NAV-figyelő 33. hét: Újraindulnak a végrehajtási eljárások

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. augusztus 18.
Címkék: , , ,
Rovat:
A végrehajtási eljárások 2020. július 4-től újraindultak. Ellenőrzés alatt a béren kívüli juttatások.

 Végrehajtás és fizetési kedvezmények a veszélyhelyzet után

A végrehajtási eljárások 2020. március 24-től a veszélyhelyzet után további 15 napig, azaz 2020. július 3-ig szüneteltek.

A szünetelő eljárások 2020. július 4-től indultak újra.

Az újraindítás értelmében, amennyiben a tartozás továbbra is fennáll, akkor a szünetelés miatt visszavont hatósági megbízások és felfüggesztett jövedelem letiltások ismét érvénybe lépnek.

Az újraindításon túl új végrehajtási eljárások is foganatosíthatók. Az új végrehajtási eljárás megindítása előtt – néhány kivételtől eltekintve – a NAV az adósnak fizetési értesítőt küld, az abban szereplő határidő leteltéig végrehajtási cselekmény nem történik. Amennyiben az adós vagyoni, gazdálkodási körülményei azt indokolják, fizetési kedvezményt vagy a végrehajtási eljárás méltányossági felfüggesztését kérheti.

További fontos tudnivalók a NAV honlapján.

Béren kívüli juttatások ellenőrzése

Az elmúlt időszaki tapasztalatok alapján a NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

Az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük a vállalkozásoknak bevallani és megfizetni az utalványokra vonatkozó közterheket.

A tájékoztatót itt találjuk.

A NAV-figyelő a fentieken túl többek között új információs füzetekről és a feketelistásokról is hírt adott.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek: