mintapéldányok kinyomtatott változata rendszeresített nyomtatványként nem használható fel!

9. Lefoglalt dohánygyártmányok

Felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefoglalt cigaretta, egyéb fogyasztási dohány és finomra vágott fogyasztási dohányról szóló jelentés, melyből kiderül, hogy 2017. első féléve során több, mit 871 millió forintértékben foglaltak le dohánygyártmányokat.

10. 2017. július 17-től alkalmazható dohánygyártmány kiskereskedelmi eladási árak

11. Korlátozó intézkedések

Az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

12. Múlt heti feketelisták:

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

A NAV-hoz történő bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók

13. Részvételi felhívás a NAV részére történő lőszer beszerzésre vonatkozóan

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


A bulinegyedben ellenőriz a NAV
2019. május 24.

Újra a NAV célkeresztjébe került a fővárosi bulinegyed. A NAV kiemelt figyelmet fordít a forgalmazott alkoholtartalmú termékek minőségének ellenőrzésére.