NAV-figyelő 37. hét: az autó üzleti célú használatát igazolhatja akár egy e-mail is?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A PM ÜTF által kiadott legújabb szakmai állásfoglalás mellett olvashatunk arról is, hogy az automatákra bizony ki kell tenni a regisztrációs számot.

1. Újra fókuszban a gazdasági és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételt terhelő előzetesen felszámított áfa

Már a 16. heti NAV-figyelőben részletesen írtunk arról, hogy január 1. napjától módosultak az Áfa tv. személygépkocsi (vtsz. 8703) bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó levonására vonatkozó rendelkezései. [Áfa tv. 124. § (4) bekezdés, 125/A. §, 325. §].

Az Áfa tv. 124. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt 50 százalékos levonási tilalom alkalmazása során az adóalany – figyelemmel az Áfa tv. 120. §-ának szabályára – elsősorban azt köteles vizsgálni, hogy a személygépkocsi bérbevétele bármilyen mértékben szolgálja-e az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységét.

A PM Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály által kiadott legújabb szakmai állásfoglalás szerint a következőket kell megvizsgálnunk a bérelt személygépkocsikkal összefüggésben:

Az adóalanynak valamennyi igénybe vett szolgáltatás vonatkozásában meg kell határoznia, hogy jogosult-e, illetve milyen mértékben jogosult az adó levonására. Az igénybe vett szolgáltatás pedig a teljesítésen keresztül ragadható meg, hiszen a teljesítéshez kapcsolódik az adófizetési kötelezettség, valamint az adó levonásának joga. Ebből adódóan azon körülményt, hogy az érintett személygépkocsi adóköteles tevékenységet szolgál-e, nem adómegállapítási időszakonként, hanem minden egyes teljesítés – jellemzően elszámolási időszak – kapcsán önállóan kell vizsgálni.

Az üzleti célú használat alátámasztására alkalmas lehet bármely olyan irat, dokumentum, akár egy email is, amely a szokásos ügymenet során keletkezik, és a tartalma alapján az üzleti célú használatot, annak megtörténtét igazolja. A NAV korábbi tájékoztatójához tett kiegészítései itt olvashatóak.

 2. A NAV közzétette elérhetőségeit az együttműködő szervek részére

A közzétett elérési utak az Eüsztv. szerinti elektronikus kapcsolattartás során kötelezőek, a NAV a honlapján szereplő Általános közzétételi listában szereplő elérhetőségek csak akkor alkalmazhatóak, ha az adott ügy intézéséhez nem szükséges az elektronikus kapcsolattartás. A NAV elektronikus kapcsolattartásra szolgáló címeit letöltheti innen.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még arról, hogy az automatákra ki kell tenni a regisztrációs számot, frissültek  NAV feketelistái és tovább kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 12.

NAV-figyelő 32. hét: bemutatja eredményeit a NAV

Bulletinnel mutatja be a NAV a 2018-as év eredményeit. Friss információs füzetek a NAV honlapján. Számos helyszíni adóellenőrzésre készülhetünk az elkövetkező napokban.