NAV-figyelő 49. hét: megszűnik a feltöltési kötelezettség a társasági adózásban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

De még él az önkéntes feltöltés lehetősége. Melyek a leggyakoribb hibák az áfa bevallások M lapjain és az alanyi adómentes adózóknál? Erre a kérdésre is válaszol a NAV-figyelő.

1. Újabb információk a növényi termékek behozatali szigorításáról

NE HOZZON HAZA NÖVÉNYT, NÖVÉNYI TERMÉKET POGGYÁSZÁBAN! – tette közzé számtalan plakátján a Nébih.

Minden ültetésre szánt növény (pl. cserepes növény, vetőmag, szaporító anyag), termés (pl. alma, mogyoró), és egyéb növényi termék (pl. koszorú, friss fűszernövények) csak növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be az Európa Unió területén kívüli országokból, még a magánszemélyek útipoggyászában is! A 2019. december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. A növényegészségügyi bizonyítvány nélkül behozott növényeket, növényi terményeket a hatóság megsemmisíti.

A szigorítással összefüggésben számtalan tájékoztatót tett közzé a Nemzeti- Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, melyek a NAV honlapján közzétett linkekről is elérhetőek.

2. NAV: egypercesek

A járulékfizetés alóli mentesülésről

Az EGT más tagállamában fennálló biztosításra tekintettel mentesülnek a magánszemélyek a magyarországi járulékfizetés alól, így az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alóli is.

Ha Magyarországon van ugyan a lakóhelye, de más EGT tagállamban végez munkát, ami által ott vált biztosítottá, akkor Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie.

A mentesüléshez igazolnia kell a másik tagállamban fennálló egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát. A jogosultság igazolható az A1-es igazolással vagy az E104-es nyomtatvánnyal, valamint érvényességi idején belül az európai egészségbiztosítási kártyával is, amit a munkavégzés helye szerinti ország illetékes intézménye állít ki.

Milyen teendői vannak, ha Ön mostanáig mégis fizette a járulékot? A következő linken részletes útmutatót talál.

Utasbiztosítás kiküldetéskor

A munkáltatóknak lehetőségük van arra, hogy a munkavállalóik számára üzleti utasbiztosítást kössenek, melyek a kiküldetésen résztvevő munkavállalók biztosítását szolgálják. Ezekben az esetekben a munkáltatóknak a biztosítás juttatásával összefüggésben nem keletkezik adókötelezettsége, és a munkavállalónak sem keletkezik bevétele. Vagyis a juttatás adó és járulék mentes abban az esetben, ha a munkáltató az utasbiztosítást a munkavállalója részére a munkavégzése, a tevékenysége ellátása érdekében, hivatali, üzleti utazással összefüggésben nyújtja.

3. Megszűnik a feltöltési kötelezettség a társasági adózás rendszerében

Az idei adóévtől megszűnik az adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség. Ez azt eredményezi, hogy az adózóknak nem szükséges az adóelőleg-kiegészítésről bevallást benyújtani, illetve ez alapján adófizetési kötelezettséget teljesíteni, feltéve, hogy a 2019. adóév utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint a módosítás hatályba lépésének (2019. július 24.) napja.

Azoknak, akik adófelajánlást kívánnak tenni, nekik mindenképpen ajánlott a feltöltést, mint lehetőséget választani, ugyanis amennyiben az adózó nyilatkozatában a feltöltési kötelezettséget választja a 2019. adóévre, abban az esetben módja nyílik annak kapcsán adófelajánlást tenni az irányadó szabályok szerint.

Az önkéntes feltöltés választására vonatkozó nyilatkozat beadásának jogvesztő határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja (általános esetben december 20-a). Ezt követően a nyilatkozatot nem lehet módosítani vagy visszavonni.

Azoknak az adózóknak nincs teendőjük, amelyek nem kívánnak élni az önkéntes feltöltés lehetőségével. Az utolsó havi, vagy negyedéves előlegüket az általános szabályok szerint kell teljesíteniük (a december havi előleget december 20-áig, az utolsó negyedéves előleget 2020. január 20-áig).

A fentiek alapján azt tanácsoljuk a vállalkozásoknak, hogy még időben döntsenek, hogy szeretnének-e élni a feltöltés lehetőségével vagy sem, illetve mindenképpen vizsgálják meg, hogy az iparűzési adóban feltöltésre kötelezettek-e, mert iparűzési adóban a feltöltési kötelezettség megmaradt.

A NAV által közzétett tájékoztatót teljes terjedelemben itt éri el.

A NAV figyelőben arról olvashat még, hogy még mindig sok a hiba az áfabevallás M-es lapjain, mi a funkcionális elemzés igazi jelentősége, hogyan változnak a jövedéki termékek KN-kódjai, milyen új ellenőrzési tapasztalatokat osztott meg a NAV a nagyközönséggel, illetve kik és hol számíthatnak adóellenőrzésre.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. november 18.

NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.
2019. november 11.

NAV-figyelő 45. hét: regionális BEPS-találkozót szervezett az OECD

A BEPS megvalósítása mellett megvitatták a résztvevők megoldási javaslataikat a digitalizáció okozta kihívásokra. Az operatív ellenőrzés fókuszában a mobiltelefon- és játékkereskedők, valamint a ruha- , ékszer- és ajándékárusok kerültek.