NAV-figyelő 39. hét: Érdemes használni az ONYA felületen megjelenő „Biztosítotti bejelentés” szolgáltatást


A foglalkoztatással kapcsolatos adatbejelentést lényegesen megkönnyíti a „Biztosítotti bejelentés” szolgáltatás. Az új szolgáltatás felépítése követi a ’T1041 bejelentés struktúráját.

Közzétételre került a természetes személyek automatikus részletfizetési kérelme
A természetes személyek – így a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek – legfeljebb 1 000 000 Ft összegű adótartozásukra, évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek az állami adóhatóságtól.

A nyomtatvány a NAV honlapján a Főlap/Letöltések – egyéb/Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták útvonalon érhető el.

Megjelent a 3006/2021. számú útmutató az engedélyezett gazdálkodói (AEO) státuszról:
Az útmutató tájékoztatást és magyarázatot ad az engedélyezett gazdálkodó státusz általános jellemzőiről, a kapcsolódó kedvezményekről és kritériumokról, a kérelmezés folyamatáról, az engedély nyomon követésének elméleti és gyakorlati tudnivalóiról.

Az ADÓVILÁG 2021/10. számának kiemelt cikke az elektronikus foglalkoztatotti bejelentések korszerűsítéséről szól
Az elektronikus foglalkoztatotti bejelentés jól ismert, 2007. év óta használatos módja a ’T1041 jelű adatlap. Ez a nyomtatvány szolgált ezidáig a kifizetőknek és a munkáltatóknak a biztosítotti jogviszonyt eredményező foglalkoztatással kapcsolatos jogviszony adatainak bejelentésére.

A bejelentési kötelezettség teljesítésének módja 2021. szeptember 1-jétől forradalmi módon megújul, mert az ONYA útján is lehetővé válik.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 26.

Nem változik az adóstratégia

A nehéz időszakra szükséges adóváltoztatásokat már meglépte a kormány – derült ki a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Makrokonferenciáján.