Nyilatkozni kell az uniós határon a nagyobb készpénzről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyilatkozatot kell tennie péntektől az Európai Unióba lépő vagy onnan távozó utazónak, ha tízezer euró vagy annál nagyobb összegű készpénzt tart magánál – emlékeztetett az Európai Bizottság szerdán.

Mint Kovács László adó- és vámügyi biztos kiemelte, az intézkedés bevezetésének célja az Európai Unió biztonságának megszilárdítása, a pénzmosás, terrorizmus és egyéb bűncselekmények elleni fellépés támogatása. A terroristáknak nehezebb lesz be- vagy kilépniük az unióból a törvénytelen akcióikhoz szükséges készpénzmennyiséggel, ugyanakkor az utazók és kereskedők nagy részére az új szabályok nem rónak aránytalanul nagy adminisztratív terhet, mert a 10 ezer eurós határ kellően magas – szögezte le a magyar biztos.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.