NAV-figyelő 30. hét: új nyomtatványminta és módosított bejelentési határidő

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2019. július 29.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új nyomtatványon kívül partnerkockázatokra és bejelentési határidőre figyelmeztet a NAV. A Formula 1 Magyar Nagydíjat már a NAV Pest megyei munkatársai is várják.

  1. Július 31. a szankció nélküli bejelentés határideje

Az automaták bejelentésének részletszabályait és a bejelentendő adatokat az automataberendezés üzemeltetőjének adókötelezettségéről szóló 8/2019. (VI. 27.) PM rendelet határozza meg. A NAV 29. héten kiadott tájékoztatója segíti az adózókat abban, hogy mely automatákat kell bejelenteni.

Az eredeti bejelentési határidő június 30-a volt, de az adóhivatal további egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. A bejelentést elektronikusan, az AVTOMATA elnevezésű adatlapon kell megtenni. Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat. A NAV korábban kiadott Közleménye a kezelőszemélyzet nélkül is működni képes automataberendezések bejelentéséről innen is letölthető. A NAV jelenlegi felhívása teljes terjedelemben itt olvasható.

  1. Közzétételre került Az egyszerűsített vállalkozói adó 2019. évi legfontosabb szabályairól szóló információs füzet frissített változata
  1. Új nyomtatványminta az adószámla-kivonathoz kapcsolódó észrevételezéshez

A NAV megjelentette az „Észrevétel adószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék-értesítőre” megnevezésű nyomtatványt az adatlapok, igazolások, meghatalmazásmintái között.

Amennyiben az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény 36. § (4) bekezdése alapján elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, akkor az adószámla-kivonattal kapcsolatos észrevételét is elektronikusan kell benyújtania. Eseti meghatalmazásnál a NAV kéri csatolni a meghatalmazást is. Az észrevétel nyomtatvány innen is letölthető.

A NAV-figyelőben olvashat még a személy- és vagyonvédelem területén jelentkező partnerkockázatokról és “adótraffipaxról” is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


NAV-figyelő, 28. hét: csökkent a szochó mértéke
2019. július 15.

Július 1-től 17,5%-os szociális hozzájárulási adóval kell kalkulálnunk. A NAV ellenőrei a következő napokban a balatoni strandokon bukkanhatnak fel. A NAV segít a végrehajtási megkeresésekkel kapcsolatos tudnivalókat illetően.