Nem adott be adóbevallást, börtönbüntetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tizenkét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság Thomas Thévenoud volt francia külkereskedelmi államtitkárt, amiért éveken át nem nyújtott be adóbevallást.


A politikus, aki kilenc napig volt Francois Hollande előző államfő kormányának tagja, mellékbüntetésként három évig semmilyen választható tisztséget nem tölthet be. 

A volt államtitkár első fokon tavaly májusban három hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen. 

Thomas Thévenoud feleségét is egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a fellebbviteli bíróság.

Mindkettőjük ellen adócsalás volt a vád, amiért a 2012-ben keresett jövedelmükről nem nyújtottak be adóbevallást, illetve a 2009 és 2013 közötti időszakban azt késve tették meg. 

Első fokon a párizsi büntetőbíróság megállapította, hogy miután nem egyszeri feledékenységről, hanem rendszeresen ismétlődő cselekményről van szó, az szándékos adócsalásnak tekinthető. Ezt a fellebbviteli bíróság megerősítette. 

[htmlbox art_tukor]

 

Thomas Thévenoud az előző kormányzati ciklusban a francia Szocialista Párt egyik feltörekvő, fiatal, országosan ismert politikusa volt. Amikor 40 évesen 2014-ben Francois Hollande államtitkárnak nevezte ki, a politikus néhány nappal később hivatalosan “személyes okok” miatt mondott le, de a miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy meggyűlt a baja az adóhivatallal, amely az új kormány tagjait azonnal leellenőrizte. 

Két órával lemondása után a volt államtitkár közleményben elismerte el, hogy “elkésett az adóbevallásával”, de azt is jelezte, hogy már rendezte a problémát és a törvényben meghatározott büntetést is befizette. A Médiapart tényfeltáró portál derítette ki, hogy az adóhivatal azért indított eljárást a politikus ellen, mert évekig nem nyújtott be adóbevallást. 

Thomas Thévenoud később könyvet írt a történetéről, amelyben “adminisztratív fóbiának” magyarázta az adócsalást, és azt “ostobaságnak” minősítette.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 23.

Hibás teljesítés és az áfa

A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint hibás teljesítés esetén a jogosult elsősorban kijavítást, kicserélést kérhet, másodsorban árleszállítással, elállással élhet. Ismertetjük a szabályozást és bemutatunk egy érdekes jogesetet.

2022. május 23.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (4. rész)

A bérbeadás jellegétől függően két nagy csoportot különböztetünk meg: a folyamatos bérbeadást és az eseti bérbeadást. Utóbbi esetben az Áfa tv. 55. §-a alapján az esemény időpontja lesz a teljesítés időpontja. Sokkal összetettebb a helyzet, ha a folyamatos bérbeadás esetét vizsgáljuk.