NAV-figyelő, 8. hét: A60-as razzia jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bő tájékoztatás jelent meg a NAV honlapján a nyomtatványkitöltő programról, és megtudhattuk: A60-as razziára készül az adóhatóság.


Újabb információs füzetek

A NAV előtti elektronikus ügyintézés szabályai

A gépjármű és pótkocsi megszerzésének illetékszabályai

Rendelkezés az SZJA 1+1%-ról

Figyelem! A60-as razzia!

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai február 26-tól a  tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Üzemanyagárak

A márciusban alkalmazandó üzemanyagárak itt találhatók.

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

 

ÁNYK-kisokos

Bár 6. heti cikkünk készültekor is előállt a NAV egy tartalmas összefoglaló anyaggal az ÁNYK nyomtatványkitöltő program használatát illetően, az elmúlt hét során ez az összefoglaló bővült.

Frissített ENSZ BT határozatok

Frissült az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések listája.

Jövedéki statisztikák

Elérhetőek a legújabb jövedéki statisztikák a NAV honlapján, melyek már a 2017. decemberi adatokat is tartalmazzák.

7005/2018. felhívás

Megjelent a NAV Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7005/2018. felhívás a kulturális javak forgalmához kapcsolódó jogszabályváltozásról, ami a vámhatóság ellenőrzési tevékenységét érintő – 2018. április 1-jén hatályba lépő – változásokat foglalja össze.

Újabb munkalehetőségek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Személyi Jövedelemadó és Járulékok Osztály tájékoztatási szakreferens munkakör betöltésére keres alkalmas jelöltet.

Aki érez magában elég kurázsit a feladat ellátásához, itt találja a jelentkezés feltételeit.

Akinek ez a lehetőség nem fogta volna meg a fantáziáját, de a NAV-nál szeretne karriert építeni, az jelentkezhet tájékoztatási kiemelt szakreferensnek az Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Általános Forgalmi Adó Osztályához.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 23.

Rezsizsebbel bővítené a cafeteriát a VOSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a vállalati rezsitámogatást, fokozza az energetikai beruházások támogatását, vizsgálja felül az árképzést és indítsa újra az operatív tanácskozásokat az energiaválság hatásainak enyhítésére – közölte a VOSZ a cégekkel történt egyeztetések alapján összeállított javaslatcsomagjáról.

2022. szeptember 23.

Közeleg a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

Sokan talán nem is tudják, hogy a külföldön felszámított áfa rengeteg esetben visszaigényelhető, pedig ezzel akár komoly összegeket is visszaforgathatnak a vállalkozásukba. Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere figyelmeztet ugyanakkor: aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az igyekezzen, mert a tavalyi számlákra már csak szeptember 30-ig lehet visszaigényelni az áfát, utólag a kérelem nem pótolható.