NAV: változnak a dohányzási szokások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem a trafiktörvénnyel, hanem a fogyasztási szokások változásával magyarázza a NAV a csökkenő cigaretta-forgalmat.


Egyre többen térnek át a cigaretta otthoni töltésére, ami lényegesen olcsóbb, mint a kész cigaretta megvásárlása, ráadásul a sodort cigarettába kevesebb dohányt raknak, mint dohánygyárak – olvasható a NAV honlapján megjelent közleményben.

Összehasonlítva az elmúlt két év azonos hónapjait megállapítható, hogy 2013-ban már év elejétől kevesebb cigarettát értékesítettek, ami a januári áremelkedéssel magyarázható. A fogyasztási dohány eladási volumenében ugyanakkor a vizsgált időszakban folyamatos növekedés tapasztalható.

Bár a fogyasztási dohány, illetve a cigaretta nem ugyanabban a mennyiségi egységben van nyilvántartva (a cigaretta szálban, míg a fogyasztási dohány grammban), ha a fogyasztási dohányt a cigarettába tölthető mennyiség alapján nézzük, látható, egyre többet értékesítettek ebből a termékből, mint a normál cigarettából. Egy hivatalos gyártási eljárás során készült cigarettában 0,8-1 gramm tömegű dohány van, míg a nemzetközileg is elfogadott kutatások szerint a kézileg töltött cigaretta esetében 2012-ben 0,73 gramm volt a szálanként felhasznált dohány becsült mennyisége, ami 2013-ban átlagosan 0,6 grammra csökkent, bár ez a csökkenés a cigarettát sodró fogyasztó számára észrevehetetlen, mivel a töltött dohány térfogata nem változott, csupán annak tömege csökkent.

A fentiekből az következik, hogy a dohányfogyasztók a cigarettáról áttértek a jóval olcsóbb fogyasztási dohányra és inkább saját maguk töltik a cigarettát, mint hogy azt készen vásárolják, ráadásul kevesebb dohánnyal is töltik meg, mint a dohánygyárak.

2013-ban a legnagyobb növekedés a nyári időszakban – június, július és augusztus hónapban – jelentkezett, de ez 2012-re is igaz volt, azaz nyáron több dohány fogyott, mint az év ezt megelőző időszakában. A cigaretta forgalmának csökkenése a fogyasztók árérzékenységének köszönhető, akik a drágább terméktől egy viszonylag olcsóbb felé fordultak, még ha azt maguknak is kell sodorniuk.

A dohánypiac jelentősebb szereplői által önkéntesen a NAV rendelkezésére bocsátott kiskereskedelmi értékesítési adatok szerint az év első 8 hónapjában fogyasztott cigaretta és a cigarettára átszámított fogyasztási dohány mennyisége mindössze 0,5 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely jelentősen árnyalja a kizárólag a cigarettapiacot figyelembe vevő, a feketekereskedelem ugrásszerű növekedéséről szóló híreket – olvasható a NAV közleményben.

Korábban az Index azt írta, hogy a nemzeti dohányboltok megnyitása utáni két hónapban 23 milliárd forinttal kevesebb adóbevételhez jutott az állam

Két hónap alatt 23 milliárd forinttal kevesebb adóbevételhez jutott az állam a trafiktörvény nyomán – írta az Index. A lap a trafiktörvény elfogadásával – és a feketegazdaság erősödésével – indokolta az adóbevétel-kiesést. A GfK Hungária múlt heti kutatása szerint jelentősen bővült a nem Magyarországon adózott cigaretták piaca, az illegális forgalom megközelíti a 8 százalékot.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 20.

A kata-alanyiság megszűnése (II. rész)

Az idei szigorítások nyomán intenzívebbé vált az érdeklődés arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelni, ha a vállalkozás immár szabadulna a katától. Cikksorozatunk következő részei a katából való kilépéssel kapcsolatos tudnivalókkal foglalkoznak.