NAV-figyelő, 48. hét: minden az eváról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eva szerinti adózás feltételeit és szabályait ismertette részletesen  NAV.


1. EVA

Ki választhatja 2018. évre vonatkozóan az eva szerinti adózást?

A törvényi feltételeknek való megfelelés esetén bejelentkezhet

  • az egyéni vállalkozó;
  • az egyéni cég;
  • a közkereseti társaság;
  • a betéti társaság;
  • a korlátolt felelősségű társaság;
  • a szövetkezet és a lakásszövetkezet;
  • az erdőbirtokossági társulat;
  • a végrehajtói iroda;
  • az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda;
  • a szabadalmi ügyvivői iroda.

A bejelentést 2017. december 1-je és 20-a között kell megtenni. Amennyiben a bejelentkezést követően mégis meggondolnánk magunkat, akkor december 20-ig van lehetőség a módosításra, írásban vissza lehet vonni a bejelentést.

A biztosított egyéni vállalkozók a 2018. év első járulékbevallásában nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat, valamint a munkaerő-piaci járulékot az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapjánál magasabb – a minimálbér másfélszeresét meghaladó – járulékalap után fizetik meg.

Amennyiben az adózók az eva alá történő bejelentkezés valamennyi feltételének megfelel, akkor az adószámuk kilencedik számjegye (áfa kód) 3-asra módosul, mely tényről a NAV értesítést küld a részükre.

Ha az adózók az Eva tv-ben foglalt feltételeknek nem felelnek meg, elutasító határozatot fognak kapni. Amennyiben határidőn túl nyújtják be a kérelmüket, akkor a bejelentkezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzést küld a NAV.

Nem kell a bejelentkezését megújítani annak az adózónak, aki a 2017. évben is az eva hatálya alá tartozott és a 2018. évre ezt az adózási módot kívánja fenntartani, amennyiben az adóalany az Eva tv-ben meghatározott feltételeknek továbbra is megfelel.

A fentieken túl az eva alóli kijelentkezéssel kapcsolatban is minden lényeges információt megtudhatunk a NAV tájékoztatójából.

2. KATA és az ügyvédi iroda

2018. január 1-jétől ügyvédi iroda is választhatja a KATA-alanyiságot. A szabályozás mind az újonnan alakult, mind pedig a már működő ügyvédi irodákra vonatkozik. Tehát 2017. december 1-től az ügyvédi irodák is benyújthatják a kérelmet, miszerint a következő évben már a KATA szerint kívánják teljesíteni adókötelezettségüket. Részletek itt.

3. Letölthető igazolások

Elérhető az igazolás a magánszemély által a 2017. évi szja-bevallásban tehető nyugdíjbiztosítási szerződésekhez kapcsolódó rendelkező nyilatkozat megtételéhez.

4. EU pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

A legfrissebb lista itt.

 

5. Ajánlati felhívások

Az alábbi pályázati lehetőségek nyíltak meg a múlt hét folyamán:

Megbízási szerződés keretében közbeszerzési tanácsadás és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatok ellátása

Integrált adattárház alapjainak kialakítása

Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazása a NAV kockázatkezelési tevékenységében

6. Álláspályázat

Az elmúlt héten is felkerült új álláspályázat a NAV honlapjára:

A NAV Központi Irányítása Ellenőrzési Főosztály Ellenőrzés Eljárási koordinációs Osztályára keresnek 2 fő jogi kiemelt szakreferenst.

7. ADÓVILÁG

Megjelent az ADÓVILÁG 2017/13-14. száma, mely a szezonnak megfelelően a 2018. évi adóváltozásokkal, valamint az adózás rendjének újraszabályozásával foglalkozik.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.