Nem elegendő a nyugtát kiállítani

Szerző: Adó Online
Dátum: 2008. január 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pest Megyei Bíróság álláspontja szerint nem elegendő a nyugtát kiállítani. Biztosítani kell azt is, hogy a nyugta a kiállító birtokából kikerüljön úgy, hogy akit megillet, hozzá is juthasson ahhoz. A nyugtát ugyanakkor nem kötelező a vevő kezébe adni. Az Adóellenőrzés szaklap 2007/5. számában több hasonló jogeset is olvasható a bizonylat kiállítási kötelezettséggel kapcsolatban.

Az adóhatóság revizorai ellenőrzést végeztek egy üzletben. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a vásárolt áru vételárát a pénztárgépbe beütötték, a gépi nyugtát ellenben nem adták át a próbavásárlást végző adóellenőröknek. Az APEH ezért a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt mulasztási bírságot szabott ki az adózóval szemben. A fellebbezés folytán eljárt másodfokú hatóság a megtámadott határozatot helyben hagyta. Döntésének indokaként kifejtette, hogy a pénztárgép ugyan kibocsátotta a nyugtát, de az nem az adózó példánya, így az adózó akkor teljesítette volna a kötelezettségét, ha a nyugtát át is adja a vevőnek. Az általános gyakorlat, szokás leírása mellett utalt arra is, hogy a nyugtaadási kötelezettség nem jelent feltétlen kézbeadást.

A jogerős határozat ellen az üzletet üzemeltető kft. keresetet terjesztett elő. Hivatkozott arra, hogy az adóhatóság jogértelmezése túlzottan merev és kiterjesztő értelmezés. Álláspontja szerint a nyugtakibocsátás megtörtént – az üzlet forgalma ellenőrizhető -, így a mulasztási bírság kiszabása nem bírt jogalappal.

A bíróság álláspontja szerint a számviteli bizonylatokat nem elegendő kiállítani. A nyugtakiállítást követően (történjen az kézzel, vagy pénztárgéppel) azt nem kötelező kézbe adni, de biztosítani kell, hogy a kiállító birtokából az áru (szolgáltatás) ellenértékének a kiegyenlítésével egyidejűleg kikerüljön úgy, hogy akit megillet, az hozzájuthasson. Ennek alapján a bíróság osztotta azt az álláspontot, hogy az adózó nem tett maradéktalanul eleget a nyugta adásával kapcsolatos kötelezettségének. Ezt az álláspontot a másodfokú bíróság is osztotta.

Mulasztási bírsággal jár az is, ha számla van, de nincs nyugta


Egy másik ügyben a Győr-Moson Sopron Megyei Bíróság megállapította, hogy jogszerű a mulasztási bírság kiszabása akkor, ha az üzlet számlát kiállít ugyan, de a nyugtaadási kötelezettségének nem tesz eleget, azaz a vásárlás ellenértékét a pénztárgépben nem rögzíti, és a vásárlásról nem állít ki nyugtát. A számla, egyszerűsített számla és a nyugta egymással ugyanis nem helyettesíthetők. Igaz, hogy az Áfa-törvény szerint csak a vevő kérésére kell számlát, egyszerűsített számlát kiállítani, de az eladó ilyenkor sem mentesül a nyugta-kibocsátási kötelezettség teljesítése alól.

Intim tetoválást kért a revizor


Egy magát „elektrokozmetikus” vállalkozónak hirdető adózónál szintén ellenőrzést tartottak a revizorok. Az akcióhoz ellenőri kreativitás és bátorság is kellett. A próbaszolgáltatás tárgya – mellre tetováltatott pillangó – rendhagyónak mondható. Az információgyűjtés során még az is kétségessé vált, hogy a tetoválást végző rendelkezik-e megfelelő szakképesítéssel. Maga a szolgáltatásnyújtás két és fél órán át tartott. Az ellenőrök megállapították a bizonylat-kiállítási kötelezettség elmulasztását és kiszabták a mulasztási bírságot.

További, a fentiekhez hasonlóan érdekes jogesetek olvashatók az Adóellenőrzés szaklap 2007/5. számában


Kapcsolódó cikkek:


Régen jobban érdekelt minket az adózás
2019. szeptember 16.

A magyar lakosság alig 5-6 százaléka gondolja, hogy az adózás egyike a két legfontosabb kérdésnek legyen szó az ország helyzetéről vagy a megkérdezett saját életéről. Ez az arány kisebb, mint az uniós átlag és némileg elmarad a tíz évvel ezelőtt mért értéktől is.