Nyolcmilliárdos többlet folyt be áprilisig az adókból


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tervezetten felül teljesülő társadalombiztosítási járulék, áfa, de elsősorban jövedéki adó bevételekkel indokolta Veres János pénzügyminiszter, hogy az államháztartás áprilisban a vártnál is kedvezőbben, 9 milliárd helyett 17 milliárd forintos többlettel zárt.

A pénzügyminiszter az MTI-nek és a Reutersnak az Országházban elmondta: a bevételi oldal az év első négy hónapjának mindegyikében teljesült, illetve szolid mértékben túlteljesült, miközben sikerült a kiadásokat kézben tartani. ˝Az első negyedévben és áprilisban sem volt a prognózist meghaladó kiadása a költségvetési fejezeteknek˝ – mondta. ˝Nem emlékszem arra, hogy mikor volt utoljára szufficites az április hónap amióta a mostani rendszer működik˝ – mondta a pénzügyminiszter.

Veres János hangsúlyozta: az IMF és az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott értékelése is megerősíti, hogy az elmúlt évben meghozott döntések eredményei láthatóak a makrogazdasági egyensúly alakulásában. Mind a két szervezet alapvetően a magyar kormányéhoz hasonló nagyságú egyenleget prognosztizál, noha korábban pesszimistábbak voltak.

Mindez a pénzügyminiszter szerint azt tükrözi, hogy a múlt évben meghozott döntések iránya és mértéke is helyes volt. A 2007-es költségvetési folyamatok a várakozásnak megfelelően alakulnak, ˝belül maradunk a korrigált egyenlegen is˝ – fejtette ki a pénzügyminiszter.

A következő hónapokat illetően Veres János hangsúlyozta, hogy reálisan terveztek és a tervek teljesülnek, a következő hónapokban sem fogják a költségvetési kiadások meghaladni a tervezettet.

Hozzátette: ˝Brüsszelben is hangsúlyozni fogom, hogy azokat az intézkedéseket, amiket vállaltunk, következetesen végre is hajtjuk˝.

A pénzügyminiszter emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hónapok eredményeinek köszönhetően változtatták meg a hiányra vonatkozó prognózist is: az ESA szerinti deficitet a GDP 6,8 százalékáról 6,6 százalékára, a pénzforgalmi szemléletű hiányt önkormányzatok nélkül 6,6-ról 6,2, míg önkormányzatokkal 6,9 százalékról 6,5 százalékra csökkentették.

Miután az első negyedéves bevételi előirányzatok teljesültek és a kiadások az értékhatáron belül maradtak, Veres János a szerdai kormányülésen arra tesz javaslatot, hogy a fejezeti államháztartási, 80 milliárd forintos tartalékból a fejezetek összességében az időarányos, azaz az egynegyed részt nem meghaladó összeget felhasználhassanak.

Forrás: MaKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.