Olcsóbban lehet a meleg


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Főtáv hatékonyságjavító programot dolgoz ki, hogy a távfűtés költségének átlagosan 48 százalékát kitevő alapdíjat csökkenteni tudja – jelentette be Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, miután bemutatták a Főtáv pesterzsébeti referenciaházát, a hőmegtakarítást eredményező minihőközpontok alkalmazására.

Hagyó Miklós elmondta: a távfűtési költségekben az alapdíj feletti 52 százaléka a hődíj, ami a hő tényleges ára. A főpolgármester-helyettes annak a reményének adott hangot, hogy 2-3 éven belül le lehet dolgozni a távfűtés versenyhátrányát a gázfűtéssel szemben. Jelenleg mintegy 40 százalékos különbség mutatkozik egy átlagos lakás gázszámlája és a távhőszámla között, de tekintetbe véve a gázfűtéssel kapcsolatos járulékos költségeket is, a gázfűtés csak 20 százalékkal olcsóbb a távhőnél.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a mérésszabályozás kiépítésével egy átlagos lakás távfűtésének költsége 15 százalékkal mérsékelhető. A megtakarítás pedig elérheti akár a 45 százalékot is, ha a mérésszabályozás mellett még a nyílászárókat is kicserélik és hőszigetelik az épületet. A programot augusztusra dolgozzák ki és szeptemberben társadalmi vitára bocsátják. Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója elmondta, hogy a hatékonyságjavítás érdekében mintegy 120 elemet vizsgálnak, és várhatóan mintegy 60 elemből álló projekt valósul majd meg, de további részleteket még nem kívánt közölni.

Demszky Gábor főpolgármester tájékoztatása szerint a fővárosban 240 ezer lakást látnak el távfűtéssel, ez a budapesti lakásállomány mintegy egyharmada, de a lakosság arányát tekintve ez annál nagyobb. Ha már olcsón értékesítették a fővárosi lakásokat, most Budapesten azt a csodát kellene megvalósítani, amit a volt NDK-ban tettek. Ott nem adták el a tanácsi lakásokat, hanem egy nagy projektben korszerűsítették azokat. Most a főváros a kormányzattal közösen azon dolgozik, hogy a Budapesten 90 százalékban magántulajdonban lévő lakások korszerűsítését európai uniós pénzekből is finanszírozni lehessen. A fővárosi lakások fűtéskorszerűsítése, a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével együtt – a durva becslések szerint – mintegy 100 milliárd forint nagyságrendű költséget jelentene.

A Főtáv hőmegtakarítási referenciaházának kialakítására 115 millió forintot fordítottak, a 65 lakásos pesterzsébeti panelházban Magyarországon első alkalommal szereltek be a lakásokba – az új építésű lakóparkokban elterjedt – minihőközpontot. A beruházás része volt a fűtési rendszer korszerűsítése mellett a nyílászárók és a hidegvízrendszer cseréje is. A lakók az eddigiekhez képest legalább 15 százalékos költségmegtakarítást remélhetnek.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.