NAV számla import: mit nyerhetünk a kötelező adatszolgáltatásból? (x)

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2020. november 16.
Rovat: ,
A NAV 2.0 július 1-jei bevezetése lehetővé tette a hazai vállalkozások számára a NAV adatbázisából a belföldi szállítói számlák letöltését. Megfelelő ellenőrzéseket és automatizmusokat alkalmazó szoftver segítségével minőségi ugrást érhetünk el a könyvelési és adminisztrációs feladatokban.

A digitális transzformáció már évek óta foglalkoztatja a vállalatok vezetőit, a mögöttünk álló év azonban nemcsak felgyorsította a folyamatot, hanem ki is szélesítette a szereplők körét. A NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése, majd annak fokozatos kiterjesztése minden gazdasági szereplőt érintetté tett ebben a témában. Az OSA 2.0 bevezetésével 2020. júliusától a vállalkozások mintegy 90 százalékára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen minden vevői számlát jelenteni kell, ami adószámos vevő részére került kiállításra.

A 3.0 verzió 2021. január 1-i indulásával tovább bővül a kör: a számlák adatait – értékhatártól függetlenül – akkor is be kell küldeni, ha azokat magánszemélynek vagy nem magyarországi adóalanynak állították ki. Tehát minden számla elérhető a NAV rendszerében, a 2.0 verzió pedig lehetővé teszi a külső szoftverek számára a számlák letöltését. Ez megfelelő ellenőrzések és automatizmusok beépítésével jelentősen átalakíthatja az adminisztrációs és a könyvelési munkát.

A PROGEN Kft. által fejlesztett integrált vállalatirányítási rendszerek alapvető feladata többek között a mindenkori jogszabályoknak megfelelő számlázás és könyvelés kiszolgálása. Az adminisztráció terheinek csökkentése, ezzel a vállalatok hatékonyságának növelése. Ennek szellemében készült a NAV Számla Importer modul, mely a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerben már használható, rövidesen pedig a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer felhasználói számára is elérhetővé válik.

Mit jelent ez a felhasználók számára?

A modullal a NAV Online számla adatbázisából importálhatjuk és iktathatjuk a számunkra kiállított számlákat. Feleslegessé válik a szállítói számlák adatrögzítése, az importált adatok helyességének ellenőrzése; hibátlan adatokhoz juthatunk azonnal és akár automatikusan. Értékes munkaidőt takaríthatunk meg, amit a minőség, az eredményesség javítására fordíthatunk.

Az általunk fejlesztett NAV Számla Importer modul rugalmasan illeszthető be a vállalkozások szokásos ügyviteli folyamataiba. Az új modullal beemelhetők partnereink számlaadatai a rendszerünkbe akár közvetlenül a szállítószámlák közé, lehetőséget biztosítva a számla befogadásával kapcsolatos jóváhagyási mechanizmus rendszerben tartására. Az import történhet számlánként egyesével, csoportosan vagy akár automatikusan, időzítve is. A hibás tételeket az áttekinthetőség könnyítésére eltérő színnel jelöljük. Betöltés előtt ellenőrizhetjük az ERP rendszerünkben megajánlott főkönyvi számokat költséghelyeket, témaszámokat és igény szerint módosíthatjuk azokat akár tömegesen is.

Lehetőség van jóváhagyási/elutasítási állomásokat a folyamatba helyezni, hogy csak azok a számlák kerülhessenek könyvelésre, amelyeket a felelős vezető engedélyezett. Lehetőség van Áfa gyűjtők és főkönyvi számok szerinti tétel összevonásra, hogy a számlák, amelyek sok hasonló tételt tartalmaznak egyszerűsítve kerülhessenek be a rendszerbe.

A sERPa NAV Számla Importer modul fejlesztése során arra törekedtünk, hogy olyan funkcionalitást nyújtsunk Partnereinknek, amely öntanuló, okos megoldás, jól kezelhető interaktív felülettel; támogatja a beolvasott számlák automatikus kontírozását, a gazdasági események, számlázott termékek, ezen keresztül akár a beszerzési szállítólevelek felismerését. Az új típusú számlatétel adatok (pl. a termék partner cikkszáma, vagy a szöveges, ismétlődően előforduló gazdasági események) az import során egyszerűen felvehetők a törzsadatok közé, biztosítva ezzel az egyre hatékonyabb, igényesebb automatikus számlabeolvasás lehetőségét.

A Nagy Machinátor NAV Számla Import modulját használó könyvelőirodák az ügyfeleik vevőszámláit is beemelhetik a rendszerbe – bármely számlázó programból kiállított számlát – a modul hatékony eszközeit kihasználva. Ezzel értékes időt takaríthatnak meg, így lehetőségük lehet szolgáltatási minőség emelésére is az időrabló adatrögzítés helyett.

A NAV Számla Importerről mindent megtudhat itt.

 


Kapcsolódó cikkek:


A farizeusok képmutatása ma is jelen van – 3.3. rész
2020. december 4.

Jézus utolsó útját, amikor Názáretből Jeruzsálembe ment, beteljesíteni végzetét, részletesen bemutatják az evangéliumok. Példabeszédeikben többször is szerepelnek a farizeusok, akik igaz és mély hit helyett a képmutatásban jeleskednek. Náluk még a bűnös ember, az adószedő is sokkal különb, ha őszintén megbánja bűneit. A képmutatásnak ezt a formáját a történelem mindig újratermeli, számos példát lehet erre találni akár napjainkban is.

Hárommilliárd forint áfát igényeltek jogtalanul vissza
2020. december 3.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúja miatt indult nyomozás egy dunántúli bűnszervezet ellen, mely parfümöt és táplálékkiegészítőket utaztatott Magyarország, Csehország és Szlovákia között.

A kiváról, részletesen – az adó bemutatása, története, célja (1.)
2020. december 3.

Az őszi adócsomag részeként jelentősen megemelték a KIVA belépési korlátai közül a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó határokat. Ezzel, valamint a már elfogadott adókulcs-csökkentéssel együtt sok cégnek érdemes átgondolnia a KIVA-ra történő áttérést 2021. január 1-jével. Négyrészes cikksorozatunkban bemutatjuk a KIVA előnyeit, a KIVA választásának feltételeit, illetve azt, hogy mire kell figyelni a belépéskor. Ezt követően a KIVA-alanyiság megszűnését és az ezzel kapcsolatos teendőket, végül azokat a kedvezményeket és technikai szabályokat szedjük össze, amiket a KIVA szerint adózóknak érdemes észben tartaniuk.