NAV-figyelő, 8. hét: A60-as razzia jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bő tájékoztatás jelent meg a NAV honlapján a nyomtatványkitöltő programról, és megtudhattuk: A60-as razziára készül az adóhatóság.


Újabb információs füzetek

A NAV előtti elektronikus ügyintézés szabályai

A gépjármű és pótkocsi megszerzésének illetékszabályai

Rendelkezés az SZJA 1+1%-ról

Figyelem! A60-as razzia!

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai február 26-tól a  tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

Üzemanyagárak

A márciusban alkalmazandó üzemanyagárak itt találhatók.

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

 

ÁNYK-kisokos

Bár 6. heti cikkünk készültekor is előállt a NAV egy tartalmas összefoglaló anyaggal az ÁNYK nyomtatványkitöltő program használatát illetően, az elmúlt hét során ez az összefoglaló bővült.

Frissített ENSZ BT határozatok

Frissült az ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések listája.

Jövedéki statisztikák

Elérhetőek a legújabb jövedéki statisztikák a NAV honlapján, melyek már a 2017. decemberi adatokat is tartalmazzák.

7005/2018. felhívás

Megjelent a NAV Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7005/2018. felhívás a kulturális javak forgalmához kapcsolódó jogszabályváltozásról, ami a vámhatóság ellenőrzési tevékenységét érintő – 2018. április 1-jén hatályba lépő – változásokat foglalja össze.

Újabb munkalehetőségek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Személyi Jövedelemadó és Járulékok Osztály tájékoztatási szakreferens munkakör betöltésére keres alkalmas jelöltet.

Aki érez magában elég kurázsit a feladat ellátásához, itt találja a jelentkezés feltételeit.

Akinek ez a lehetőség nem fogta volna meg a fantáziáját, de a NAV-nál szeretne karriert építeni, az jelentkezhet tájékoztatási kiemelt szakreferensnek az Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Általános Forgalmi Adó Osztályához.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Több mint 15 százalékkal nőtt tavaly az áfabevétel

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat – erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

2022. január 21.

Figyelem, csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A NAV új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott “csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.

2022. január 21.

Az e-kereskedelem áfa reformja – az IOSS rendszer és az SA (4. rész)

Az e-kereskedelmi áfacsomag a termékimport tekintetében is számos változást eredményezett. Többek között eltörölte a kisértékű importküldemények adómentességét és egyúttal egyszerűsített megoldásokat hozott az ilyen import küldemények utáni áfa megfizetésére. Továbbá, az import küldemények távértékesítése az egyetlen ügylettípus, ahol az egyablakos rendszer választása az áfakezelésre is kihat.