NAV-figyelő: 50. hét – belehúzott év végén a NAV

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2016. december 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos fontos közleményt jelentetett meg honlapján az adóhatóság. Kiderült többek között, hogy ajándék Erzsébet-utalvány után nem kell adózni.


1. KATA-alanyok figyelem!
Azon kisadózó vállalkozásoknak, melyek 100 000 forintot meghaladó adótartozással rendelkeznek, december 31-ig rendezniük kell a hátralékot, ha továbbra is KATA alanyok szeretnének maradni. Részletek itt.

2. Közlemény a számlázó programhoz kapcsolódó GYIK II. módosításáról

Ebben a közleményben tisztázásra kerül, miként kell szerepeltetni az előlegeket a számlázó programok által készített adatszolgáltatásban.

3. Erzsébet utalvány – milyen juttatás?

A NAV hivatalos állásfoglalásában is megerősítette, hogy a december hónap során a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet utalvány után nem kell szja bevallást benyújtani, mert az csekély értékű ajándéknak minősül, ami után a kifizető (jelen esetben az állam) viseli a közterheket.

4. Lejáró diákigazolvány – munka vagy eü szolgáltatási járulék

Azon diák, aki tavaszi félévvel végzett és nem tanul tovább máshol, annak diákigazolványa október végén lejárt. Ha ezen időpontig nem sikerült elhelyezkednie valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban, akkor a lejáratot követő 45. napon „lejár” a biztosítása, és így innentől egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a biztosítás lejárásától számított 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz és járulékot kell fizetni havonta. A járulék mértéke havonta 7 050 forint.

5. Csökken az elszámolható üzemanyagár

Az alábbi táblázat tartalmazza a NAV által közzétett, januárban alkalmazható üzemanyagárakat.

6. Dohánytermékek kiskereskedelme

 

Az alábbi tájékoztató jelent meg a dohánytermék-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változásokról.

7. Pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréje

A pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló, illetékes hatóságok közötti többoldalú Megállapodás kihirdetéséről szóló 2015. évi CXC. törvény 1. számú mellékletében felsorolt államok listáját ez a link tartalmazza.

8. Frissült listák

Az alábbi listákat frissítette a NAV az elmúlt hét során:

9. Újabb feketelistások

Az adóhatóság rendszeres időközönként közzéteszi a honlapján a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját. A legújabb lista itt tekinthető meg.

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózókat felsorakoztató lista frissítése is megtörtént az elmúlt hét során.

 

10. Nyomtatvány-tervezetek

Az elmúlt hét során három nyomtatvány-tervezetet tett közzé a NAV:

16K84 nyomtatvány tervezet – a nyugdíj-előtakarékossági számla vezetőjének adatszolgáltatása

16K90 nyomtatvány tervezet – a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról

16K97 nyomtatvány tervezet – adatszolgáltatás a tartós befektetésekből származó 2016. évi jövedelemről

11. Jövedéki termékkódok

A 4013/2016. tájékoztatás tartalmazza a jövedéki szabályozásban alkalmazott vámtarifaszámoknak 2017-ben megfelelő KN kódokat.

12. Milyen szankciók alkalmazhatóak a vámjogszabályok szerint?

Ebből a tájékoztatóból megtudhatjuk!

13. Vámigazgatási bírság gyorsított eljárásban történő kiszabása

A 4014/2016. tájékoztatóból megtudhatjuk, miben módosul a vámigazgatási bírság gyorsított eljárásban történő kiszabásáról a magyar nyelvet nem beszélő, külföldi állampolgárok részére kiadott 4007/2016 tájékoztatás.

14. NAV gépjárművek beszerzési dokumentumai

Felkerültek a NAV honlapjára a NAV Bűnügyi Főigazgatósága budapesti székhelyén használatban lévő gépjárműveinek javítása, karbantartása és vizsgáztatásával kapcsolatos közbeszerzési dokumentumok.

Ezen túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében – üzemeltetett 111 db 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti gépjármű garanciális és garancián túli javítóműhelyben történő javításával, karbantartásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás közbeszerzési dokumentumai is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.