NAV-figyelő, 49. hét: hasznos tanácsok a többes jogviszonyos katásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érdemes dönteni arról, hogy melyik kisadózó jogviszonyát tartja meg 2021. évtől. Megszűnt a HIPA feltöltés.

1. Megszűnt a HIPA előlegfeltöltési kötelezettség

A 2020-as adóévben már nem kell a helyi iparűzési adó előlegét kiegészíteni, azaz feltölteni. Ez azon eltérő üzleti éves adózókra is vonatkozik, akik adóéve a 2020. július 15-ét magában foglalja.

Mindez azt jelenti, hogy az adózóknak

  • az adóévben már befizetett előlegeket nem kell az adóévi várható adó összegére kiegészíteniük, és
  • az erről szóló bevallást sem kell benyújtaniuk.

NAV-figyelő2. Kata: jövőre csak egy jogviszonyában lehet kisadózó

2021. január 1-től egy magánszemélynek csak egy kisadózói jogviszonya lehet.

Ha 2021. január 1-jén egy magánszemélynek több kisadózói jogviszonya van, akkor csak a legkorábban bejelentett jogviszonya szerepelhet a NAV nyilvántartásában. A többi kisadózói jogviszonyát a NAV hivatalból törli a nyilvántartásból.

Ugyanakkor 2020. december 31-ig a kisadózónak lehetősége van eldönteni, hogy melyik kisadózói jogviszonyát szeretné fenntartani. Ehhez a fenntartani kívánt kisadózói jogviszony kivételével törölnie kell a többi kisadózói jogviszonyát.

Mire kell figyelni a kisadózói jogviszony törlésekor?

  • az egyéni vállalkozói, és az egyéni cégben fennálló kisadózói jogviszony törlése a kata-alanyiság megszűnését eredményezi,
  • kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda esetén maradnia kell legalább egy kisadózóként bejelentett tagnak, mert különben megszűnik a vállalkozás kata-alanyisága,
  • a törlést követően fennmaradó kisadózói jogviszonyban a magánszemély főállású kisadózóvá válik 2021. január 1-jétől, kivéve, ha valamely törvényi ok miatt nem lehet főállású kisadózó,
  • ha a kisadózó vállalkozás tagja a törlés után is személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, azt kizárólag munkaviszonyban teheti meg.

3. A vallási közösségek 2021-ben is technikai számon gyűjthetik az 1%-ot

Ha 2021-ben a szervezet szeretne szja 1 százalékos felajánlást kapni és még nem rendelkezik technikai számmal, akkor a technikai számot 2020. december 31-ig kell kérnie a NAV-tól, kötetlen formában.

4. Közzétette a NAV a fizetendő járulékok 2021. január 1-jétől hatályos mértékeit

A fentieken túl a NAV-figyelőben olvashat még a 2008 jelű bevallás új verziójáról, a Magyarország által kötött szociálpolitikai egyezményekről, vaalamint a legfrissebb adótraffipax-információkról.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek