NAV-figyelő 29. hét: Közeleg az automataberendezések bejelentési határideje


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még a játékot kiadó berendezés és az automata gyermekjáték is bejelentés köteles lehet. Két új funkcióval bővül az ONYA. Kihirdette az adóhatóság az augusztusban alkalmazandó üzemanyagárat, melyek alkalmazása nem kötelező.

Azokat a berendezéseket kell bejelenteni, amelyek képesek arra, hogy kezelőszemélyzet nélkül is működni tudjanak, és termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgálnak. A bejelentési kötelezettség szempontjából meghatározó, hogy milyen fizetési módot tud kezelni az automata. Amennyiben kizárólag mobileszközzel történő fizetésre alkalmas, akkor nem kell bejelenteni. Ha azonban csak készpénzes fizetésre vagy csak bankkártyás fizetésre alkalmas, vagy mindkettőre, esetleg mindháromra (mobil applikációval való fizetésre is), akkor fennáll a bejelentési kötelezettség.

Nemcsak elektronikusan, hanem mechanikusan működő berendezés is minősülhet automataberendezésnek, így például bejelentési kötelezettség terheli az „aprópénz” bedobása ellenében, egy gomb megnyomásával játékot kiadó berendezést vagy automata gyermekjátékot is. További hasznos részleteket az alábbiakban olvashat.

Két új szolgáltatással bővül az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás

A természetes személyek már online is bejelenthetik vagy módosíthatják adataikat a NAV-nál az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) használatával. Az ONYA előnye, hogy az ügyintézéshez nem kell kitöltőprogramot és nyomtatványt letölteni, mert a folyamat teljes egészében online jellegű.

ONYA portál a NAV internetes oldalán az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból, valamint az alábbi linken érhető el.

Az ONYA két új szolgáltatása:

  1. A természetes személyek adószám-igénylése, és adószám-köteles tevékenységükkel kapcsolatos adatbejelentése, változásbejelentése
  2. Az egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentése

A NAV által közzétett hír teljes terjedelemben itt érhető el.

A NAV-figyelőben olvashat még az augusztusban alkalmazható üzemanyagárakról és feketelistákról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2019. július 15.

NAV-figyelő, 28. hét: csökkent a szochó mértéke

Július 1-től 17,5%-os szociális hozzájárulási adóval kell kalkulálnunk. A NAV ellenőrei a következő napokban a balatoni strandokon bukkanhatnak fel. A NAV segít a végrehajtási megkeresésekkel kapcsolatos tudnivalókat illetően.