NAV-figyelő, 6. hét: így adózik a virtuális bevétel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A virtuálisan térben megszerzett valódi pénz is adóköteles bevételnek minősül. Ismét számos információs füzetét frissítette a NAV.


1. Az adó nem játék!

Ki az, aki ne szeretne játszani? Ki az, aki ne szeretne játszani, ha még jövedelmet is szerezhet belőle? Bizonyos online játékokban a játékosok által elvégzett feladatok, küldetések után virtuális valutához jutnak. Az eredményesség növeléséhez nem ritka, hogy a játékosnak bizonyos pénzösszeget be kell fizetnie annak érdekében, hogy több pontot szerezhessen. A megszerzett pontokat pedig később törvényes fizetőeszközre tudja váltani.

Mivel az Szja tv. kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, e szabály szerint tehát a virtuálisan térben megszerzett valódi pénz is adóköteles bevételnek minősül. Mivel az így megszerzett bevétel tevékenység végzéséhez köthető – ráadásul a magánszemélynél költség is felmerül a tevékenység végzésével kapcsolatban – az így megszerezett jövedelmet a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételnek kell tekinteni.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározása során figyelembe vehetőek az azonos tevékenységhez kapcsolódó költségek, melyeket az Szja tv. 2. számú melléklete felsorol.

 A magánszemélynek lehetősége van választani, hogy a 10%-os költséghányadot vagy a tételes költségelszámolást alkalmazzák. Egy adóéven belül csak az egyik módszer választható, amit évközben minden önálló tevékenységére vonatkozóan alkalmaznia kell. Ha évközben a 10%-os költséghányadot alkalmazta, akkor lehetősége van arra, hogy év végén a tételes költségelszámolást válassza, amennyiben a megfelelő igazolásokkal rendelkezik.

Virtuális játékból származó jövedelem esetén költségként számolható el az online szerepjátékba befizetett összeg, de csak abban az esetben, ha az a nyeremény kifizetésének évében került befizetésre.

A jövedelmet 15% szja ás 19,5%-os (2017-ben 22%) egészségügyi hozzájárulás terheli. Az adóelőleget és az eho-t a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia és befizetnie. Kifizető hiányában ezt a kötelezettséget a magánszemély teljesíti.

A jövedelmet az éves szja bevallásban kell bevallani.

[htmlbox art_tukor]

 

És mi a helyzet az online sportokkal?

A sportolás már nem szükségszerűen jelent fizikai tevékenységet. A virtuális térben való sportolás is kibontakozóban van. Az E-sport résztvevői az egyes videojátékokat, online-játékokat professzionális módon űzik, ugyanúgy, mintha valamely hagyományos sporttevékenységet versenyszerűen folytatnának. Az E-sport egyes játékaira csapatok szerveződnek, amelyeket a virtuális technológia területén működő cégek, hagyományos sportcsapatok támogatnak például a szükséges felszerelések (számítógép, a játékhoz szükséges eszközök, stb.) biztosításával.

A résztvevők pedig versenyek díját és szponzori támogatást kaphatnak. Az így szerzett jövedelemre szintén az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Kivéve, ha azt munkaviszonyban végzik.

További érdekes részleteket is megtalálunk a NAV tájékoztatójában.

2. Ismétlés a tudás anyja

Bár aki a szakmában dolgozik, már mélységeiben is ismeri az ÁNYK nyomtatványkitöltő fájlt, azonban az ismétlés mindig jó jön. A már megszerzett ismereten felül pedig néhány új információval is gazdagodhatunk az alábbi ismertetőből.

3. Új év, új információs füzetek

Az elmúlt héten az alábbi frissített információs füzetekkel lepett meg minket a NAV:

A környezetvédelmi termékdíj szabályai

Nonprofit szervezetek adózása

Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adó- és járulékkötelezettsége

EVA 2018.

Különleges adózói kör Közösségi beszerzéseire és értékesítéseire vonatkozó áfa szabályok

A visszterhes vagyonátruházási illeték

A NAV telefonos ügyintéző rendszere

A pénzügyi tranzakciós illeték

NETA 2018.

KIVA 2018.

Aki szemfüles volt, az észrevehette, hogy az információs füzetek közül több már az 5. héten is megtalálható volt a NAV a oldalán.

 

4. ENSZ BT-határozatok

Elérhető a legfrissebb a lista az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedésekre vonatkozóan.

5. Lefoglalt dohánygyártmányok

Felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefoglalt cigaretta, egyéb fogyasztási dohány és finomra vágott fogyasztási dohányról szóló jelentés, melyből kiderül, hogy 2017. év során a lefoglalt dohánygyártmányok értéke meghaladta a 2,1 milliárd forintot.

6. Folytatódnak a fejlesztések!

Az elmúlt héten a NAV Központi Irányítása a Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda (PEII) publikációs felület megvalósítására vonatkozóan hirdetett ki pályázatot.

Ezen felül a NAV általános közigazgatási végrehajtó szervvé válásához szükséges hardvereszközök beszerzésére vonatkozó kiírást is találunk.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.