NAV-figyelő: itt a friss feketelista

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2016. június 21.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját közölte a NAV. A hasonló listák figyelése elkerülhetetlen része a szerződéskötés előtti minimális körültekintésnek.


2016. június 15.-én nyilvánosságra hozta a NAV a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáját. Az adóhatóság azon adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét) jeleníti meg, akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Ez a lista azonban nem csak egy „szamárpad”, amit látva rosszallóan bólogathatunk, majd elégedetten hátradőlhetünk, hogy „mi” bizony nem tartozunk a lista résztvevői közé. A jelentősége ennél sokkal több.

Rendszeresen felmerülő kérdés az „elvárható körültekintés” fogalmának mibenléte és terjedelme. Különböző módon értelmezi minden adóalany és az adóhatóság is, és mindenkinek más a véleménye, hogy milyen messze kell elmenni az üzleti partnerek előzetes ellenőrzése során. A bírósági jogesetek némi támpontot adhatnak, mint ahogy egyöntetűen lélegzett fel az áfa-alanyok tábora a Mahagében-Dávid egyesített ügyben hozott EUB döntés olvasásakor. Tény, hogy a döntés értelmében azon gazdasági szereplőknek, akik minden tőlük ésszerűen elvárható intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy az ügyleteik ne valósítsanak meg – akár az áfa, akár más adó tekintetében elkövetett – adókijátszást, annak kockázata nélkül kell, hogy bízhassanak ezen ügyletek jogszerűségében, hogy elveszítik az előzetesen felszámított áfa levonásához való jogukat. Azt azonban, hogy mik azok az ésszerűen elvárható intézkedések – a döntés értelmében – alapvetően az adott ügy körülményeitől függenek, azaz egyedileg értékelendőek. Tehát a „körültekintést” minden esetben az egyedi körülményektől függő mértékben és mélységben kell elvégezni, az azonban biztos, hogy maga az adószám meglétének ellenőrzése nem elegendő.

Így tehát egy szerződéskötés előtt a NAV által nyilvántartott és rendszeresen frissített adatbázisok (és a Közösségi adószámok megerősítő lapja) áttekintése és megfelelő mérlegelése legyen a nulladik lépés az elvárható minimális körültekintésünk során.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Kata adózás lényege – 4. rész
2019. április 18.

Kata adózás lényege – 4. rész

Mikor állhat fenn egy kisadózó vállalkozás esetében a munkaviszonnyá történő minősítés veszélye? Melyek azok a körülmények, amelyek fennállása megdönti a munkaviszony vélelmét? Cikksorozatunk aktuális részében ezeket a témákat járjuk körül.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV
2019. április 18.

Több száz munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céget számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cégek a gyanú szerint milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy nem fizették a munkavállalók utáni járulékokat.

EuB: nem kell vámigazolás a termékexport adómentességéhez
2019. április 17.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Nyers borostyánt foglalt le a NAV
2019. április 17.

Több mint 63 kilónyi nyers borostyánt találtak egy belépő autóban elrejtve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a tiszabecsi ukrán-magyar határállomáson.

85 adózónál tártak fel jelentős adóhiányt
2019. április 17.

A NAV 85 adózónál tárt fel jelentős összegű adóhiányt az első negyedévben: 52 társaságnál és 33 magánszemélynél - derül ki a hivatal honlapján közzétett, 2019. március 29-ei állapotot tükröző adatokból.