Adó


2007. április 18.

Az üdülési csekk a legnépszerűbb juttatás

A járulékterhek növekedése miatt havi 3,5 százalékkal csökkent a dolgozók nettó fizetése, s ezt a munkáltatók béremelés helyett inkább adómentes béren kívüli juttatásokkal igyekeznek kompenzálni.

2007. április 18.

Falusi üdültetés: adómentességet kapnak a cégek

Egyetértés volt az ellenzék és a kormánypártok között az Országgyűlésben a kereskedelmi törvényről szóló módosítással kapcsolatban. A változtatás a turisztikai vállalkozások egy részének tevékenységét könnyítené meg, a javaslatot a kormány is támogatta.

2007. április 18.

Ön még fizet adót?

Magyarországon egyre kevesebben fizetnek személyi jövedelemadót, miközben a befizetett adó összege nőtt.

2007. április 18.

Már nem csak az Apeh…

A 2005. április 1. óta üzemelő ügyfélkapu rendszert ma már jóformán mindenki ismeri, hiszen ez év elejétől minden adó és-, járulékbevallásra kötelezett vállalkozás ezt a kötelezettségét havi rendszerességgel elektronikus úton teljesíti – saját maga, vagy megbízottja által. Sokkal kevésbé ismertek a központi elektronikus szogáltató rendszer újabb szolgáltatásai: hivatali kapu, központi rendszer tárhely szolgáltatás, általános célú nyomtatványtervező, nyomtatványkitöltő program, dokumentumfeltöltés, krtitok program, központi kulcstár, utólagos viszontazonosítás.

2007. április 18.

Többet füstölünk legálisan

A cigaretta jövedéki adója és így az ára is folyamatosan emelkedik, a termék legális forgalma viszont évről évre nő, köszönhetően az árversenynek, a kiszámíthatóbb adópolitikának és a határok szigorúbb ellenőrzésének – írja a Napi Gazdaság.

2007. április 17.

Részleges adóamnesztiát tervez a brit kormány

Részleges adóamnesztiával próbálja megcsapolni a külföldre menekített jövedelmeket a brit kormány. A Financial Times keddi számában közölt értesülés szerint a brit adó- és vámhivatal – Revenue and Customs – engedményekkel és fenyegetésekkel vegyes ösztönző csomaggal igyekszik hazacsábítani az adózás elől külföldi számlákra mentett pénzeket.

2007. április 17.

Milliárdos áfacsalásra bukkantak a vámosok

Több, mint egymilliárd forintos áfacsalást lepleztek le a vámosok – közölte Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója. Egy győri vállalkozás szlovák cégeknek értékesített áfamentesen 2005-ben és 2006-ban kristálycukrot, akik a cukrot visszaértékesítették Magyarországra. A cukrot visszavásárló magyar cégek adóbevallást nem adtak be, és áfát nem fizettek.

2007. április 17.

Legyen következménye a túlköltésnek!

Megérett a reformra a közpénzügyi rendszer: az államháztartási törvény túlszabályozott, a parlament elé vitt számtenger átláthatatlan, a döntések megalapozásához nem készülnek hatástanulmányok, az ellenőrzés csak a szabályszerűséget vizsgálja, teljesítménykontroll nincs – hangzott el kedden, a Magyar Közgazdasági Társaság vitáján, amelynek témája az államháztartás, a közpénzügyek és az adórendszer helyzete volt.

2007. április 17.

Esély az iparűzési adónak

Nem ellentétes az uniós előírásokkal a magyar iparűzési adó – állapította meg az Európai Bizottság. A testület véleményét az Európai Bíróság kérte ki a magyarországi adónemet érintő perekhez kért állásfoglaláshoz.

2007. április 17.

A rendelkezések július 1-jével lépnek hatályba

Ma Magyarországon túl kevesen fizetnek adót, így azokra, akik betartják a törvényeket, jóval nagyobb terhek hárulnak. Ezért a kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket – indokolta Veres János pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását kedden a parlamentben.

2007. április 17.

Veres lefülelné a bliccelőket

A kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket – indokolta a pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását kedden a parlamentben.

2007. április 17.

Haladékot kérnek az APEH-től a gyógyszergyártók

A gyógyszergyártók szövetségei egységes kérelemmel fordultak az APEH-hez, hogy a jövő hét pénteken esedékes, a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt önbevallás és adófizetés tekintetében haladékot kérjenek – közölték a szövetségek kedden.

2007. április 16.

Megváltozott nyugdíjpénztári eljárások – közvetlen befizetés, egyeztetés

Január elsejétől jelentősen módosult a magán-nyugdíjpénztári befizetés és bevallás rendszere. A legfontosabb változás, hogy az év elejétől az adóhatóságon keresztül kell a tagdíjjal kapcsolatos kötelezettségeket teljesíteni. Néhány kevésbé ismert újdonság, a közvetlen befizetés és az egyeztetési eljárás szabályait emeljük ki az Adó-tb kalauz legutóbbi számában megjelent írásból.

2007. április 16.

Vállalkozások ismételt besorolása – a kétéves szabály

Az Adó és Ellenőrzési Értesítő 2007. évi 4. számában megjelent 2007/46. Adózási kérdés a 2007-ben esedékes újra besorolás kérdéskörével foglalkozik. A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kk. tv.) értelmében a vállalkozások kötelesek saját magukat mikro-, a kis-, a középvállalkozási kategóriába (KKV) besorolni, vagy a KKV-n kívüli státusukat megállapítani, illetve kötelesek a minősítésüket megváltoztatni.

2007. április 12.

Felejtsük el az adócsökkentést

Belátható időn belül radikális adócsökkentéssel Magyarországon nem lehet számolni, szögezte le a Die Presse csütörtöki számában Veres János pénzügyminiszter, aki szerint ennek megvalósíthatatlanságát mára a jobboldali konzervatív ellenzék is belátta.

2007. április 12.

Internetes adóslista készülhet cégekről

Kormányzati felkérésre jött létre az a tárcaközi munkacsoport, amely elvégezte a tartozási láncolatok felszámolását célzó törvénycsomaggal kapcsolatos társadalmi és szakmai egyeztetéseket. A hosszabb távú elképzelések között az elektronikus adóslista és fizetési meghagyás mellett megfogalmazódott az áfaszabályok felülvizsgálatának a szükségessége is.

2007. április 12.

Nemzeti terv az euró bevezetésére – konkrét időpont nélkül

A cseh kormány csütörtökön elfogadta az euró bevezetésének nemzeti tervét, de a tervezetben nincs szó arról, hogy mikortól akarják alkalmazni az Európai Unió közös pénzét. A dokumentum azokat a lépéseket rögzíti, amelyek révén zökkenőmentesen be lehet vezetni az új fizetőeszközt.

2007. április 12.

Gyorsabb lesz a cégbejegyzés

Jövő héten kezdi tárgyalni a parlament a cégtörvény módosítását. Amennyiben a képviselők elfogadják a törvényjavaslatot, jövőre már kisebb jegyzett tőkével, kevesebb illetékkel és gyorsabban lehet céget alapítani.