Adó


2007. február 22.

Írország emeli a reklámszatyor adóját a környezet védelmében

Írországban jelentősen emelik a bolti reklámszatyrokra kivetett környezetvédelmi adót. Dick Roche környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése szerint július 1-től a boltoknak zacskónként 15 cent helyett 22 eurócentet kell befizetniük a költségvetésbe.

2007. február 22.

Virágzó adóparadicsomok – lehetőség a kicsik előtt is

A Seychelles-szigetek, a Bahamák, a Kajmán-szigetek és a többi jól ismert egzotikus adóparadicsom mellett egyre több európai ország is lehetőséget ad arra, hogy a területén bejegyzett, de gazdasági tevékenységüket másutt folytató (offshore) cégek ne fizessenek nyereségadót.

2007. február 22.

Dolgoznál külföldön? – De mit szól ehhez az APEH?

Egyre több hazánkfia gondolja úgy, hogy a magasabb kereset és a megszerezhető nyelvtudás miatt külföldön vállal munkát. Számtalan hazai munkaközvetítő cég kínál munkalehetőséget, szinte a világ összes országában. A mesés fizetések és lehetőségek mellett azonban van egy kérdés, amelyet indulás előtt mindenképp tisztázni kell: hol adózik a megszerzett jövedelem? Erről kérdeztük meg az APEH illetékeseit.

2007. február 22.

Hirtelen elfogytak a cégek

Minden korábbinál erőteljesebben érezhető az adó- és járulékszabályok, valamint a munkaügyi ellenőrzések szigorításának hatása, meg is csappant a magyarok vállalkozási kedve.

2007. február 21.

˝Titokban˝ készülnek az önrevíziók

Az elmúlt évben másfélszeresére ugrott az adóhivatalnak beadott önellenőrzések száma, de nem a korábban eltitkolt jövedelmek kifehérítését célzó kedvezményes lehetőség miatt.

2007. február 21.

Megszűnik az Euro-2 benzines autók magasabb regisztrációs adója

Az Euro-2-es motorral szerelt, 1996 és 2000 között gyártott benzines autók többlet regisztrációs adójának visszafizetésére tett javaslatot egy MSZP-s és egy SZDSZ-es parlamenti képviselő – a törvénymódosítás a parlament honlapján olvasható kedd délután óta.

2007. február 21.

Már 44 ezer Start Kártyát váltottak ki

A legutóbbi összesítés szerint 2005 ősze és 2007. február 1-je között 44 ezer Start kártyát váltottak ki a fiatalok, közülük 14 ezer volt a felsőfokú végzettségű – tájékoztatták a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban szerdán az MTI-t.

2007. február 21.

Januárban 8 milliárd illetéket fizettünk

Januárban 8,404 milliárd forint illetékbevétel keletkezett, ennek kétharmada (5,538 milliárd forint) a háztartások, egyharmada (2,865 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származik – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján közzétett adatsorokból. A pénzforgalmi bevétel – ami figyelembe veszi a túlfizetéseket, visszatérítéseket, függő és átfutó tételeket is – 1.025,8 milliárd forint volt januárban.

2007. február 21.

10 százalékkal csábítanak – adóparadicsom lesz Macedónia?

2004. március 22-én Macedónia, a volt Jugoszláv köztársaság is benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, s mostanra jelöltté lépett elő, a csatlakozásig azonban még szabadkereskedelmi egyezmény keretein belül vesz részt az EU27 közös gazdasági életében. A közép-kelet európai kis ország számára rendkívül fontos kérdés a külföldi tőke odavonzása, amelynek érdekében a macedón kormány kiemelkedő előnyöket biztosít a beáramló tőke tulajdonosainak.

2007. február 20.

Franciaországban 30-40 milliárd euró adót csalnak el

Franciaország GDP-jének 1,7 és 2,3 százaléka közé tehető az éves adócsalás, amelynek összege 29,1 és 40,2 milliárd között mozog és ˝inkább alacsonynak˝ tekinthető – áll a Kötelező Befizetések Tanácsának jelentésében, amelyet kedden ismertetett a Les Échos című francia gazdasági napilap.

2007. február 20.

Gyurcsány: ˝Adócsökkentő programra nem látok lehetőséget˝

Az adóterhelés kismértékű csökkentésére van lehetőség 2011-2012-ig, miközben átalakításra szorul az adószerkezetet – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az EU tagországainak magyarországi kereskedelmi kamarája (EU Chambers) budapesti rendezvényén.

2007. február 20.

Eddig kétezren kérték a regadó visszafizetését

Több mint kétezer regisztrációs adó visszatérítési kérelem érkezett be a vámhatósághoz eddig február 15-e óta – mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI érdeklődésére kedden.

2007. február 20.

Személyes közreműködés ingyen

A munkaviszonyban álló tagok többsége a cég vezetésével kapcsolatos tevékenysége illetve a társaságban való személyes közreműködés után is szeretné az adó- és járulékfizetést elkerülni, tekintettel arra, hogy a minimum járulékalap után másutt is teljesítik a kötelezően előírt közterheket. Szakértőnk véleménye szerint nem kötelező a gazdasági társaságtól jövedelmet felvenni.

2007. február 20.

A tevékenységi körök adóhatósági bejelentése

Az Adó- és Ellenőrzési Értesítő idei első számában közzétett, 2007/2. Adózási kérdés a gazdasági társaságok létesítő okiratában (társasági szerződés, alapszabály, alapító okirat) nem szereplő, ugyanakkor ténylegesen gyakorolt tevékenységek adóhatósági bejelentésével foglalkozik.

2007. február 20.

Már a kötelező e-bevallás hírére is növekedtek a bevételek

Sikeresen vizsgázott az elektronikus adóbevallási rendszer az idei három kritikus időszakban – jelentette ki a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: a január 31-i, február 12-i és 15-i határidőre összesen 3,5 millió bevallás érkezett.

2007. február 20.

Akik félnek az ingatlanadótól – mi lesz az iparűzésivel?

A lapunk által megkérdezett önkormányzatok nem hisznek abban, hogy központi kompenzáció nélkül elboldogulnak a helyi iparűzési adó (hipa) megszüntetése utáni időkben, még ha az ingatlanadó mellett meg is maradnak a kisebb helyi adók.

2007. február 20.

Aktív a rapid kommandó

Három és fél ezer vizsgálat; több tízezer lefoglalt CD, DVD, MP3-lejátszó; olykor adószám-felfüggesztés és cégtörlés; a csapatok jelzéseire közvetlenül indított ellenőrzések során közel ötmilliárd forint megállapított adóhiány és hozzá kapcsolódó bírság – címszavakban ezt az eredményt tudják felmutatni az APEH másfél esztendeje működő rapid csapatai.

2007. február 20.

Elkezdődhet a cégvándorlás

Egy magyar cég úgy szeretné Bajáról áthelyezni székhelyét egy olaszországi városba, hogy erről egyszerű határozatot hoz a taggyűlés. Vagyis anélkül hogy előbb itthon megszűnne, elszámolna az adóhatósággal, majd az olasz törvények szerint ott újjáalakulna. Az igazságügyi minisztérium szerint a magyar jog viszont csak az utóbbi változatra ad lehetőséget. Az Európai Bizottság napokban megszületett állásfoglalása szerint azonban a cégnek van igaza.