Nyilatkozni kell az uniós határon a nagyobb készpénzről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyilatkozatot kell tennie péntektől az Európai Unióba lépő vagy onnan távozó utazónak, ha tízezer euró vagy annál nagyobb összegű készpénzt tart magánál – emlékeztetett az Európai Bizottság szerdán.

Mint Kovács László adó- és vámügyi biztos kiemelte, az intézkedés bevezetésének célja az Európai Unió biztonságának megszilárdítása, a pénzmosás, terrorizmus és egyéb bűncselekmények elleni fellépés támogatása. A terroristáknak nehezebb lesz be- vagy kilépniük az unióból a törvénytelen akcióikhoz szükséges készpénzmennyiséggel, ugyanakkor az utazók és kereskedők nagy részére az új szabályok nem rónak aránytalanul nagy adminisztratív terhet, mert a 10 ezer eurós határ kellően magas – szögezte le a magyar biztos.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.