Adó


2007. március 13.

Emelné a dízeladót az EU

A dízelolaj minimumadójának 19 százalékos emelését javasolja az EU bizottsága. A dízel járművek minden ezer liternyi felhasznált dízel üzemanyag után legkevesebb 359 eurót fizetnének, 2012-től. Ezt 2014-től 380 euróra kellene emelni – javasolta a brüsszeli bizottság.

2007. március 12.

Nem mindenki kapja vissza az elvárt adót

Az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adóval kapcsolatban eddig befizetett előleget a Pénzügyminisztérium javaslata alapján csak a más adóikat rendesen fizetőknek utalnák vissza.

2007. március 12.

Tartozás esetén nem jár vissza az elvárt adó

Nem jár vissza az elvárt adó jogcímén az első két hónapban befizetett előleg azoknak a vállalkozóknak, akiknek más adónemben tartozásuk van. Szakemberek szerint újabb jogviták kerekedhetnek a döntésből, mivel alkotmányellenes jogszabályok alapján teljesített befizetést tart vissza a tárca – írja a Napi Gazdaság.

2007. március 12.

Hárommillióra bírságolták az Union Biztosítót

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapítása szerint az Union Biztosító Zrt. 2006 áprilisától a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított az „Union-Smaragd” termékről adott tájékoztatás során.

2007. március 12.

Mi lesz a befizetett elvárt adóval?

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn két tartózkodás mellett általános vitára bocsátotta az elvárt adóra vonatkozó szabályok megszüntetésére irányuló törvényjavaslatot – jelentette az MTI.

2007. március 12.

Ma szavaznak az elvárt adóról

Az Országgyűlés várhatóan ma dönt az elvárt adóra vonatkozó és az Alkotmánybíróság által megsemmisített törvényi szabályozás visszamenőleges hatályon kívül helyezéséről.

2007. március 12.

APEH: nem mindenki kapja vissza a pénzét

Az APEH szerint január 1-jétől február 27-ig elsősorban azok a cégek fizettek elvárt adó előleget, amelyek megszűntek, illetve átalakultak. A befizetett összeget csak azok a vállalkozások kaphatják vissza, akiknek más adónemben nincs tartozásuk a hatóság felé.

2007. március 12.

Nem éri meg feltörni az adómentes betéteket

A bankok tapasztalatai szerint a tavaly nyáron, a kamatadó elkerülésére hosszú távú betéti terméket választó ügyfelek egyelőre kitartanak befektetéseik mellett – írja a Napi Gazdaság.

2007. március 12.

4-5 milliárdot várt volna az első két hónapban az elmeszelt adóból a kormány

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn 2 tartózkodás mellett általános vitára bocsátotta az elvárt adóra vonatkozó szabályok megszüntetésére irányuló törvényjavaslatot. A törvényjavaslatot azért terjesztette be a kormányzat, mert az Alkotmánybíróság 2007. február 28. napjától – a jövőbeni kötelezettségekre vonatkozó hatállyal – megsemmisítette a társasági és osztalékadóról szóló törvénynek az elvárt adóra vonatkozó rendelkezéseit, és az ehhez kapcsolódó az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényben szabályozott előleg szabályokat.

2007. március 12.

Fizessék be a helyi adókat!

Egy hetük van az adózóknak, hogy befizessék a helyi adók első féléves összegét, amelyet az önkormányzatok kivetéssel állapítottak meg számukra. Ugyancsak fizetni kell a luxus- és a gépjárműadót is. A nem túl fényes anyagi helyzetben lévő önkormányzatok mostanában értesítik az adózókat, hogy pontosan mennyit és milyen típusú adót kell a helyhatóságok számlájára befizetni.

2007. március 10.

Eladósodott év elébe néznek a települések

Nehéz költségvetési év elé néznek a települések, ám ahol megtehetik, védik a lakosságot és nem növelik terheiket helyi adók emelésével. A FigyelőNet szakértői szerint megérett az idő finanszírozási rendszer átalakítására.

2007. március 10.

Megvan az elvárt adó utóda

A pénzügyi tárcának már kész javaslata van az elvárt adó pótlására – értesült a Napi Gazdaság.

2007. március 10.

Nem EU-komform a halasztott adófizetés lakásvásárláskor

Nem áll összhangban az Európai Unió szabályaival az a svéd jogszabály, amely lakóingatlan elidegenítésekor és új lakóingatlan párhuzamos beszerzésekor halasztott adófizetést tesz lehetővé, ha mind a korábbi, mind pedig a későbbi ingatlan Svédország területén található

2007. március 10.

Nőtt a bankok mérlegfőösszege

A bankszektor összesített mérlegfőösszege az idén januárban 20.878,462 milliárd forintra emelkedett az év végi 20.838,4 milliárd forintról – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által publikált adatokból.

2007. március 9.

Céghúsvét adómentesen

Adómentes húsvétot ajánl az Accor-Services annak apropóján, hogy évente három alkalommal, á 6550 forint értékben lehet közterhek nélkül ajándékozni.

2007. március 9.

Újraszabják a munkaerő kölcsönzést

Már a részletes vita előtt áll az Országgyűlésben a munkaerőkölcsönzés új szabályaira vonatkozó törvénymódosítási javaslat. A kormány által javasolt egyik változás az lenne, hogy az egyenlő bánásmód alapján a kölcsönzött munkavállalók részére is biztosítani kell a munkavégzés helyén szokásos természetbeni juttatásokat.