Adó

PM: évekig fennmaradhat a 4%-os vállalati különadó

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 8.
Rovat:

˝Az elkövetkezendő években a vállalkozásoknak ezzel az adónemmel számolniuk kell˝ – jelentette ki a 4%-os vállalkozási különadóról Lucz Edit, a Pénzügyminisztérium Jövedelemadók Főosztályának főosztályvezetője az AmCham mai regionális adókonferenciáján. Indoklása szerint az államháztartás számára ˝nagyon fontos, hogy ez az adónem átmenetileg fennmaradjon˝ (idén kb. 150 mrd Ft-os bevétel). Az, hogy meddig, ˝az attól függ, hogy mennyire sikerül az államháztartás egyensúlyát javítani˝ – tette hozzá. Lucz Edit utalt rá, hogy a különadó jelenleg is az Alkotmánybíróság (AB) előtt van, ˝mi bízunk benne, hogy kiállja az alkotmányossági próbát˝ – jegyezte meg. Az AB várhatóan 1-2 hónapon belül hoz döntést az ügyben.

Munkaügyi változásokról tárgyal a parlament

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 8.
Rovat:

Várhatóan április 1-jén hatályba lép hatályba a Munka Törvénykönyvének módosítása, ami pontot tehet a szabadság kiadásával kapcsoltban kialakult értelmezési viták végére. A törvényjavaslatot már tárgyalják a képviselők, ha elfogadják, öt munkaügyi tárgyú törvény is módosulhat. Kimelünk néhány tervezett változást, a törvény elfogadását követően pedig más módosításokra is kitérünk majd a Jogszabályfigyelőben.

PM: 2009-től jön az adóreform, nyár előtt nem lesz döntés – 200 ezer vállalkozás a fókuszban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 8.
Rovat:

A magyar adóreform kivitelezhetősége attól függ, hogy sikerül-e növelni az adózásba bevont vállalatok és magánszemélyek számát – mondta el Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az AmCham mai regionális adókonferenciáján. Jelezte: akkor lehet arra számítani, hogy 2009-től átalakul az adórendszer belső szerkezete (egyes adókulcsok csökkentése, kisebb adófajták eltörlése), ha az adóbázist sikerül szélesíteni. A 2009-től életbe lépő változtatásokról a stratégiai döntések idén nyár eleje előtt nem várhatók, az azt követő másfél évben a lépések kidolgozása következik.

APEH a kalózszoftverek ellen, a 300 milliárdért

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 7.
Rovat:

Együttműködik az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Business Software Alliance (BSA) nemzetközi jogvédő szervezet a gazdasági célú illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében, az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Szikora János, az APEH elnöke és George Herrnleben, a BSA közép-kelet-európai igazgatója.

Nem sokáig örülhetnek a veszteséges cégek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 7.
Rovat:

Miközben az ellenzék a már befizetett elvárt adó visszafizetését javasolja, a kormány a megsemmisített adónem miatt kieső bevételek pótlásán tüsténkedik.

A rendelőben és a kórházban is fizetni kell

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 7.
Rovat:

A háziorvosi, a fogorvosi és a járóbeteg-szakellátásért, azaz a rendeléseken való részvételért a február közepétől ún. vizitdíjat kell fizetni. Ennek összege alkalmanként 300 forint, akkor is, ha a beteg ugyanannál az egészségügyi szolgáltatónál ugyanazon a napon több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe.

Ha megbukik a vállalkozások szolidaritási adója is, mit csinál a PM?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 7.
Rovat:

˝Valószínűnek nem gondolt eset˝-nek minősítette a portfolio.hu kérdésére Veres János azt a feltételezést, hogy az Alkotmánybíróság (AB) egy már megérkezett beadvány alapján a vállalkozásokra vonatkozó 4%-os szolidaritási adót is megsemmisítheti. Kérdésünk másik része arra vonatkozott, hogy az elvárt adó kiesésének ma megismert ˝pótlási módszerét˝ alkalmazná-e a kormány akkor, ha az AB mégis a büdzsé számára kedvezőtlen döntést hozna (várhatóan a következő hónapokban).

Kisebb teher az öröklésen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjújában utalt arra, hogy az adórendszer belső struktúrájának esetleges módosítása során megváltoztatnák az öröklési illeték rendszerét.

Nem mindenkinél szűnt meg az elvárt adó

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság február 27-i döntésével eltörölte az elvárt adó intézményét a társasági törvényből. Azonban az egyéni vállalkozók esetében is létezik egy teljesen hasonló intézmény – közölte a FigyelőNettel Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete Fővárosi Szervezetének elnöke.

A vártnál jóval kisebb lett az államháztartási hiány

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 216,9 milliárd forint lett 2007 februárjában, szemben a korábban prognosztizált 251,2 milliárd forinttal – közölte az előzetes adatot a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.

Adóbefizetés felett támogatjuk a multikat – mit javasol az ÁSZ-elnök?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Egy múlt pénteki pénzügyi konferencián arra hívta fel a figyelmet Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, hogy a 2005-ös adatok szerint a magyarországi nagyvállalati kör mintegy 200 milliárddal több támogatást kapott az államtól (370 mrd Ft pénzügyi támogatás, 118 mrd Ft adókedvezmény), mint amennyi társasági adót befizetett a közös kasszába. A 2006-os adatok még nem állnak rendelkezésre, de bizonyára tavaly is a multik felé ˝billent a mérleg˝.

Feketelista nincs, presztízsrangsor van

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

A cégek, illetve a humánerőforrás vezetői tudományterületenként három kart neveztek meg és rendeztek sorba az alapján, hogy a presztízs tekintetében melyik áll az első, a második, illetve a harmadik helyen. Az első helyért három, a másodikért kettő, a harmadikért egy pontot rendeltek a kutatók az adott karhoz. A pontszámokat karonként összegezték, majd 10-es skálára transzformálták úgy, hogy a legnagyobb pontszámú kar 10-es értéket kapott, míg a többi a pontszámának megfelelően arányosan 0–10 közötti értékű lett.

Csúsznak az adó-visszatérítések

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

Késve juthatnak hozzá az adó-visszatérítésükhöz azok az önkéntes pénztártagok, akik rosszul töltötték ki az adóbevallásukat – írja a Magyar Hírlap.

Az OEP lesz az adóhatóság informátora

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

Április 1-jétől – a mentés, a betegszállítás, az otthoni szakápolás, a védőnői szolgáltatás kivételével – az egészségügyi intézményeknek ellenőrizniük kell a betegek biztosítotti jogviszonyát. Ez online módon történik, erre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai rendszere fölkészült – állítja Király Gyula informatikai főigazgató-helyettes.