Nem kell progresszív ehot fizetni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohányipari cégeknek egyelőre nem kell a progresszív egészségügyi hozzájárulást fizetniük.


Amíg az Európai Bizottság nem határoz a szabályozás belső piaccal való összeegyeztethetőségéről, egyetlen hozzájárulásra kötelezett sem kötelezhető a hozzájárulás megfizetésére és a hozzájárulással kapcsolatos eljárási kötelezettségek teljesítésére – olvasható a NAV közleményében.

A közlemény kitér arra, hogy az Európai Bizottság 2015. július 15. napján hozott C(2015) 4805 final számú határozatában a dohányipari vállalkozások által, a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló 2014. évi XCIV. törvény alapján fizetendő egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó szabályozás vonatkozásában  hivatalos vizsgálati eljárás megindításáról döntött.

A Bizottság határozata tartalmaz egy felfüggesztő rendelkezést is, amelynek értelmében a dohányipari egészségügyi hozzájárulás progresszív adókulcsai és a beruházás esetén történő csökkentési lehetőség alkalmazását Magyarországnak fel kell függesztenie – írka jözleményében a NAV.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

Május 31. a beszámolási és mérlegkészítési határidő | NAV-Figyelő 21. hét

A legtöbb cég és civil szervezet esetében május 31-e a beszámolók, mérlegek készítésének és közzétételének ideje, emellett a NAV emlékeztetetti a 2021-ben 1%-os felajánlásban részesülő civil szervezeteket, hogy szintén május 31-ig tudnak elszámolni a ’KOZ közleményben. Csak azok a szervezetek kaphatnak a következő évben is felajánlást, akik ennek a kötelezettségüknek eleget tesznek. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

2023. május 30.

Kétmilliárd közelében az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.

2023. május 30.

Átalányadózó egyéni vállalkozók nóvuma, a göngyölítéses módszer (3. rész)

A göngyölítéses módszer korábban ismertetett öt lépését érdemes egy nulladik lépéssel is kiegészíteni, ugyanis a fizetendő járulékok szempontjából kiemelkedő jelentősége van az adózó társadalombiztosítási státuszának. Ebből a megközelítésből az adózó a tevékenységét végezheti főfoglalkozásúként, heti 36 órás munkaviszony / tanulói jogviszony mellet, illetve nyugdíjasként.