Növekedés.hu: a 400 leggazdagabb adózik a legkisebb adókulccsal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pew Kutatási Központ felmérésében az amerikaiak kétharmada úgy nyilatkozott, nagyon zavarja őket, hogy egyes vállalatok és a gazdagok nem veszik ki részüket tisztességesen az adófizetésből – derül ki a növekedés.hu cikkéből.

A 400 leggazdagabb amerikai alacsonyabb adókulccsal adózik, mint bármely más jövedelmi csoport derül ki friss felmérésekből – olvasható a novekedes.hu cikkében.  A felső egy százalék vagyoni helyzetét illetően az amerikainál rosszabb mutatókat csak Oroszországban, Indiában és Brazíliában mérnek.

Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt kétszázalékos adót vetne ki az 50 millió dollár feletti családi vagyonokra, és három százalékot egymilliárd dollár felett. Szakértők ugyanakkor arról beszélnek, hogy hiába növekszenek a vagyoni különbségek, a tömegeknek nincs hatásuk a politikacsinálókra, a szupergazdagoknak viszont igen, így csak álom a vagyonadó bevezetése – írja a novekedes.hu.


Kapcsolódó cikkek

2016. március 21.

Bernie Sanders és az adóemelés kampánya

Miközben a világ döbbenettel vegyes kíváncsisággal figyeli az amerikai republikánus előválasztást és Donald Trump diadalmenetét, kevesebb figyelem irányul a demokrata előválasztásra – amely azonban nem kevésbé izgalmas. Az amerikai baloldal ugyanis nem anyázással és személyeskedéssel tölti az idejét, hanem két érdemi politikai alternatívát is felmutat a választóknak: a mérsékelt, centrista-reformista Hillary Clintonét, illetve a magát demokratikus szocialistának nevező Bernie Sandersét. Bár utóbbi küldött-hátránya folyamatosan nő Clintonnal szemben, váratlan március 8-i michigani győzelme életben tartja Sanders politikai forradalmat – no meg masszív adóemeléseket – ígérő kampányát.