NAV-figyelő: itt a friss feketelista

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2016. június 21.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját közölte a NAV. A hasonló listák figyelése elkerülhetetlen része a szerződéskötés előtti minimális körültekintésnek.


2016. június 15.-én nyilvánosságra hozta a NAV a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját. Az adóhatóság azon adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét) jeleníti meg, akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Ez a lista azonban nem csak egy „szamárpad”, amit látva rosszallóan bólogathatunk, majd elégedetten hátradőlhetünk, hogy „mi” bizony nem tartozunk a lista résztvevői közé. A jelentősége ennél sokkal több.

Rendszeresen felmerülő kérdés az „elvárható körültekintés” fogalmának mibenléte és terjedelme. Különböző módon értelmezi minden adóalany és az adóhatóság is, és mindenkinek más a véleménye, hogy milyen messze kell elmenni az üzleti partnerek előzetes ellenőrzése során. A bírósági jogesetek némi támpontot adhatnak, mint ahogy egyöntetűen lélegzett fel az áfa-alanyok tábora a Mahagében-Dávid egyesített ügyben hozott EUB döntés olvasásakor. Tény, hogy a döntés értelmében azon gazdasági szereplőknek, akik minden tőlük ésszerűen elvárható intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy az ügyleteik ne valósítsanak meg – akár az áfa, akár más adó tekintetében elkövetett – adókijátszást, annak kockázata nélkül kell, hogy bízhassanak ezen ügyletek jogszerűségében, hogy elveszítik az előzetesen felszámított áfa levonásához való jogukat. Azt azonban, hogy mik azok az ésszerűen elvárható intézkedések – a döntés értelmében – alapvetően az adott ügy körülményeitől függenek, azaz egyedileg értékelendőek. Tehát a „körültekintést” minden esetben az egyedi körülményektől függő mértékben és mélységben kell elvégezni, az azonban biztos, hogy maga az adószám meglétének ellenőrzése nem elegendő.

Így tehát egy szerződéskötés előtt a NAV által nyilvántartott és rendszeresen frissített adatbázisok (és a Közösségi adószámok megerősítő lapja) áttekintése és megfelelő mérlegelése legyen a nulladik lépés az elvárható minimális körültekintésünk során.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Már visszakérhető a bérbe vett autó áfájának fele
2019. január 22.

Már visszakérhető a bérbe vett autó áfájának fele

Év elejétől változtak az autók bérlésére vonatkozó áfalevonás szabályai, vagyis bizonyos esetekben a bérlőnek már érdemes és indokolt lehet a bérleti díj áfájának 50%-át visszaigényelnie a sokszor hosszadalmas adminisztrációs eljárás helyett, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Online számlaadatok: ellenőriz a NAV
2019. január 22.

Online számlaadatok: ellenőriz a NAV

Az adóhatóság megyei (fővárosi) igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek azon online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésükre álló kontrolladatok alapján nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítéseikről.

Ingatlan átruházás: változnak a szabályok
2019. január 21.

Az év elejétől változtak az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.