NAV Online számla 2.0 – több mint számla

Szerző: Kóczé Péter
Dátum: 2019. szeptember 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az adóhatóság augusztus utolsó napjára időzítette az új Online számla 2.0 verzió eddig még hiányzó, ám leginkább várt elemének, az új XML séma (XSD dokumentáció) publikálását. Ez a séma írja le részletekbe menően, hogy a gépi számlázóprogramok a jövőben milyen szerkezetben és milyen adatokról kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóság részére.

A dokumentáció véglegesítését több hónapos véleményezési időszak előzte meg, melynek során a fejlesztők, és a legnagyobb hazai tanácsadó cégek is elmondhatták véleményüket a májusban nyilvánosságra hozott tervezetről. Rendhagyó módon egy olyan platform (Git Hub) is elérhető volt a véleményezésre, amire korábban a magyar közigazgatásban nem volt példa, azonban a szoftverfejlesztők számára már nem volt idegen.

A számlázóprogramok készítői számára biztosan tartogat majd kihívásokat az új online számla verzió, mivel a hozzá tartozó séma olyan adatok megadását is felajánlja vagy elvárja, amelyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában nem mindig érhetőek el. Ezekkel az új adatokkal, olyan információ birtokába szeretne jutni a hatóság, amely már túlmutat az eredeti koncepción, a kiállításra kerülő számlák adatainak azonnali jelentésén. Ezek az adatok sem a számlaképeken, sem az Áfa-törvényben nem jelentek meg eddig, ezért a számlázóprogramok, módosítások nélkül többnyire nem is lesznek alkalmasak ezek jelentésére.

Az alábbi rövid összefoglalót azoknak készítettük, akik szeretnének gyorsan képbe kerülni az Online számla 2.0 aktuális állapotáról. A korábban már megnyílt új online számla lekérdezési lehetőségekrőla korábbi bejegyzésben olvashat.

Mikor indul, hogyan lehet tesztelni az Online számla 2.0 verziót?

  • Az XSD 2.0-hoz jelenleg csak dokumentáció érhető el. Az adatszolgáltatás az új sémával még nem tesztelhető. Ez a lehetőség várhatóan szeptember végén nyílik meg.
  • Az új 2.0 verzió nem befolyásolja a jelenleg használt 1.1 verzió működését, ezért az továbbra is használható lesz. A két rendszer párhuzamosan él egészen addig, amíg az 1.1 végpont lezárásra nem kerül az adóhatóság oldalán.
  • Várhatóan a jövő év első felében kell véglegesen átállni az Online számla 2.0 verzióra. Pontos határidőt még nem kommunikált az adóhatóság, de a fél éves felkészülési időt továbbra is tiszteletben tartják.
  • Az eddigi értékhatárt és az adatszolgáltatásban érintett számlák körét a verzióváltás nem érinti.

Tervezett új adatmezők az Online számla 2.0 dokumentáció alapján

A változások legérdekesebb pontjait mindenképpen az új adatmezők jelentik. Ezek egy része kötelező, míg a többi opcionálisális.

Új adatmező Feltüntetése
Bekerült a számlasorok adatai közé a termék/szolgáltatás/egyéb minősítésére használható lineNatureIndicator elem. Opcionális
Egy új elem szolgál a kisadózó jelzése(smallBusinessIndicator). Opcionális
Az időszakos elszámolásperiodicalSettlement adatmezőben jelezhető. Opcionális
A számlatételeknél kötelezően kitöltendő az ahhoz tartozó nettó(lineNetAmount) és nettó Ft (lineNetAmountHUFértékek Kötelező
Az áfa szerinti összesítésben is kötelező mezőként jelentek meg a kapcsolódó nettó áfaértékek (vatRateNetAmount és vatRateNetAmountHUF) Kötelező
A módosító számlák esetében a modificationIndex elemben kell megadni a módosítás sorrendiségét, amivel a módosítási láncolat egyértelműen visszafejthető lehet. Kötelező

További módosítások, amelyeket még figyelembe kell venni a számlázóprogramok és adatszolgáltató modulok frissítésekor:

  • Egyes adatmezők pontossága és mérete, elfogadott adattartalma módosításra került (pl.: irányítószám, mennyiség, termékkód).
  • Módosítottak az XML alapszerkezetén, hogy az támogassa a kötegelt számla módosítások kezelését és egyszerűsítse pl. a módosító számlák és a technikai érvénytelenítések beküldését.
  • A változások új ERROR és WARN hibaüzenetek megjelenését eredményezték, illetve ezzel párhuzamosan kivezetésre is kerültek régebbiek.
  • A titkosításban eddig elvárt SHA-512 hash algoritmust lecserélték az SHA3-512 algoritmusra.

A részletes módosítások elérhetőek az Online Számla portál, Dokumentációk oldalán.

A bejegyzés szerzője Kóczé Péter, az RSM Hungary digitális üzleti megoldások üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Megjelent az adóváltozásokról szóló törvény
2020. július 15.

Megszűnik a tao-feltöltési kötelezettség, egyszerűsödik az ekaer, nehezebb lesz kiesni a tb-ellátásokból és szigorodik a kata – az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben.

Behajthatatlan követelések áfája: itt az utolsó utáni esély
2020. július 14.

A 2016. január 1. előtti teljesítésű számlákra alapozott, behajtathatatlanná vált követelések áfájának visszatéríttetésére nyitva álló határidő nem járt le 2020. áprilisában. 2020. augusztus 10-ig még nyitott a pálya, visszaigényelhető a NAV-tól az elveszettnek hitt áfa.