Nulla forint a nyugdíjszámlán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak bevallása és befizetése már január elsejétől az adóhivatalra (APEH) tartozik, azóta sem sikerült zökkenőmentessé tenni a rendszert. A munkáltatói tagdíjbefizetéseket az APEH naponta utalja a pénztáraknak, de a bevallások legfeljebb októberre – néhány kassza véleménye szerint inkább novemberre – kerülhetnek ˝egyenesbe˝.

A Dimenzió pénztáránál úgy gondolják, jelenleg még becsülni sem lehet, hogy a rendszer rutinszerű működése mikorra várható. Akadnak egyébként, akik úgy vélik, ezt követően is be kell rendezkedniük a kasszáknak arra, hogy minden esetben két hónapba telik, mire a beérkező összegeket azonosítani lehet.

A dolog a pénztártagok számára ijesztő lehet, például az Allianz magánnyugdíjpénztáránál sokan kétségbeesve tapasztalhatták, hogy egyéni számlájuk 2007. évi bevallás és befizetés forgalma jelenleg is nulla, miközben munkáltatójuk rendben fizeti utánuk a járulékot. Ennek magyarázata – mint arról a kassza a tagokat is tájékoztatta -, hogy az adóhivatal 2007. július 3-án indította el a munkáltatói bevallási adatok továbbítását a pénztárak felé. A kasszák pedig csak ezzel egy időben kezdhették el a fogadó program fejlesztését. Az adatszolgáltatások pénztári feldolgozása után lehet az egyéni számlákra könyvelni, illetve ezzel egy időben a tagdíjakra jutó hozamokat jóváírni. Ennek várható időpontja az Allianz szerint október közepe. Az APEH az első öt hónapról szóló bevallások egy részét már elküldte, ezek értelmezése és feldolgozása a pénztárnál jelen pillanatban is folyik – mondta el lapunk érdeklődésére Lehoczky László, az MKB-kasszák vezetője.

A központosított beszedés elindulása – hangsúlyozták a Dimenzió magánpénztárnál – a várakozásoknál több problémával jár, a folyamat végleges kialakítása még korántsem fejeződött be. Az új rendszer a Dimenzió szakemberei szerint az idén jelentős többletfeladatot és -költséget jelent valamennyi szereplőnek. Véleményük szerint az eddigi tapasztalatok alapján az ügyviteli eljárások folyamatos korrekciója mellett néhány jogszabály-módosításra is szükség van (például a felszámolási eljárás alatt lévő foglalkoztatói tartozás 40 nap alatti bejelentése, az ekhós tagok tagdíjfizeté­sének rendezése). Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója a kérdésről lakonikusan csak annyit mondott: a tagdíjbevétel folyamatosan és késedelem nélkül érkezik, a bevallásokkal kapcsolatban pedig az adóhatóságot érdemes kérdezni.

A könyvelési késedelem miatt nem éri kár a pénztártagokat, mert a beérkezett pénzek befektetése folyamatos, és a hozamot a pénzek beérkezésének tényleges időpontjától megkapják.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.