Nem adott be adóbevallást, börtönbüntetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tizenkét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság Thomas Thévenoud volt francia külkereskedelmi államtitkárt, amiért éveken át nem nyújtott be adóbevallást.


A politikus, aki kilenc napig volt Francois Hollande előző államfő kormányának tagja, mellékbüntetésként három évig semmilyen választható tisztséget nem tölthet be. 

A volt államtitkár első fokon tavaly májusban három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen. 

Thomas Thévenoud feleségét is egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a fellebbviteli bíróság.

Mindkettőjük ellen adócsalás volt a vád, amiért a 2012-ben keresett jövedelmükről nem nyújtottak be adóbevallást, illetve a 2009 és 2013 közötti időszakban azt késve tették meg. 

Első fokon a párizsi büntetőbíróság megállapította, hogy miután nem egyszeri feledékenységről, hanem rendszeresen ismétlődő cselekményről van szó, az szándékos adócsalásnak tekinthető. Ezt a fellebbviteli bíróság megerősítette. 

[htmlbox art_tukor]

 

Thomas Thévenoud az előző kormányzati ciklusban a francia Szocialista Párt egyik feltörekvő, fiatal, országosan ismert politikusa volt. Amikor 40 évesen 2014-ben Francois Hollande államtitkárnak nevezte ki, a politikus néhány nappal később hivatalosan “személyes okok” miatt mondott le, de a miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy meggyűlt a baja az adóhivatallal, amely az új kormány tagjait azonnal leellenőrizte. 

Két órával lemondása után a volt államtitkár közleményben elismerte el, hogy “elkésett az adóbevallásával”, de azt is jelezte, hogy már rendezte a problémát és a törvényben meghatározott büntetést is befizette. A Médiapart tényfeltáró portál derítette ki, hogy az adóhivatal azért indított eljárást a politikus ellen, mert évekig nem nyújtott be adóbevallást. 

Thomas Thévenoud később könyvet írt a történetéről, amelyben “adminisztratív fóbiának” magyarázta az adócsalást, és azt “ostobaságnak” minősítette.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. január 18.

MyNAV felülettel újult meg az adóhivatal honlapja

A hétvégén debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2022. január 18.

Adatszolgáltatás: 2022-ben a határidő január 20.

A gyermeket nevelők adóvisszatérítés-előlegének február 15-éig törtémő kiutalása érdekében a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 37. §-a az adózással összefüggő adatszolgáltatásra kötelezett kifizetők és más személyek számára egyszeri alkalommal január 31-énél korábban, 2022. január 20-áig írja elő az adatszolgáltatás teljesítésének határidejét.