Adó


2007. április 4.

Kevés lesz a létszámbővítés az APEH-nek

Az újonnan felvett 500 ember kevés lesz arra, hogy az APEH elvégezze a rá háruló feladatokat – nyilatkozta a lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs, aki az adóhatóság elnökhelyettesi posztját cserélte fel az Ernst&Young adószakértői helyére.

2007. április 3.

Megújította ˝ADÓ˝ kínálatát a Complex

Új, minden korábbinál szélesebb körűvé fejlesztette adózáshoz kapcsolódó internetes szolgáltatását a CompLex Kiadó. A régebben több címen található szolgáltatásokat közös honlapra szervezte és jelentősen bővítette az ingyenesen elérhető információk körét is. Professzionális internetes tartalom jött létre, amely már nélkülözni tudja a papír alapú elemeket.

2007. április 3.

Ellehetetlenüléstől tartanak az önsegélyező pénztárak

A pénztárakba a munkáltatók által adómentesen fizethető összeg korlátozása és a legfontosabb pénztári szolgáltatások megtiltása nyomán tevékenységük ellehetetlenülésétől tartanak a hazai önsegélyező pénztárak. Adataik szerint tagságuk az új rendelkezések hatályba lépése előtt már felére csökkent.

2007. április 3.

Az APEH állapítja meg a transzferárakat

Az adózó és az adóhatóság közötti jövőbeni jogviták, valamint a kettős adóztatás elkerülése érdekében 2007. január 1-jétől lehetőség van a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciók vonatkozásában a szokásos piaciár-megállapításra. Ennek tárgya a transzferáraknak az előzetes értékelése. Jellemzően a jogdíj, a licencdíj, a know-how, a márka vagy a védjegydíj az, aminek az értéke nehezen meghatározható, így az elszámolóár kiemelten e területeken alkalmazandó.

2007. április 3.

APEH: Hatalmas a járulékkülönbözet az ellenőrzéseknél

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a járulékfizetési és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség ellenőrzésére 2007-re előirányzott 60 ezer vizsgálatból 14.700-at fejezett be az első negyedév végéig, amelyek során mintegy 2,8 milliárd forint, a tavalyi első negyedévinél 46 százalékkal több nettó járulékkülönbözetet állapítottak meg a revizorok - jelentette be Hajdú Miklósné, az APEH főosztályvezetője a szervezet keddi sajtótájékoztatóján. Az adóhatóság a járulékellenőrzések keretében igyekszik kiszűrni egyebek között a járulékalap minimalizálókat, s a több éve a minimálbér alapján járulékot fizető vállalkozóknál indokolt esetben vagyonosodási vizsgálat lefolytatását is kezdeményezi. A minimum járulékalappal kapcsolatban eddig 340 vizsgálat zárult le, ezek egynegyede megállapítással zárult, a megállapítások átlagos összege 1 millió forint volt. Forrás: Világgazdaság

2007. április 3.

Két új START kártya júliustól

A 2007. évi XIV. törvény módosította a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény szabályait. (A jogszabály a Magyar Közlöny 2007/36. számában jelent meg.)

2007. április 3.

Kaszinótilalom Kazahsztánban

Bezárták a kazah hatóságok a közép-ázsiai ország gazdasági központjának számító Almati összes kaszinóját és játéktermét – jelentették be kedden adóhivatali és belügyi tisztviselők.

2007. április 3.

APEH: 14 700 járulékellenőrzés, 2,8 milliárd járulékkülönbözet

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a járulékfizetési és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség ellenőrzésére 2007-re előirányzott 60 ezer vizsgálatból 14 700-at fejezett be az első negyedév végéig – jelentette be Hajdú Miklósné, az APEH főosztályvezetője a szervezet keddi sajtótájékoztatóján az MTI-Eco tudósításában.

2007. április 3.

Megújította adóügyi kínálatát a Complex Kiadó

A régebben több címen megjelent szolgáltatásait a Complex Kiadó egy internetes oldalra rendezve olyan portált hozott létre, amely bármely szakmai szinten képes kiszolgálni a Magyarországon adózással foglalkozókat – jelentette be a társaság kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

2007. március 27.

Az őstermelők is kötelesek járulékot fizetni

A Pénzügyminisztérium tájékoztató tett közzé a mezőgazdasági őstermelők adó- és járulékfizetési, valamint bevallási kötelezettségéről. Újdonságként emeli ki a közlemény a mezőgazdasági őstermelőket illetően, hogy 2007. január 1-jétől a fő szabály szerint biztosítottaknak minősülnek. A társadalombiztosítási szabályok azonban a főszabály alól kivételeket állapítanak meg (kiskorúak, nem főállású őstermelők, nyugdíjasok, akiknek nincs már lehetőségük 20 év szolgálati idő megszerzésére).

2007. március 27.

Áprilistól hatályosak a munkajogi változások

Április 1-től változik a szabadság kiadása, a munkaerő-kölcsönzés szabályozása, a Bérgarancia Alapból igényelhető támogatás, és a munkaügyi ellenőrzés egyes szabályai is. A 2007. évi XXV. törvény öt jogszabályt módosított, ezek közül emelünk ki néhány fontosabb változást.

2007. március 27.

Csökkent a szövetkezeti hitelintézetek eredménye

A szövetkezeti hitelintézetek adózott eredménye tavaly az előzetes számok szerint 9,27 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 9,97 milliárd forintról – tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az adózás előtti eredmény 12 milliárd forintot tett ki, mintegy 600 millió forinttal maradt el a 2005. évitől.

2007. március 26.

APEH-össztűz a járulékokra

A járulékbevételek növelése érdekében az idén több fronton is ˝harcot˝ indít a kormányzat. Nem csupán az orvosi rendelőkben ellenőrzik április elsejétől a tb-ellátás jogosultságát, az adóhatóság is kiemelten vizsgálja a járulékokat.

2007. március 26.

Megbukik az elvárt adó utóda?

A Liberális Gazdasági Tanács egyetért azzal, hogy szélesítsék az adóbázist, de nem támogatja az elvárt adó módosított formáját, ami már megadná az adófizetés megkerülésének a lehetőségét a vállalkozásoknak, mivel az adó nem teljesíti a méltányos közteherviselés és a vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit – közölte Kóka János.

2007. március 26.

Az APEH tudja hol jársz, ha kártyával fizetsz

Évek óta gyakorlatilag alig nő a bankkártyahasználat a hazai kiskereskedelemben. A magyar vásárló inkább elzarándokol az automatához, majd a kasszánál zsebből fizet – sok esetben az adóhatóság figyelmének megkerülése végett.

2007. március 26.

Ki fizeti vissza a vizitdíjat?

Az egészségügyi ellátó hálózaton belül kell megoldani a vizitdíj visszatérítését, a jegyző illetéktelen az ügyben – jelentette ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.