NFM: szabályozni kell a telekocsizást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jelenlegi szabályozás nem ismeri a telekocsizást, ezen változtatni kellene  – mondták az NFM-nél az Adó Online megkeresésére.


A kormánynak nem áll szándékában a szívességi alapú személyszállítási tevékenység ellehetetlenítése, azonban minden piaci szereplőtől elvárja a hatályos jogszabályok betartását – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel pénteken. 

Az MTI híre felidézi: a napokban több hírportálon is megjelent, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közúti ellenőröket toboroz a közúti fuvarozói tevékenység ellenőrzésének szigorítása érdekében. A nol.hu cikke szerint az új emberek fő feladata a terepen folytatott ellenőrzés és bírságolás lesz. A portál a Fuvarlevél című szaklapra hivatkozva azt írta, hogy a hatósági szigor a telekocsi-szolgáltatások ellen irányul majd.

Az NFM közlése nem tűnt egyértelműnek, mert a telekocsizás nem szívességi személyszállítás, hiszen az utasok beszállnak az útiköltségbe, ezért az Adó Online megkereste a tárcát, ahol azonnal reagáltak. Elmondták: nem a telekocsizókat célozza az új ellenőrzési csoport. A tárca célja ugyanakkor az, hogy a telekocsizás jogszabályi szinten definiálva, szabályozva legyen, mivel a telekocsizást a hazai szabályozás jelenleg nem ismeri.

Az MTI híre szerint az NFM közleményében arról is írt, hogy a tárca folyamatosan vizsgálja a személygépkocsis személyszállítási piac jogszabályi környezetét, és napirenden tartja az útiköltség megosztásán alapuló szolgáltatások liberalizációjának lehetőségét. Döntés még nem született a kérdésben – olvasható az NFM közleményében.

(MTI, Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.