Adó

Az alapszabadság legalább háromnegyed részét a tárgyévben kell majd kiadni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 4.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság március 31-ig adott lehetőséget arra, hogy az Országgyűlés módosítsa a Munka törvénykönyve a szabadságok kiadására vonatkozó előírásait, a törvénymódosítási tervezet már elkészült – olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

Adóemelés tesz keresztbe a bio-üzemanyagnak?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

A német biodízel-ipar – Európában a legnagyobb – a német kormány adóintézkedését okolja a forgalom várható csökkenéséért. Nehéz a helyzet, az iparág az idén nem tudja kihasználni a kapacitásait – mondta a német ágazati szövetség (VDB) elnöke, Arnd von Wissel pénteken.

APEH: több mint másfél millió e-bevallás érkezett januárban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

Január utolsó napjaiban – különösebb fennakadás nélkül – több mint 710 ezer bevallás érkezett elektronikusan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) – mondta Nagy József, az adóhatóság titkársági főosztályának vezetője.

Szolidaritási adó Romániában is

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

Nagy port vert fel a román üzleti életben a bukaresti törvényhozás felsőháza gazdasági bizottságának legutóbbi állásfoglalása, melyben jóváhagyta a szolidaritási adóról szóló jogszabály tervezetét – tudósít a Ziarul Gandul.

Van esély az adóterhek csökkenésére?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

A szocialisták még várnának, ám az SZDSZ már tavasszal a parlament elé vinné az adórendszer átalakításának terveit, és akár 2008-tól megkezdené a közteherviselés versenyképesebbé tételét.

Jeremie-program a kis- és középvállalkozásokért

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában – remények szerint – még az idén, az év közepén elindul a kis- és középvállalkozások finanszírozását szolgáló Jeremie-program – hangzott el a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban tartott háttérbeszélgetésén, pénteken. A Jeremie-program az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank, az Európai Beruházási Alap közös akciója, amely segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozások finanszírozási forrásokhoz jutását az Európai Unió strukturális alapjaiból.

Ha jön az ingatlanadó, melyik közteher csökken?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

Az adórendszer átalakításának terveivel a szocialisták még várnának, míg az SZDSZ már tavasszal a parlament elé vinné az ügyet, s akár már 2008-tól megtenné az első lépést egy versenyképesebb közteherviselés felé – írja a Népszabadság.

Csúszik az új adó – még semmi sem biztos

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

Leghamarabb 2009-ben kellene ingatlanadót fizetni, legalábbis ekkortól számolna a költségvetés ezzel a bevétellel – egyelőre ebben az egyben értenek egyet a Világgazdaság által megkérdezett kormánypárti politikusok.

Hol, milyen munkaerőt keresnek?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 2.
Rovat:

Interneten is elérhetők már a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által közösen, több mint 6 ezer cég körében végzett múlt év végi konjunkturális és munkaerőpiaci felmérés különféle jellemzők alapján csoportosítható adatai.

Újabb testület a pozitív adóslista mellett

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 1.
Rovat:

Pozitív banki adóslista létrehozását, a bankok közötti váltás könnyítését és magatartási kódex létrehozását is javasolja jelentésében a miniszterelnök által létrehozott banki szakértői bizottság – mondta Várhegyi Éva, a testület elnöke. A pénzügyi szolgáltatók között akkor élesedik a verseny, akkor mérséklődhetnek az ügyfelek költségei, ha könnyebbé válik a bankok közötti váltás – jelentette ki Várhegyi Éva. Nagy-Britanniában, vagy Írországban például a bankok maguk segítenek abban, hogy tíz nap alatt megtörténjen a bankváltás – tette hozzá.

Uniós jogból jól állunk

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 1.
Rovat:

Az uniós irányelvek csupán 1,2 százalékát nem ültették még át az Európai Unió tagországai nemzeti törvénykezésükbe, Magyarország 0,9 százalékkal az átlagnál is jobban áll – derül ki az Európai Bizottság eredménytáblájából. A testület rendszeresen készít kimutatást az egységes belső piaci jogelemek átvételéről, és most bejelentette, hogy eddig a tagországok még soha nem teljesítettek ilyen jól. Az átlagos hiány most először alacsonyabb az állam- és kormányfők által 2001-ben előirányzott 1,5 százalékos ideiglenes hiánycélnál.

Még évekig benyúlhatunk Állam bácsi zsebébe

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 1.
Rovat:

Az idei évtől folyósított lakáshitelek után már nem jár adókedvezmény, de a legkésőbb a tavalyi év végégi felvett kölcsönök még akár hosszú évekre is feljogosíthatnak az állami visszatérítésre.

Javaslatok a banki szolgáltatások fejlesztéséhez – elkészítette jelentését a szakértői bizottság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 1.
Rovat:

Pozitív adólista felállítása, alap-bankszámla bevezetése, bankszámla-átirányítás lehetőségének megteremtése – egyebek mellett ezeket javasolja a Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Szakértői Bizottság, amely tavaly év végén fejezte be munkáját. Jelentését már elküldte a kormánynak, a bankszövetségnek, a pénzügyi felügyeletnek és a Gazdasági Versenyhivatalnak. Egyelőre bizonytalan, hogy megvalósítják-e a javaslatokat, és ha igen, mikortól.

Osztalékfizetés házipénztárból 10%-os adóval: 2007. február 5-én lejár a határidő!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 31.
Rovat:

A házipénztáradó alkotmányellenességét megállapító alkotmánybírósági határozat nem érintette a házipénztár állomány indokolt szintre történő csökkentését szolgáló, a személyi jövedelemadóról szóló törvény nyári módosításában szereplő, a 2006. évi adózott eredmény felosztásakor az eredménytartalék terhére megállapított osztalékra alkalmazható egyszeri 10 százalékos adó érvényesíthetőségét. Az egyszeri 10 százalékos adókulcs érvényesíthetőségének azonban a decemberi törvénymódosítás szerinti új feltétele, hogy a 10 százalékos osztalék megállapítása, jóváhagyása és a magánszemély által a bevétel megszerzése a törvény kihirdetését követő 45. napig megtörténjen. Az említett rendelkezést tartalmazó egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXXI. törvény kihirdetésére 2006. december 22-én került sor, így a kedvezményes osztalékadózásra vonatkozó rendelkezéseket 2007. február 5-éig lehet alkalmazni és e törvényi rendelkezés 2007. február 6-án hatályát veszti.

Itt az új adóslista

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 30.
Rovat:

Közzétette azoknak az adózóknak a nevét az APEH, akiknél jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre. A legnagyobb, 1,022 milliárd forintos adóhiánnyal egy inárcsi cég áll az élen.

Sokan kimaradnak a regadó-visszatérítésből

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 30.
Rovat:

Várhatóan a héten megjelenik a VPOP honlapján a regisztrációs adó visszatérítéséhez szükséges nyomtatvány. A kérelemhez csatolni kell a számlát, az adásvételi szerződést és az adóigazolást.

Kis falukban százmilliós adóhiányok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 30.
Rovat:

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette azoknak az adózóknak a nevét, akiknél jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre.

Nyilatkozat május 21-ig

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 30.
Rovat:

A civil szervezetek számára kedvező hír, hogy a magánszemélyeknek munkáltatói adómegállapítás esetén a korábbi hírekkel szemben nem február 15-ig kell átadniuk a munkáltatónak az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatot, hanem május 21-éig lesz erre módjuk.

Már a minimálbér sem adómentes

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 23.
Rovat:

A jogalkotó 2007-ben a legalacsonyabb – bevallási kötelezettség alá eső – jövedelemmel rendelkező magánszemélyek munkából származó bérjövedelmét a minimálbérhez közelítő szintig – alap-, illetve kiegészítő adójóváírás folytán – mentesítette az adófizetés alól.

Munkáltatói közreműködés a jövedelemadó megállapításában

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. január 23.
Rovat:

2006. január elsejével megszűnt a munkáltatók adó-megállapítási kötelezettsége, ami azt jelenti, hogy a magánszemélyeknek a 2006-os szja bevallásukat önadózással vagy adóhatósági adó-megállapítás útján kellene teljesíteniük.