NAV-Figyelő 46. hét, az EU-n kívülről rendelt karácsonyi ajándékok adó- és vámterhei


Ha karácsonyi készülődés, akkor ajándékrendelés.

Kiemeli az adóhivatal, hogy az EU-n kívüli országból (pl. Kínából, USA-ból, Angliából) történő rendeléskor figyelemmel kell arra lenni, hogy az EU-n kívülről érkező csomagok értékhatártól függetlenül ÁFA és 150 euró érték felett vámkötelesek.

Tehát minden, harmadik országból érkező termék után ÁFÁ-t kell fizetni és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. A csomagok esetében ezután két új lehetőség is adódik az áfafizetésre. Egyik az IOSS rendszer használata, másik a „Különös szabályozás” (SA – Special Arrangement) alkalmazása, mely a posták, gyorsposták általi adóbeszedést jelenti.

A NAV-Figyelőben olvashatnak továbbá arról is, hogy ismét emelkedett a jegybanki alapkamat, hogy a személyes ügyintézés estén a NAV-nál is kötelező a maszkviselés, illetve adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. december 3.

Díjbekérő vagy előlegszámla? Akár milliókat is megtakaríthatunk

A belföldi e-kereskedelemet folytató társaságok rendszerint rövid idő alatt teljesítenek nagy számú ügyletet. Ezért bármilyen számlázással, adófizetéssel és bevallással járó plusz kötelezettség jelentős adminisztrációs és finanszírozási többlet terhet keletkeztet számukra.

2021. december 3.

Tíz év alatt negyedére csökkent az adóelkerülés mértéke

Míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfaelkerülés mértéke, addig tavaly 6,1 százalék, ami kétszer kedvezőbb a régiós átlagnál – hívta fel a figyelmet pénteki Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter az Európai Bizottság tanulmányára hivatkozva.

2021. december 3.

Templomosok – Nemzetközi gazdálkodás (4. rész)

A templomosoknak talán a legjelentősebb öröksége az, hogy nemzetközi szintű gazdálkodó szervezetté tudtak fejlődni. A kor intézményeit messze meghaladó szintű volt a pénzügyi tevékenységük, a modern bankrendszerek is sok mindenben hasonló gyakorlatot folytatnak. A profitérdekű gazdálkodás a kapitalizmus kialakulásának csíráit is magában hordta.