Adó


2007. augusztus 29.

Ősztől nyugtával dicsérd a vásárlást!

A vásárló nyugtamegőrzési kötelezettségének bevezetését az adószakértők többsége nem szorgalmazza, akad, aki szerint az alkotmányossági próbát sem állná ki a rendszer, ám azzal mindenki egyetért, hogy a számla, illetve nyugta elkérését ösztönözni kellene – olvasható a Napi Gazdaságban.

2007. augusztus 29.

Nem kell félni az elvárt adótól

Néhány évig valóban többet hoznak az állam konyhájára a minimális jövedelmet, nyereséget megállapító és az után adóztató előírások. Aztán a visszájára fordul minden, és okosabb eltörölni az egészet.

2007. augusztus 29.

Tényleg sok adót fizetünk

A két gyerekes családok esetén, ha a visegrádi országok átlagkeresetével (500 euró) számolunk, meglepő eredményt kapunk. A szlovákok feleannyi adót fizetnek mint mi. A lengyelek viszont még többet fizetnek. Ezer euróval számolva azonban már az utolsó helyen állunk.

2007. augusztus 29.

Elsejétől emelkedik a cigaretta jövedéki adója

A dohánytermékek jövedéki adója szeptember elsejével átlagosan 2,7 százalékkal emelkedik. Az adóemelést még tavaly nyáron jelentette be a kormányfő az Új egyensúly program ismertetésekor. Az akkori döntés értelmében 2006 szeptemberében 5,7 százalékkal, míg az idén április elsejével már 2,7 százalékkal nőtt a cigaretta jövedéki adója, és szeptemberben további 2,7 százalékkal emelkedik.

2007. augusztus 28.

Utazási költségtérítés adómentesen

A közlekedési költségek személyi jövedelemadó szerinti adózásával, illetve a különböző elszámolási lehetőségekkel foglalkozik az Adó szaklap 2007/10. számában megjelent cikk, amelyből a munkába járás címén felmerült kiadások megtérítésével kapcsolatos a szabályokat emeltük ki.

2007. augusztus 28.

A piac javára kell az ingatlanadó

Az ingatlanok tulajdonosai, bérlői és befektetői még mindig azt találgatják, mit hoz az adózás terén a nem is olyan távoli jövő. Egyelőre a bizonytalanság az, ami biztosra vehető, a szakmai szervezetek részéről azonban – az egyetértés vagy egyet nem értés mellett – már hallhatók olyan szakmai észrevételek is, amelyek a várható tendenciákra és polémiákra mutatnak rá.

2007. augusztus 28.

Önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetések adókedvezménye

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatót tett közzé az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetések adókedvezményéről, mivel a pénztárak különbözően értelmezik a jogszabályokat, így előfordulnak téves utalások az APEH felé.

2007. augusztus 28.

Folyamatosan csökken a bevétel a gépjármű-kereskedelemben

Nem ért egyet a regisztrációs adó mértékével a Magyar Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége. A szervezet álláspontja szerint maximálni kellene a teher mértékét, s akkor nem járnának a magyarok külföldi rendszámú autókkal, hogy elkerüljék az adófizetést. Gablini Gábor a szövetség elnöke elmondta: az elmúlt évek túlfűtött autóvásárlásai után most számítanak a kereslet visszaesésére.

2007. augusztus 28.

Behozta a lemaradást az adóhivatal

Az illetékhivatali integrációval kapcsolatban az APEH-nak továbbra is számos nehézsége akad, de a munkavégzés már gördülékenyen folyik – mondta lapunknak a hivatal illetékese.

2007. augusztus 28.

Magasabb lesz a jövedéki adó

Szeptember elsejétől nő a cigaretta után fizetendő jövedéki adó mértéke. Jelenleg a legkedveltebb árkategóriájú – 400 forint körüli (19 szál/doboz) – márka esetén ezerszálanként 7240 forint plusz a kiskereskedelmi ár 27,75 százaléka az adó, ez körülbelül 260 forintot jelent dobozonként. Szombattól ez az összeg durván 265 forintra emelkedik, átlagosan pedig 2,7 százalékkal lesz magasabb a kivetett jövedéki adó.

2007. augusztus 27.

A kereskedőket is érinti a vita

Az iparűzési adó alapjának számítása körül kialakult vita korántsem csak az ingatlanfejlesztőket érinti, hiszen hasonló a helyzet számos kereskedőcég esetében is, amelyek alvállalkozói vagy szállítási szerződés keretében szereznek be árukészletet – tájékoztatta lapunkat Oszkó Péter, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója.

2007. augusztus 27.

Érdemes hasznosítani a megtakarított pénzt – tanácsok a nyugdíjpénztári megtakarításokra

Több mint tíz éve alakultak az önkéntes nyugdíjpénztárak, így aztán vannak tagok, akiknek sok milliós megtakarítása gyűlt össze. Érdemes mindezt hasznosítani, a pénztáraktól, illetve a velük kapcsolatban lévő bankoktól különböző szolgáltatásokat igénybe venni. Ezeknek más-más adóvonzata van, érdemes ezt is figyelembe venni, amikor a magánszemély a számláján összegyűlt pénzt ˝kamatoztatni˝ szeretné.

2007. augusztus 27.

Ötmilliárdos áfacsalás!

Ötmilliárd forintnyi áfacsalást derített fel a vámhatóság az APEH közreműködésével a múlt héten egy egri vállalkozás vizsgálata során – közölte Nagy János országos vámparancsnok.

2007. augusztus 24.

A munkahely is könnyítheti az iskolakezdést

Mindössze ezer forinttal emelkedett az adómentes iskolakezdési támogatás összege a tavalyihoz képest. A foglalkoztatók gyermekenként legfeljebb 20 ezer forintos hozzájárulással csökkenthetik az új tanév indulási költségeit, de mindkét szülő akár egyidejűleg is támogatható.

2007. augusztus 24.

Ingatlanpiac hatása az adókra: lehet, hogy pozitív lesz?

A brit konzervatív párt az örökösödési illeték eltörlésén gondolkodik, mivel családok milliói kerültek már eddig is csapdájába. Az emelkedő lakásárak miatt egyre több ingatlan kerül az örökösödési illeték hatálya alá, így folyamatosan növekszik az adónem népszerűtlensége.

2007. augusztus 23.

Vagyonmentés ügyesen: az új törvény sem akadály!

Hiába rövidül akár két munkanapra szeptembertől az egyszerűsített cégbejegyzési kérelmek elbírálásának határideje, a jogi kiskapukat kihasználók számára a cégtörvény kifejezetten megkönnyíti a vagyon kimentését az adósságokat felhalmozó cégekből – írja a Magyar Nemzet.

2007. augusztus 23.

Mindenki frankban adósodik el

Tavaly az emberek hat százaléka vásárolt ingatlant. A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik. Az Ecostat ingatlanindexe azt mutatja, a beruházók és a forgalmazók is optimisták.

2007. augusztus 23.

Prostitúciós pénzeket mosnak tisztára

A pénzmosásban a fegyverkereskedelemből származó jövedelmek legalizálása mára átadta a helyét a kábítószer-kereskedelemből és a prostitúcióból keletkezett pénz tisztára mosásának.

2007. augusztus 23.

Nincs szó új adóról

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) a Pénzügykutató Zrt. közreműködésével keresi a módját annak, hogyan lehetne érvényesíteni a „”szennyező fizessen”” elvet az adórendszerben is – tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t szerdán.

2007. augusztus 23.

Egységes fogyasztóvédelmi hatóság szeptembertől

A kormány a III. középtávú fogyasztóvédelmi politika megvalósítására irányuló, 2007-2010 közötti időszakra szóló cselekvési programjának a végrehajtása keretében 2007. szeptember 1-jétől egységes fogyasztóvédelmi szervezetrendszer létrehozása mellett döntött.