NAV-figyelő 39. hét: Érdemes használni az ONYA felületen megjelenő „Biztosítotti bejelentés” szolgáltatást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A foglalkoztatással kapcsolatos adatbejelentést lényegesen megkönnyíti a „Biztosítotti bejelentés” szolgáltatás. Az új szolgáltatás felépítése követi a ’T1041 bejelentés struktúráját.

Közzétételre került a természetes személyek automatikus részletfizetési kérelme
A természetes személyek – így a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek – legfeljebb 1 000 000 Ft összegű adótartozásukra, évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést kérhetnek az állami adóhatóságtól.

A nyomtatvány a NAV honlapján a Főlap/Letöltések – egyéb/Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták útvonalon érhető el.

Megjelent a 3006/2021. számú útmutató az engedélyezett gazdálkodói (AEO) státuszról:
Az útmutató tájékoztatást és magyarázatot ad az engedélyezett gazdálkodó státusz általános jellemzőiről, a kapcsolódó kedvezményekről és kritériumokról, a kérelmezés folyamatáról, az engedély nyomon követésének elméleti és gyakorlati tudnivalóiról.

onya

Az ADÓVILÁG 2021/10. számának kiemelt cikke az elektronikus foglalkoztatotti bejelentések korszerűsítéséről szól
Az elektronikus foglalkoztatotti bejelentés jól ismert, 2007. év óta használatos módja a ’T1041 jelű adatlap. Ez a nyomtatvány szolgált ezidáig a kifizetőknek és a munkáltatóknak a biztosítotti jogviszonyt eredményező foglalkoztatással kapcsolatos jogviszony adatainak bejelentésére.

A bejelentési kötelezettség teljesítésének módja 2021. szeptember 1-jétől forradalmi módon megújul, mert az ONYA útján is lehetővé válik.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A fővárosban idén 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el

Idén az egy évvel korábbinál 24 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten, ahol 2023-ban az új és a használt lakásokat egyaránt tekintve az átlagos négyzetméterár 885 ezer forint körül alakult, ingatlanvásárlásra pedig az összes fővárosi eladás adatai alapján átlagosan 57 milliót költöttek az ügyfelek – közölte saját adatai alapján a Duna House kedden.

2023. december 5.

NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések

Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

2023. december 5.

A hamisított termékek egészségügyi kockázatai

Rendszeresen adunk hírt arról, hogy a NAV munkatársai milyen hamis termékeket foglaltak le. A leggyakrabban hamis cigarettával, illatszerrel és ruhával találkozhatunk a cikkekben. De a költségvetési csaláson túl az ilyen termékek egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Az index.hu cikkében erről olvashatnak.