NAV-figyelő, 3. hét: többek számára elérhető a behajthatatlan követelés miatti áfacsökkentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új szabályok a 2015. december 31. után teljesített, behajthatatlan követeléssel érintett ügyleteket érintik. A bővülő elektronikus fizetési lehetőségekhez alkalmazkodnak a pénztárgépek is.

1. Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaszabályok

2021. január 1-jétől csökkenthető az adóalap akkor is, ha a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője – vagyis az adós – adószámmal nem rendelkező, nem áfaalany személy vagy szervezet, például természetes személy vagy gazdasági tevékenységet nem folytató alapítvány.

A vevői kört érintő változáshoz kapcsolódva bővült azon esetek köre is, amikor a ki nem fizetett ellenérték vagy részellenérték adót is tartalmazó összege behajthatatlan követelésként elszámolható. Így 2021. január 1-jétől behajthatatlanként számolható el a követelés akkor is, ha a bíróság az adósságrendezési eljárásban a természetes személy adóst a fennmaradó adósságai megfizetése alól mentesítette. Ezt a tényt a bírósági határozattal lehet igazolni.

A módosítások 2021. január 1-jén léptek hatályba, de azok – az önellenőrző bevallás 2021. január 1. utáni benyújtásával – alkalmazhatók a 2021. január 1. előtt, a 2015. december 31. után teljesített, behajthatatlan követeléssel érintett termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra is.

bahajthatatlan követelésk áfája2. Tájékoztatás az azonnali fizetési rendszerben (AFR) teljesített fizetések pénztárgépben történő rögzítéséről

A NAV tájékoztatójának célja, hogy iránymutatást adjon az onlinepénztárgép-forgalmazók, -szervizek és -műszerészek számára a pénztárgép elvárt működéséről az azonnali fizetési rendszerre épülő fizetési megoldások használatával teljesített fizetések pénztárgépben való rögzítésének módjáról.

A Pénztárgép rendelet előírja, hogy a pénztárgépnek alkalmasnak kell lennie a készpénzben és ettől eltérő fizetési módokban eszközölt fizetések és egyéb pénzmozgások kimutatására, rögzítésére és bizonylatolására

A hatályos szabályozás alapján a pénztárgépeknek jelenleg az alábbi fizetőeszközöket kell kezelniük:

  • készpénz (forint vagy valuta),
  • bankkártya,
  • egyéb fizetőeszköz.

Az azonnali fizetési rendszerben teljesített fizetési műveleteket a naplóállomány bejegyzéseiben az egyéb fizetőeszközök között javasolt rögzíteni.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még a legfrissebb pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekről, valamint arról, hogy hol kattog az adótraffipax.

bahajthatatlan követelésk áfája

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek