NAV számla import: mit nyerhetünk a kötelező adatszolgáltatásból? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV 2.0 július 1-jei bevezetése lehetővé tette a hazai vállalkozások számára a NAV adatbázisából a belföldi szállítói számlák letöltését. Megfelelő ellenőrzéseket és automatizmusokat alkalmazó szoftver segítségével minőségi ugrást érhetünk el a könyvelési és adminisztrációs feladatokban.

A digitális transzformáció már évek óta foglalkoztatja a vállalatok vezetőit, a mögöttünk álló év azonban nemcsak felgyorsította a folyamatot, hanem ki is szélesítette a szereplők körét. A NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése, majd annak fokozatos kiterjesztése minden gazdasági szereplőt érintetté tett ebben a témában. Az OSA 2.0 bevezetésével 2020. júliusától a vállalkozások mintegy 90 százalékára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen minden vevői számlát jelenteni kell, ami adószámos vevő részére került kiállításra.

A 3.0 verzió 2021. január 1-i indulásával tovább bővül a kör: a számlák adatait – értékhatártól függetlenül – akkor is be kell küldeni, ha azokat magánszemélynek vagy nem magyarországi adóalanynak állították ki. Tehát minden számla elérhető a NAV rendszerében, a 2.0 verzió pedig lehetővé teszi a külső szoftverek számára a számlák letöltését. Ez megfelelő ellenőrzések és automatizmusok beépítésével jelentősen átalakíthatja az adminisztrációs és a könyvelési munkát.

A PROGEN Kft. által fejlesztett integrált vállalatirányítási rendszerek alapvető feladata többek között a mindenkori jogszabályoknak megfelelő számlázás és könyvelés kiszolgálása. Az adminisztráció terheinek csökkentése, ezzel a vállalatok hatékonyságának növelése. Ennek szellemében készült a NAV Számla Importer modul, mely a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerben már használható, rövidesen pedig a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer felhasználói számára is elérhetővé válik.

Mit jelent ez a felhasználók számára?

A modullal a NAV Online számla adatbázisából importálhatjuk és iktathatjuk a számunkra kiállított számlákat. Feleslegessé válik a szállítói számlák adatrögzítése, az importált adatok helyességének ellenőrzése; hibátlan adatokhoz juthatunk azonnal és akár automatikusan. Értékes munkaidőt takaríthatunk meg, amit a minőség, az eredményesség javítására fordíthatunk.

Az általunk fejlesztett NAV Számla Importer modul rugalmasan illeszthető be a vállalkozások szokásos ügyviteli folyamataiba. Az új modullal beemelhetők partnereink számlaadatai a rendszerünkbe akár közvetlenül a szállítószámlák közé, lehetőséget biztosítva a számla befogadásával kapcsolatos jóváhagyási mechanizmus rendszerben tartására. Az import történhet számlánként egyesével, csoportosan vagy akár automatikusan, időzítve is. A hibás tételeket az áttekinthetőség könnyítésére eltérő színnel jelöljük. Betöltés előtt ellenőrizhetjük az ERP rendszerünkben megajánlott főkönyvi számokat költséghelyeket, témaszámokat és igény szerint módosíthatjuk azokat akár tömegesen is.

Lehetőség van jóváhagyási/elutasítási állomásokat a folyamatba helyezni, hogy csak azok a számlák kerülhessenek könyvelésre, amelyeket a felelős vezető engedélyezett. Lehetőség van Áfa gyűjtők és főkönyvi számok szerinti tétel összevonásra, hogy a számlák, amelyek sok hasonló tételt tartalmaznak egyszerűsítve kerülhessenek be a rendszerbe.

A sERPa NAV Számla Importer modul fejlesztése során arra törekedtünk, hogy olyan funkcionalitást nyújtsunk Partnereinknek, amely öntanuló, okos megoldás, jól kezelhető interaktív felülettel; támogatja a beolvasott számlák automatikus kontírozását, a gazdasági események, számlázott termékek, ezen keresztül akár a beszerzési szállítólevelek felismerését. Az új típusú számlatétel adatok (pl. a termék partner cikkszáma, vagy a szöveges, ismétlődően előforduló gazdasági események) az import során egyszerűen felvehetők a törzsadatok közé, biztosítva ezzel az egyre hatékonyabb, igényesebb automatikus számlabeolvasás lehetőségét.

A Nagy Machinátor NAV Számla Import modulját használó könyvelőirodák az ügyfeleik vevőszámláit is beemelhetik a rendszerbe – bármely számlázó programból kiállított számlát – a modul hatékony eszközeit kihasználva. Ezzel értékes időt takaríthatnak meg, így lehetőségük lehet szolgáltatási minőség emelésére is az időrabló adatrögzítés helyett.

A NAV Számla Importerről mindent megtudhat itt.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.