Adó


2007. április 21.

Gátolnák az adócsalásokat a miniszterek

A forgalmiadó-visszaélések visszaszorításának lehetőségeivel, valamint az erős euró hatásaival foglalkoztak elsősorban az EU-pénzügyminiszterek szombaton berlini tanácskozásukon.

2007. április 21.

A foglaló is az előleg sorsára jut

A foglaló adójogi megítélésénél – annak jellege miatt – az előlegre vonatkozó rendelkezéseket kell irányadónak tekinteni.

2007. április 20.

Kevesebb kedvezményt, kevesebb adót!

Egyszerűsíteni kell az adórendszert, amely most a sokféle adónem és a széles körű kedvezmények miatt túlságosan bonyolult – fogalmazta meg több tag is a Magyarország Holnap program keretében működő Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal (GVK) csütörtöki ülésén.

2007. április 19.

Mérni kéne az adóellenőrzés hatékonyságát is

Egyszerűsíteni kell az adórendszert, amely most a sokféle adónem és a széles körű kedvezmények miatt túlságosan bonyolult – fogalmazta meg több tag is a Magyarország Holnap program keretében működő Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal (GVK) csütörtöki ülésén.

2007. április 19.

Egyelőre nincs roham a visszaigénylésben

Éppen harmadánál tart a regisztrációs adó visszatérítésére megszabott idő, mostanáig több mint 14 ezren jelentkeztek kérelmükkel a kijelölt hivatalokban.

2007. április 19.

Jobb, ha az Apeh állapítja meg

Az APEH kiemelten ellenőrzi idén a kapcsolt vállalkozások közti árak mértékét. Amennyiben a hivatal úgy találja, hogy a vállalkozás helytelen transzferárakat alkalmazott, akkor módosítja az adóalapot

2007. április 19.

Az adó és az infláció felfalja a kamatokat

Csak az infláció csökkenése jelenthet gyógyírt azoknak, akiknek adózás után csak a mostani pénzromlás kétharmadát kitevő betéti kamat marad a zsebében.

2007. április 19.

Megbukhat a szolidaritási adó?

A Népszavának nyilatkozó Kolláth György alkotmányjogász nem zárja ki, hogy a Gyurcsány-csomag egyik legnagyobb tétele, a szolidaritási adó nem állja ki azt az alkotmányossági mércét, amely szerint a kivetett adónak arányban kell állnia az adóalany teherviselő képességével.

2007. április 18.

Kiemelt célpontok az APEH-nál – Érdemes figyelni!

Az APEH- nek 2007-ben kiemelt feladata a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, a járulékfizetésre kötelezettek jogkövetésének ellenőrzése, valamint a jogszerű állapot helyreállítása érdekében a magánszemélyek jövedelmei és vagyongyarapodása összhangjának vizsgálata.

2007. április 18.

Az adóterhek miatt csökkent a takarékszövetkezetek nyeresége

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe tömörült takarékszövetkezetek tavalyi adózott eredménye együttesen 8,114 milliárd forintot tett ki, szemben a 2005 végi 8,69 milliárd forinttal – derült ki a szövetség szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

2007. április 18.

Az üdülési csekk a legnépszerűbb juttatás

A járulékterhek növekedése miatt havi 3,5 százalékkal csökkent a dolgozók nettó fizetése, s ezt a munkáltatók béremelés helyett inkább adómentes béren kívüli juttatásokkal igyekeznek kompenzálni.

2007. április 18.

Falusi üdültetés: adómentességet kapnak a cégek

Egyetértés volt az ellenzék és a kormánypártok között az Országgyűlésben a kereskedelmi törvényről szóló módosítással kapcsolatban. A változtatás a turisztikai vállalkozások egy részének tevékenységét könnyítené meg, a javaslatot a kormány is támogatta.

2007. április 18.

Ön még fizet adót?

Magyarországon egyre kevesebben fizetnek személyi jövedelemadót, miközben a befizetett adó összege nőtt.

2007. április 18.

Már nem csak az Apeh…

A 2005. április 1. óta üzemelő ügyfélkapu rendszert ma már jóformán mindenki ismeri, hiszen ez év elejétől minden adó és-, járulékbevallásra kötelezett vállalkozás ezt a kötelezettségét havi rendszerességgel elektronikus úton teljesíti – saját maga, vagy megbízottja által. Sokkal kevésbé ismertek a központi elektronikus szogáltató rendszer újabb szolgáltatásai: hivatali kapu, központi rendszer tárhely szolgáltatás, általános célú nyomtatványtervező, nyomtatványkitöltő program, dokumentumfeltöltés, krtitok program, központi kulcstár, utólagos viszontazonosítás.

2007. április 18.

Többet füstölünk legálisan

A cigaretta jövedéki adója és így az ára is folyamatosan emelkedik, a termék legális forgalma viszont évről évre nő, köszönhetően az árversenynek, a kiszámíthatóbb adópolitikának és a határok szigorúbb ellenőrzésének – írja a Napi Gazdaság.

2007. április 17.

Esély az iparűzési adónak

Nem ellentétes az uniós előírásokkal a magyar iparűzési adó – állapította meg az Európai Bizottság. A testület véleményét az Európai Bíróság kérte ki a magyarországi adónemet érintő perekhez kért állásfoglaláshoz.

2007. április 17.

A rendelkezések július 1-jével lépnek hatályba

Ma Magyarországon túl kevesen fizetnek adót, így azokra, akik betartják a törvényeket, jóval nagyobb terhek hárulnak. Ezért a kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket – indokolta Veres János pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását kedden a parlamentben.