NAV-figyelő, 35. hét: változtak a nemzetközi fuvarozás áfaszabályai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2019. augusztus 23-tól jelentősen változnak a nemzetközi fuvarozásra vonatkozó áfaszabályok. Szüreti fesztiválokat látogat a NAV. Mindent megtudhat az adószámláról.

1. A NAV egy közös felületen tette közzé a legfontosabb tudnivalókat az adószámláról

Az alapinformációk között megismerhetjük az adószámla fogalmát, valamint azt is, hogy milyen szabályok szerint készül az adószámla és annak tartalmáról milyen módon tájékozódhatunk.

Az elektronikus lekérdezési módhoz kapcsolódóan olvashatunk az ügyfélkapus regisztráció szükségességéről, a releváns paraméterek megadásának módjáról is. A NAV javasolja az adószámla alakulásának és a lekönyvelt tételek folyamatosan nyomon követését.

A kivonat és késedelmipótlék-értesítő menüpontból lekérdezhetjük a „kivonat” fogalmát, tartalmi elemeit, megismerhetjük a pótlékértesítő tartalmát, megtudhatjuk, hogy miért küld a NAV kivonatot, illetve pótlékértesítőt és pontosan kik is kapnak értesítést.

A NAV külön menüpontban hívja fel a figyelmet arra, hogy érdemes tételesen egyeztetni az elektronikusan lekérdezett vagy a kivonat formájában kapott adószámlán és a pótlékértesítőn közölt adatokat a saját nyilvántartásunk adataival.

Ha eltérés van az adószámla-adatok és a saját nyilvántartásunk között, és úgy gondoljuk, hogy a saját nyilvántartásunk a helyes, akkor érdemes észrevételt tenni. Mindez illetékmentes és akár személyesen, írásban, telefonon vagy elektronikusan is előterjeszthető.

Az adószámláról szóló, NAV által rendszerezett információk innen is elérhetőek.

2. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/09. száma

A tartalomból:

 • Magánszemélyek lakáshasznosításának adózása
 • A nyugdíjbiztosítási szerződés
 • KIVA adózási formát választó adózók számának alakulása
 • A nem hiteles számlák utáni általános forgalmi adó levonhatóságával összefüggő perek gyakorlata a Kúria legújabb döntéseinek fényében
 • A rehabilitációs hozzájárulás alapvető szabályai
 • A feltételes adóbírság-kedvezmény fogadtatása az adózók körében
 • Operatív ellenőrzések új irányai és a helyszíni revíziókban rejlő lehetőségek
 • A bizonyítási teher átfordulása a Cstv. 33/A. § szerinti perben
 • Jogi esetek – bírósági gyakorlat

A legnagyobb multinacionális vállalatcsoportok ún. országonkénti (CbC) jelentéstételi kötelezettségéről szóló cikkben az alábbiakról olvashatunk.

Az országonkénti jelentés tartalmilag három jól elkülöníthető részből áll:

 • egyrészt adójogrendszerenként tartalmazza a vállalat csoport adatközléssel érintett évének tíz darab pénzügyi, gazdasági adatát,
 • másrészt tartalmazza a vállalatcsoport egyes tagjai által végzett tevékenységek megnevezését,
 • harmadrészt pedig további, a jelentés szempontjából lényegesnek ítélt információkat tartalmaz.

Az országonkénti jelentést – amelyet a nemzetközi megállapodásoknak köszönhetően a legtöbb esetben elegendő egyetlen országban benyújtania a vállalatcsoportnak –főszabály szerint a multinacionális vállalatcsoport végső anyavállalata nyújtja be a működése szerinti állam adóhatóságához.

Ugyanakkor bizonyos esetekben a csoporttag is kötelezetté válhat az országonkénti jelentés benyújtására. Ezzel akkor kell számolni, ha a multinacionális vállalatcsoport csoporttagjára valamilyen okból kifolyólag nem érkezik adat a végső anyavállalat – vagy adott esetben a kijelölt adatszolgáltató – részéről.

Az országonkénti jelentés jelentősége abban áll, hogy a jelentések révén az adóhatóságok olyan információkhoz jutnak a multinacionális vállalatok globális tevékenységére vonatkozóan, amelyek számukra korábban elérhetetlenek voltak. A legnagyobb multinacionális vállalatcsoportok CbC jelentéséről szóló írás teljes terjedelemben itt.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még a nemzetközi fuvarozás áfaszabályainak változásairól, valamint arról, hogy hol kattog az adótraffipax.
A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még arról, hogy frissültek a NAV feketelistái, valamint arról is, hol kattog majd az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 12.

NAV-figyelő 32. hét: bemutatja eredményeit a NAV

Bulletinnel mutatja be a NAV a 2018-as év eredményeit. Friss információs füzetek a NAV honlapján. Számos helyszíni adóellenőrzésre készülhetünk az elkövetkező napokban.