NAV Online számla 2.0 – több mint számla

Szerző: Kóczé Péter
Dátum: 2019. szeptember 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az adóhatóság augusztus utolsó napjára időzítette az új Online számla 2.0 verzió eddig még hiányzó, ám leginkább várt elemének, az új XML séma (XSD dokumentáció) publikálását. Ez a séma írja le részletekbe menően, hogy a gépi számlázóprogramok a jövőben milyen szerkezetben és milyen adatokról kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóság részére.

A dokumentáció véglegesítését több hónapos véleményezési időszak előzte meg, melynek során a fejlesztők, és a legnagyobb hazai tanácsadó cégek is elmondhatták véleményüket a májusban nyilvánosságra hozott tervezetről. Rendhagyó módon egy olyan platform (Git Hub) is elérhető volt a véleményezésre, amire korábban a magyar közigazgatásban nem volt példa, azonban a szoftverfejlesztők számára már nem volt idegen.

A számlázóprogramok készítői számára biztosan tartogat majd kihívásokat az új online számla verzió, mivel a hozzá tartozó séma olyan adatok megadását is felajánlja vagy elvárja, amelyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában nem mindig érhetőek el. Ezekkel az új adatokkal, olyan információ birtokába szeretne jutni a hatóság, amely már túlmutat az eredeti koncepción, a kiállításra kerülő számlák adatainak azonnali jelentésén. Ezek az adatok sem a számlaképeken, sem az Áfa-törvényben nem jelentek meg eddig, ezért a számlázóprogramok, módosítások nélkül többnyire nem is lesznek alkalmasak ezek jelentésére.

Az alábbi rövid összefoglalót azoknak készítettük, akik szeretnének gyorsan képbe kerülni az Online számla 2.0 aktuális állapotáról. A korábban már megnyílt új online számla lekérdezési lehetőségekrőla korábbi bejegyzésben olvashat.

Mikor indul, hogyan lehet tesztelni az Online számla 2.0 verziót?

  • Az XSD 2.0-hoz jelenleg csak dokumentáció érhető el. Az adatszolgáltatás az új sémával még nem tesztelhető. Ez a lehetőség várhatóan szeptember végén nyílik meg.
  • Az új 2.0 verzió nem befolyásolja a jelenleg használt 1.1 verzió működését, ezért az továbbra is használható lesz. A két rendszer párhuzamosan él egészen addig, amíg az 1.1 végpont lezárásra nem kerül az adóhatóság oldalán.
  • Várhatóan a jövő év első felében kell véglegesen átállni az Online számla 2.0 verzióra. Pontos határidőt még nem kommunikált az adóhatóság, de a fél éves felkészülési időt továbbra is tiszteletben tartják.
  • Az eddigi értékhatárt és az adatszolgáltatásban érintett számlák körét a verzióváltás nem érinti.

Tervezett új adatmezők az Online számla 2.0 dokumentáció alapján

A változások legérdekesebb pontjait mindenképpen az új adatmezők jelentik. Ezek egy része kötelező, míg a többi opcionálisális.

Új adatmező Feltüntetése
Bekerült a számlasorok adatai közé a termék/szolgáltatás/egyéb minősítésére használható lineNatureIndicator elem. Opcionális
Egy új elem szolgál a kisadózó jelzése(smallBusinessIndicator). Opcionális
Az időszakos elszámolásperiodicalSettlement adatmezőben jelezhető. Opcionális
A számlatételeknél kötelezően kitöltendő az ahhoz tartozó nettó(lineNetAmount) és nettó Ft (lineNetAmountHUFértékek Kötelező
Az áfa szerinti összesítésben is kötelező mezőként jelentek meg a kapcsolódó nettó áfaértékek (vatRateNetAmount és vatRateNetAmountHUF) Kötelező
A módosító számlák esetében a modificationIndex elemben kell megadni a módosítás sorrendiségét, amivel a módosítási láncolat egyértelműen visszafejthető lehet. Kötelező

További módosítások, amelyeket még figyelembe kell venni a számlázóprogramok és adatszolgáltató modulok frissítésekor:

  • Egyes adatmezők pontossága és mérete, elfogadott adattartalma módosításra került (pl.: irányítószám, mennyiség, termékkód).
  • Módosítottak az XML alapszerkezetén, hogy az támogassa a kötegelt számla módosítások kezelését és egyszerűsítse pl. a módosító számlák és a technikai érvénytelenítések beküldését.
  • A változások új ERROR és WARN hibaüzenetek megjelenését eredményezték, illetve ezzel párhuzamosan kivezetésre is kerültek régebbiek.
  • A titkosításban eddig elvárt SHA-512 hash algoritmust lecserélték az SHA3-512 algoritmusra.

A részletes módosítások elérhetőek az Online Számla portál, Dokumentációk oldalán.

A bejegyzés szerzője Kóczé Péter, az RSM Hungary digitális üzleti megoldások üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Többletadókat töröltek el Romániában
2019. december 4.

A román parlament szerdán módosította az adótörvénykönyvet és eltörölte január 1-jei hatállyal az üzemanyagra kivetett többletadót, valamint a részmunkaidős dolgozókra kivetett többlet társadalombiztosítási járulékot.

Egyszerűbb és egységesebb lesz az áfakezelés az EU-ban
2019. december 4.

Egyszerűbb és egységesebb lesz az áfakezelés az EU-ban

2020. január 1-től az EU-tagországok körében négy területen egységessé válik a szabályozás az egyszerűbb és egységes áfakezelés érdekében. A változások részben a nyári adócsomag keretében kerültek be a magyar áfatörvénybe, míg egyes szabályok az EU közvetlenül alkalmazható rendeleteiben keresendők. Ezek az egyszerűsítések azt célozzák, hogy egységes és egyszerűbb áfaszabályok biztosítsák az áruk értékesítését az EU határain belül.

Indul a leendő kivások tájékoztatása
2019. december 4.

A napokban mintegy 57 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogy a kisvállalati adó (kiva) választásával mennyit spórolhat közterhein. Az érintetteknek érdemes megfontolni a kivára váltást, mert összességében 24 milliárd forintnyi adót takaríthatnak meg jövőre - közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.