Nem fizettek áfát, járulékot, 20 évet is kaphatnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV pénzügyi nyomozói kétnapos akciójában egy biztonsági őrzéssel és munkaerő-közvetítésessel foglalkozó bűnszervezet tagjainak kezén kattant a bilincs – közölte a honlapján a NAV.  A bűnszervezet irányítója és hét társa előzetes letartóztatásban van.


Egy győri házaspár irányításával működő munkaerő-kölcsönzésre szakosodott, vagyonvédelmi feladatokat ellátó bűnszervezet több mint egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek; sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek. Főként Győr környékén végeztek biztonsági őrzést.

A csaláshoz egy piramis jellegű céghálózatot építettek ki. Az alkalmazottakat papíron alvállalkozóként feltűntetett, főként szlovák ügyvezetők nevén lévő stróman cégekhez jelentették be, majd ezeket a cégeket eltűntették, mielőtt adó-és járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna. A bűnszervezet nemcsak a munkavállalók után fizetendő járulékokat spórolta meg, hanem az általa nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést is elkerülte.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A NAV győri pénzügyi nyomozói Győrben és további négy megyében, több mint ötven helyszínen tartottak házkutatásokat, lefoglalásokat és tanúkihallgatásokat. Tíz személyt előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak, közülük hat férfit és egy nőt előzetes letartóztatásba helyezett a járásbíróság. A bűnszervezet irányítóját az akciót követően a hegyeshalmi határon vették őrizetbe. A járásbíróság őt is előzetes letartóztatásba helyezte.

A költségvetésnek okozott kár megtérülése érdekében több százmillió forint értékben zárolták a bűnszervezet tagjainak ingatlanjait és bankszámláit, valamint több nagy értékű autót is lefoglaltak.

A gyanúsítottaknak költségvetési csalás miatt kell majd felelniük a bíróság előtt. Mivel mindezt üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként követték el, tettükért akár húsz év börtönbüntetést is kaphatnak. Az egyik gyanúsított lakcímén engedély nélkül tartott éles lőfegyverre és hozzá tartozó lőszerekre bukkantak, ezért vele szemben a rendőrség is eljárást indított.Kapcsolódó cikkek

2021. október 22.

PM: jócskán nőttek az adóbevételek szeptemberben

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 2292,0 milliárd forint hiánnyal zárta az év első kilenc hónapját – derül ki a Pénzügyminisztérium részletes adataiból.