Nem lesz jövőre egykulcsos a tánya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre még nem lesz egykulcsos a társasági adó – derült ki az Európai Bizottságnak benyújtott Konvergencia Programból.


A magyar kormány Európai Bizottságnak benyújtott Konvergencia Programja (pdf) szerint az EBRD-vel kötött megállapodásnak megfelelően 2016-tól jelentősen mérséklődik a pénzügyi szervezetek különadójának a hitelintézeteket érintő mértéke és módosul az adó alapja.

A személyi jövedelemadó kulcsa 1 százalékponttal, 16%-ról 15%-ra csökken és a kétgyermekes családok esetében – a korábban meghirdetett terveknek megfelelően – növekszik a családi adókedvezmény mértéke;

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>

A sertés tőkehúsok áfája 5%-ra csökken és csökkennek vagy megszűnnek egyes közigazgatási díjak és eljárási illetékek.

Ezen túlmenően az adórendszerben lényeges változások nem lesznek – olvasható a programban – az egykulcsos társasági adó bevezetése 2016-ban még nem valósul meg.Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.