Adó


2007. február 13.

Ha nem fizetsz sem veszik vissza az autót?

A korábbinál lényegesen kevesebb járművet szeretnének visszavenni bajbajutott adósaiktól az autófinanszírozók, sokkal inkább igyekeznek mindkét fél számára elfogadható megoldást találni. A kiútkeresés nem véletlen, a visszavett gépkocsik száma ugyanis töretlen növekedést mutat, az autófinanszírozás pedig mára egyenesen a hitelezés legkockázatosabb területévé nőtte ki magát.

2007. február 12.

˝Ha ezt a napot túléljük, akkor nem lesz nagy baj˝

A körülbelül másfél millió adózóból hétfő reggelig nagyjából 800 ezren adták le bevallásukat a kormányzati Ügyfélkapu portálon keresztül az APEH-nek, így a hétfő éjféli határidőig még 700 ezer bevallást vár az adóhivatal.

2007. február 12.

Ma kiderül, mennyit bír az APEH

Várhatóan ma ismét óriási forgalmat bonyolít le a kormányzati ügyfélkapu valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Február 12-éig nyújthatják be ugyanis elektronikusan havi járulékbevallásukat az adóhatósághoz a munkáltatók és kifizetők.

2007. február 12.

Az egyszázalékos nyilatkozatok leadása

Az APEH sajtóközlemény útján hívja fel az érintettek figyelmét az szja 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatainak benyújtási határidejéről.

2007. február 12.

A nyugdíjrendszer átalakítása szerzett jogok elvételét jelenti

A nyugdíjrendszer átalakítása buktatókkal teli, ám elkerülhetetlen feladat, melyet nem lehet tovább halogatni. Azonban nem mindegy, hogy ezt a lakossággal ki és hogyan érteti meg. Erről beszélt a Hírszerzőnek adott interjújában Király Júlia a Nemzetközi Bankárképző Intézet igazgatója.

2007. február 11.

Építményadó Siófokon – határ a vasúti sín

Új adót vezet be a siófoki önkormányzat – márciustól négyzetméterenként 900 forintot kell fizetni a városban azon ingatlanok után, amelyek közel vannak a Balatonhoz. Az ide kapcsolódó rendelet szerint a helyi vasútvonal lesz a határ, vagyis akinek a háza ettől a Balaton felé esik, annak fizetnie kell évente egyszer, másokat viszont nem érint az új adó.

2007. február 11.

Sokan hibáznak – Hogyan ajánljuk fel adónk egy százalékát?

Február 15-ig dönthet az adózók egy része arról, melyik civil szervezetnek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Bár a tendencia javul, sokan még mindig nem használják ki ezt a lehetőséget, vagy rosszul töltik ki az ide kapcsolódó nyilatkozatokat – emiatt tavaly ötmilliárd forinttal kevesebb pénz került a civilekhez.

2007. február 9.

Figyelem! Jövő héten itt az első fontos adózási dátum

Egy hét múlva itt az első fontos dátum a személyi jövedelemadózásban (szja): február 15-ig kell nyilatkozni arról, ha valaki munkáltatói adómegállapítást vagy adóhatósági adómegállapítást (adam) szeretne igénybe venni. Aki egyikre sem tart igényt, annak május 21-éig önállóan kell benyújtania bevallását az adóhatósághoz. Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek február 15-éig kell szja bevallásukat elkészíteniük.

2007. február 9.

Csak a némákat bünteti az adóhivatal

Eddig sikeresen helytállt a januártól kötelezővé tett elektronikus bevallási rendszer, a nagy vizsga, a havi járulékbevallás lebonyolítása azonban még hátravan. Az adózók és a könyvelők aggódva várják a hétfői napot, az APEH pedig megerősítette az ügyfélszolgálatát és növelte a telefonvonalak számát is.

2007. február 9.

APEH-célkereszt: vagyongyarapodás és a körbeszámlázás

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése érdekében az idén a korábbinál lényegesen nagyobb számban ellenőrzi a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának összhangját, valamint a járulékfizetési kötelezettség teljesítését.

2007. február 9.

Brüsszel véget vetne a tankolási turizmusnak

A gázolaj adójának minimális közösségi szintjének megemelésére tesz javaslatot az Európai Bizottság a jövő héten. A lépés célja, hogy véget vessen az ún. tankolási turizmusnak, amikor is a nemzetközi fuvarozó cégek az alacsonyabb adókulcsot alkalmazó tagállamokban töltik fel üzemanyaggal járműveiket.

2007. február 8.

Nézze meg a személyi jövedelemadózással kapcsolatos bevallási hatásidőket!

A munkáltató adómegállapítási kötelezettségének megszűnésére tekintettel, a magánszemélyek személyi jövedelemadó megállapítási kötelezettsége teljesítésének megkönnyítése érdekében, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi CXXXI. törvény (Pmt.) a kötelezően végzendő munkáltatói adómegállapítás visszaállítása helyett egy áthidaló megoldást vezet be: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2007. január 1-jétől közreműködési kötelezettséget ír elő a munkáltató számára a magánszemély adójának megállapítása során, de a közreműködés formáját a munkáltató választhatja meg.

2007. február 8.

A beruházások támogatásának menetrendje

Az egyedi kormánydöntés alapján támogatásban részesülő beruházások, valamint a beruházók által igényelhető fejlesztési adókedvezmény és képzési támogatás részleteit nyilvánosságra hozta honlapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

2007. február 8.

GVH: jelentősen élénkül a gyógyszerpiac

A verseny komoly növekedését várja a gyógyszerkereskedelemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) attól, hogy az Országgyűlés szabaddá tette a patikaalapítást és lehetővé tette egy sor orvosság gyógyszertáron kívüli árusítását. Torjákné Amberger Teréz, a GVH irodavezetője egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a patikáknak korábban adott jogszabályi védelem miatt alig néhány új gyógyszertár nyílhatott az elmúlt években, most pedig egy hónap alatt 40-nél több üzletre kértek engedélyt az ÁNTSZ-nél.

2007. február 8.

Még nem törölt adószámot az APEH

Az APEH eddig több mint négyszáz vállalkozás adószámának a felfüggesztéséről hozott határozatot. Ezek harmada már jogerőre emelkedett. A legtöbb érintett cég az építőiparban, az ingatlanforgalmazásban és a fuvarozásban tevékenykedik. A felfüggesztés miatt ritkán reklamálnak, az adóhatóság eddig csak három esetben vonta vissza a határozatát, mert a cégek tisztázták magukat.

2007. február 7.

Folyamatban a munkaidő irányelv megújítása

Kétnapos konferencián vitatja meg a Magyar Tudományos Akadémia több kutatóintézete az európai uniós tagságból adódó munkaügyi és migrációs kérdéseket, többek között a roma lakosságot érő diszkriminációkat, a külföldiek magyarországi munkavállalását, illetve a heti munkaidővel kapcsolatos kérdéseket.

2007. február 7.

Egyre nő az APEH hatásköre

Januártól az illetéktartozás is végrehajtható, miután az APEH átvette az illetékhivtalokat. Vagyonosodási vizsgálatra leginkább a 100 milliós vagyonnal rendelkezők számíthatnak, és a multikat sem kíméli majd az adóhatóság.

2007. február 7.

Adókedvezmény jóváírása a pénztári számlákon

Az szja-bevallási szezon kezdetével az Adó szaklap szerzői gyakorlati példákkal illusztrálva több cikkben hívják figyelmet a bevallási nyomtatványok újdonságaira és kínálnak fogódzót a kitöltéshez. Dr. Andrási Jánosné írásából az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakba, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegek után igénybe vehető jóváírás gyakorlati tudnivalóit emeljük ki.