Adó


2007. február 19.

Béren kívüli és természetbeni juttatások adókötelezettsége

2007. január 1-jével változtak a béren kívüli juttatások adózási szabályai, és már tavaly szeptembertől emelkedett az adóköteles természetbeni juttatások adómértéke. Az alkalmazottaknak jó hír, hogy az adómentesen adható természetbeni juttatások értékhatára is emelkedett valamelyest. Dr. Andrási Jánosné cikke a 2007-től hatályos változásokra hívja fel a figyelmet.

2007. február 19.

APEH irányelv a 2007-es ellenőrzésekről

Az APEH vezetője február 20-ig köteles közzétenni az ún. ellenőrzési irányelvét, azaz, hogy a kötelező ellenőrzéseken túl milyen tevékenységekre, területekre koncentrál az adóhatóság az ellenőrzési tevékenysége kapcsán az adott évben. Az ellenőrzésre történő kiválasztásnál azokat az adózói köröket jelölik ki elsősorban, ahol az adókikerülés kockázata a legmagasabb.

2007. február 19.

Bővül az illetékek tárháza

Magyarországon a vagyont sújtó adók és illetékek mértéke messze elmarad a fejlett országokban alkalmazott szinttől, bár súlyuk egyre nagyobb és a szakértők további növekedést jósolnak – írja a Napi Gazdaság.

2007. február 19.

Újabb határidőt szabott az APEH

Könnyű és gyors pénzszerzési lehetőséget iktatott be az adóeljárási törvénybe a jogalkotó tavaly ősszel, amikor lehetővé tette, hogy február 15-étől a pénzkezelési szabályzat elmulasztása miatt is bírságolhasson az adóhatóság- írja a Világgazdaság.

2007. február 19.

Megéri az ingatlanadó?

A fejlett országokban egyre csökken a vagyonadók aránya. A szakértők szerint ennek oka, hogy a választók körében meglehetősen népszerűtlenek a vagyontárgyakra – különösen az ingatlanokra – kivetett adókhoz kapcsolódó intézkedések, amelyek akár a választási eredményt is befolyásolják.

2007. február 19.

A foglalkoztatási támogatások részletszabályai

A foglalkoztatási törvény módosítása tavaly év végén egységesítette a foglalkoztatási támogatási rendszert, megszűntek a több jogszabályban párhuzamosan szabályozott támogatások. A módosítás elsősorban a munkabér és járulékainak megtérítésén alapuló támogatásokat érintette, ezekhez kapcsolódóan a 3/2007. (II. 9.) SZMM rendelet több, a foglalkoztatási támogatásokhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletet módosított.

2007. február 17.

Amikor az Apeh levele tárgytalan…

Előfordul a leggondosabb feladóknál is, hogy nem jó csatolmányt küld emailen. Ezúttal az adóhatóság küldött üres dokumentumot a bevallóknak.

2007. február 16.

Mentőöv autóhiteleseknek

Kevesebb gépkocsit kívánnak visszavenni a fizetési problémákkal küzdő adósoktól a lízingcégek, inkább mindkét fél számára elfogadható megoldásokkal állnak elő. A visszavett autók száma nő, ami az adósok mellett a finanszírozóknak is kellemetlenséget okoz.

2007. február 16.

Nem volt diadalmenet 2006 a bankoknak

Az adózott eredményét csak a Raiffeisen és a CIB tudta tavaly a piaci átlagnál jóval nagyobb mértékben növelni a magyar bankok közül, előbbi 45, utóbbi 37 százalékkal növelte nyereségét egy év alatt.

2007. február 16.

A Pénzügyminisztérium reagálása

A Napi Gazdaság február 16-i számában „Összevissza adóznak a népek” címmel számos félreértett információ jelent meg. A lap újságírója a Pénzügyminisztérium által közölt adatokhoz olyan magyarázatokat fűzött, amelyek nem felelnek meg a valóságnak – állítja közleményben a PM.

2007. február 16.

Júniusig nyitott az ingyenes adóbevallási képzés

Idén január 1. és május 31. között közel 1600 ingyenes tanfolyam indul a mikrovállalkozások adóbevallásának segítésére.A rendelkezésre álló szabad források lehetővé teszik, hogy a képzésekre további jelentkezőket fogadjanak.

2007. február 15.

Gyurcsány: egy forinttal csökken az adócentralizáció mértéke

Negyvenöt átfogó intézkedést tartalmaz a kormány idei munkaterve – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt is elmondta, megkezdik az adórendszer felülvizsgálatát, és április végéig döntést hoznak az egészségügyi biztosítói rendszerről.

2007. február 15.

Baki a magyarorszag.hu-n

Délután téves hír jelent meg az elektronikus adózással kapcsolatban a www.magyarorszag.hu honlapon, ugyanis nem volt zavar a kormányzati ügyfélkapu és az adóhatóság közötti adatforgalomban – tájékoztatta az MTI-t Nagy József, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) főosztályvezetője. A honlap délután arról tájékoztatta a látogatókat, hogy 14.45-15.10 óra között zavar volt az adatok APEH felé továbbításában.

2007. február 15.

Szja-bevallás: ma nyilatkozhatunk utoljára

Legkésőbb ma le kell adniuk szándéknyilatkozatukat azoknak a dolgozóknak, akik azt szeretnék, hogy a munkáltatójuk készítse el személyi jövedelemadó bevallásukat. Az ekhózó dolgozók nem kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, a törvény szerint ők csak önadózók lehetnek.

2007. február 15.

PM: lesz 2008-tól ingatlanadó, módosulhat az adórendszer

˝A kormány már döntött: 2008-tól lesz ingatlanadó, … nincs koalíciós feszültség, a kormány döntését mind a két kormánypárt irányadónak tartja˝ – mondta el a portfolio.hu kérdésére Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára a mai államháztartási sajtótájékoztatón.

2007. február 15.

Éjfélig nyitva lesz néhány posta

Csütörtökön megnövekedett forgalomra számítanak a postahivatalok, mivel ma jár le a jelentkezési határidő a felsőoktatásba és eddig kell befizetni az adókat és a járulékokat is.