NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.

1. Nemzetközi személyszállítás és az áfa

A NAV összegyűjtötte az adóellenőrök által, a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végző adózók áfaellenőrzésekor feltárt leggyakoribb hibákat. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi személyszállítás esetében a teljesítés helye az útvonal, amelyet ténylegesen megtesznek, ezért ennek megfelelően kell meghatározni a szolgáltatás teljesítési helyét.

A részletszabályokkal a NAV összefoglalójában ismerkedhetünk meg.

2. Akiről gyakran megfeledkeznek

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint a környezetterhelési díj egy olyan adókötelezettség, amiről az adózók többsége nem gondolja, hogy abban érintett lenne, ennek következtében nem teljesítik a környezetterhelési díjjal kapcsolatos adókötelezettségeiket.

A NAV-hoz a levegőterhelési díjat, a vízterhelési díjat, valamint a vízjogi engedély alapján végzett tevékenységhez kapcsolódó talajterhelési díjat kell bevallani és befizetni.

Érdemes tehát körülnézni a házunk táján, hogy érintettek lehetünk-e ebben az adónemben.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még az adószámlák összes lényeges tudnivalójáról, a decemberben elszámolható üzemanyagárakról, és arról, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. november 11.

NAV-figyelő 45. hét: regionális BEPS-találkozót szervezett az OECD

A BEPS megvalósítása mellett megvitatták a résztvevők megoldási javaslataikat a digitalizáció okozta kihívásokra. Az operatív ellenőrzés fókuszában a mobiltelefon- és játékkereskedők, valamint a ruha- , ékszer- és ajándékárusok kerültek.
2019. október 7.

NAV-figyelő 40. hét: gyakorlati kérdések a kiváról

Az elmúlt hét többségében a vámmal kapcsolatos információkról szólt, de megjelent az Adóvilág friss száma is, a kivával kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett számos hasznos információval.