NAV-figyelő, 5. hét: megjelent a NAV 2021-es ellenőrzési terve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiderült, hogyan folytatódik az online számla rendszer adatai alapján történő kiválasztás és a katát választó adózók ellenőrzése. Módosult a megváltozott munkaképességűek fogalma a rehabilitációs hozzájárulásban. Hamarosan frissülnek a járulékbevallások.

1 Egészségügyi szolgáltatási járulék

Január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8 000 forint. A havi összeg nem függ attól, hogy hány napos a hónap. Tehát ha valaki az adott naptári hónap egészében fizetésre kötelezett, akkor arra a hónapra a törvényben meghatározott havi 8 000 forint járulékot kell megfizetnie, a hónap napjainak számától függetlenül.

2. A szándékos adóelkerüléssel szemben a NAV határozottan lép fel

A NAV 2021. évben az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, továbbá adatvagyona széleskörű felhasználásával a jelentős költségvetési kockázatot hordozó adózók, tevékenységi körök ellenőrzésére, valamint a célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésekre koncentrál.

Kiemelt figyelmet fordít az építőiparra, a számítástechnikai termékek kereskedelmére, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelemre, a zöldség- és gyümölcskereskedelemre, valamint az „adózatlan” jövedéki termékekre. A forgalom dinamikus növekedése, valamint a 2021. évi jogszabályváltozások miatt a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az e-kereskedelmet.

Fókuszba kerül az adókedvezmények igénybevételének, továbbá a nemzetközi információcserében érkezett adatok hasznosításával a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése.

A bújtatott foglalkoztatás feltárására idén továbbra is kiemelten vizsgálja a NAV a katát választó adózókat és foglalkoztatókat.

3. Illetékmentes elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások

Néhány kivételtől eltekintve 2021. január 1-jétől nem kell illetéket fizetni az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások, mint például a gazdálkodó szervezetek NAV-nál indított fizetési kedvezményre irányuló eljárása után.

Újdonság, hogy az illetéktörvény 2021. január 1-jétől külön mellékletben rögzíti azokat az eljárásokat és igazgatási jellegű szolgáltatásokat, melyek után semmilyen közterhet – illetéket, igazgatási szolgáltatási díjat – nem kell fizetni.

Az illetékmentesség csak az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozik, tehát a jogorvoslati eljárások, mint a fellebbezés, felügyeleti intézkedés után az illetéket a korábbi szabályok szerint változatlanul meg kell fizetni.

4. A NAV frissíti az idei járulékbevallások nyomtatványkitöltő-ellenőrző programját

Az idei járulékbevallások internetes nyomtatványkitöltő-ellenőrző programjának hamarosan megjelenő új verziója alkalmas lesz arra, hogy a kedvezményeknél már a 2021-es minimálbér és a garantált bérminimum alapján számoljon (20/2021. (I. 28.)[1], valamint a 21/2021. (I. 28.)[2] Korm. rendeletek).

Az érintett bevallások következő verziója 2021. január 1-jéig visszamenőleg is lehetővé teszi

  • a személyi kedvezmény esetében a megemelt minimálbérrel történő számítást,
  • a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményeknél a magasabb összeggel történő igénybevételt.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még a járulékbevallások nyomtatványkitöltő-ellenőrző programjának frissítéséről, a megváltozott munkaképességűek körének bővítéséről, friss váminformációkról, valamint arról, hogy kik számíthatnak adóellenőrzésre.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek